Starinska POSNA pita sa višnjama i makom: Poslastica koja vraća u detinjstvo posle prvog zalogaja (RECEPT)

Teodora Tojagić

17:00

Gastronomija 0

Posna pita sa višnjama ima tako bogat i ukusan fil da ćete je praviti i kada prođu posni dani

pita
Shutterstock

Kako post i dalje traje, ideje za poslastice polako nestaju, zato vam danas delimo jednostavan recept za izdašnu i hrskavu posnu pitu sa višnjama i makom.

Ukus će vas podsetiti na vremena kada su naše bake peckale ovakve pite sa domaćim korama, pa je cela kuća mirisala na mak koji iscuri po ćoškovima i pomalo zagori u rerni.

Evo kako ćete korak po korak napraviti ovu posnu pitu i fino se zasladiti u posnim danima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

300 g višanja
300g šećera
500 g kora za pitu
500g mlevenog maka
malo brašna
vanilin šećer
voda

Priprema posne pite sa višnjama

Pomešajte mleveni mak, vanilin šećer i šećer u šerpicu, te dodajte vode koliko da ogrezne. Sjedinite sastojke tako da dobijete smesu gustine kao za palačinke.
Šerpu stavite na vatru i čekajte da proključa. Nije potrebno dugo kuvati smesu, samo do prvog ključa, posle je maknite sa šporeta.
Uzmite tepsiju u kojoj ćete peckati pitu i obložite je brašnom ili pek-papirom.
Slažite pitu, tako što ćete prvo staviti koru, pa preko nje vreo fil od maka, a višnje pobacajte preko na svaku drugu ili treću koru.
Poslednju koru premažite sa malo vode i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. 
Pecite dok ne dobije lepu smeđu boju, potom je izvadite i sačekajte da se ohladi pre nego što je isečete na željene kocke ili druge oblike.

Prijatno!

(espreso)

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading