SLATKO OD JAGODA PRSTE DA OLIŽEŠ: Uz jedan trik sastojak, priprema je duplo brža (RECEPT)

Izvor: Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Nekada niste mogli da uđete u domaćinsku kuću, a da vas pored kafe ne sačeka slatko od neke vrste voća.

SLATKO OD JAGODA PRSTE DA OLIŽEŠ: Uz jedan trik sastojak, priprema je duplo brža (RECEPT)
Shutterstock/Slatko od grožđa

Mi vam predlažemo da iskoristite jagode koje već imaju da se kupe i da napravite domaće slatko od mirisnih i svežih plodova.

Donosimo vam malo drugačiji recept od onog na koji ste navikli.

U šerpu dodajte i skrob koji će ga brže zgusnuti, pa će priprema kraće trajati.

Možda vas zanima:

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Možda vas zanima:

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Možda vas zanima:

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Sastojci:

  • 1 kg jagoda 
  • 1/2 limuna 
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 2 kašike hladne vode
  • prstohvat soli 

Priprema:

Jagode isecite na željenu veličinu, a zatim ih sipajte u šerpu. Dodajte sok od limuna, šećer i so. Promešajte, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Nakon toga smanjite temperaturu i dodajte kukuruzni skrob koji ste pomešali sa vodom (tako da nema grudvica) i nastavite da krčkate još nekih 7 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi pre nego što ih stavite u frižider. 

(Mondo)

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading