TUFAHIJE Miris i ukus ORIJENTA, zaljubićete se u ovu fenomenalnu poslasticu
Tufahije su u naše krajeve stigle iz Persije, pretpostavlja se sa Osmanlijama. Ovaj prilično jednostavan ali izuzetno ukusan dezert se najbolje priprema od jabuka sorte Greni Smit.
Potrebno vam je:
500 g šećera
1 kg jabuka
Možda vas zanima:
Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.
TUFAHIJE: Da li uopšte postoji neko među vama ko ne voli ovaj kolač. Napravite ga obavezno ove sedmice
Oko pripreme nema puno posla, a ukus je predivan
Možda vas zanima:
Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.
TUFAHIJE: Da li uopšte postoji neko među vama ko ne voli ovaj kolač. Napravite ga obavezno ove sedmice
Oko pripreme nema puno posla, a ukus je predivan
Možda vas zanima:
Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.
TUFAHIJE: Da li uopšte postoji neko među vama ko ne voli ovaj kolač. Napravite ga obavezno ove sedmice
Oko pripreme nema puno posla, a ukus je predivan
300 g mlevenih oraha
4 kašike meda
1 slatka pavlaka
vanilin šećer
cimet i vanila
Priprema:
Šećer nalijte sa 1 l hladne vode i pustite da prokuva. Dodajte u šećerni sirup vanilin šećer. U medjuvremenu jabuke ogulite od kore i produbite ih, očistite ih od semenki.
Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte oljuštene i izdubljene jabuke. Kuvajte ih kratko dok ne omekšaju ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih.
Umutite slatku pavlaku pa jedan deo dodajte u mlevene orahe i med, dodajte malo cimeta i vanile, po želji, dobro promešajte i napravite smesu sa kojom ćete puniti jabuke. Napunjene jabuke poređajte u tepsiju i kratko pecite na temperaturi od oko 200 stepeni. Nakon toga ih prelijte sa malo vode u kojoj su se kuvale, zatim ih ostavite u frižider da se dobro ohlade te ih naposletku ukrasite ostatkom umućene slatke pavlake i mlevenim orasima.
Tufahije se služe hladne, a uz njih lepo ide šoljica domaće kafe, tako da sva čula uživaju.
Prijatno!
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)
Ideja za posnu pitu koja se brzo spema i ima mnogo zdravih sastojaka
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Komentari(0)