Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare

Izvor: Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje

slani štapići
Shutterstock

Potrebno je:

  •  450 g brašna
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 30 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • malo soli
  • 50 g maslaca

Nadev:

  • 150 g sira
  • 1 jaje
  • 1 žumance

Priprema:

Možda vas zanima:

grilovani sir

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Gastronomija

13:00

5 septembar, 2025

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Možda vas zanima:

grilovani sir

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Gastronomija

13:00

5 septembar, 2025

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Možda vas zanima:

grilovani sir

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Gastronomija

13:00

5 septembar, 2025

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Rastopiti kvasac i šećer u malo mlakog mleka. 

Kad nadodje, sipati u vanglicu, dodati jaja,rastopljen  maslac i mleko i sve žicom malo izlupati. Dodati brašno i so i zamesiti mekše testo.

Ostaviti da odmara 20 minuta. Sir izmešati sa jajetom. Testo nadošlo razviti što tanje u pravougaonik, pa ga pola premazati sirom, pa poklopiti drugom polovinom. Iseći na trake 2 cm, pa uvijati trake i ređati u podmazan pleh.

Premazati žumancetom i peći na 220 stepeni C oko 20 minuta. Uživajte!

Komentari(0)

Loading