Starinska POSNA pita sa višnjama i makom: Poslastica koja vraća u detinjstvo posle prvog zalogaja (RECEPT)
Posna pita sa višnjama ima tako bogat i ukusan fil da ćete je praviti i kada prođu posni dani

Kako post i dalje traje, ideje za poslastice polako nestaju, zato vam danas delimo jednostavan recept za izdašnu i hrskavu posnu pitu sa višnjama i makom.
Ukus će vas podsetiti na vremena kada su naše bake peckale ovakve pite sa domaćim korama, pa je cela kuća mirisala na mak koji iscuri po ćoškovima i pomalo zagori u rerni.
Evo kako ćete korak po korak napraviti ovu posnu pitu i fino se zasladiti u posnim danima.
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Sastojci:
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
300 g višanja
300g šećera
500 g kora za pitu
500g mlevenog maka
malo brašna
vanilin šećer
voda
Priprema posne pite sa višnjama
Pomešajte mleveni mak, vanilin šećer i šećer u šerpicu, te dodajte vode koliko da ogrezne. Sjedinite sastojke tako da dobijete smesu gustine kao za palačinke.
Šerpu stavite na vatru i čekajte da proključa. Nije potrebno dugo kuvati smesu, samo do prvog ključa, posle je maknite sa šporeta.
Uzmite tepsiju u kojoj ćete peckati pitu i obložite je brašnom ili pek-papirom.
Slažite pitu, tako što ćete prvo staviti koru, pa preko nje vreo fil od maka, a višnje pobacajte preko na svaku drugu ili treću koru.
Poslednju koru premažite sa malo vode i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Pecite dok ne dobije lepu smeđu boju, potom je izvadite i sačekajte da se ohladi pre nego što je isečete na željene kocke ili druge oblike.
Prijatno!
(espreso)

KAKO SE PRAVILNO ČUVAJU TREŠNJE? Pogledajte koja temperatura je idealna
Da li i vi trešnje ostavljate na stolu nakon kupovine?

Užička pita razljevuša bez kora: Najbrži "smuti, pa prospi" recept za sočan doručak ili večeru koji se pamti
Jednostavna za pripremu, slasna i zasitna, ova brza domaća pita je obavezna u svakom porodičnom kuvaru.

Preukusna večera gotova za pola sata: Recept za najbolju carsku pitu koju obožavaju svi od 7 do 77 godina
Ponestalo vam je ideje šta da spremate za večeru? Ovaj "smuti, pa prospi" okupiće čitavu porodicu za stolom.

Najzdravija biljka na svetu: Čisti jetru i štiti srce, od nje se pravi sok posebno lekovit za 1 grupu ljudi
Ova biljka može da leči više bolesti nego što mislite

Omiljeni recept Vesne Čipčić za brzi, starinski ručak: Teletina u kremastom sosu, 1 sastojak joj daje poseban šmek
Otkrivamo recept Vesne Čipčić za teletinu u domaćem sosu.
Komentari(0)