MASLAČAK Izvor zdravlja svuda oko nas, a ovako se pravi med od njega i evo za šta je sve koristan
Maslačak je lekovita biljka koja raste u mnogim delovima sveta, a kod nas ga ima gotovo svuda. Iako neki smatraju da je samo korov, maslačak je zapravo jestiv i može se koristiti u različite svrhe.
Maslačak sadrži beta-karoten i druge antioksidante koji pomažu u neutralisanju štetnih slobodnih radikala. Ovi antioksidansi štite ćelije od oštećenja i starenja.
Istraživanja su pokazala da koren i list maslačka mogu pomoći u snižavanju holesterola ako se koriste u ishrani.
Čaj od maslačka se tradicionalno koristi za čišćenje jetre i krvi. Pomaže u prolećnom čišćenju organizma i jačanju imunog sistema.
Maslačak može poboljšati metabolizam ugljenih hidrata i smanjiti apsorpciju masti. Takođe deluje kao diuretik, povećavajući učestalost mokrenja i izbacivanje viška vode iz organizma.
Smanjuje rizika od raka, iako su potrebna dodatna istraživanja, maslačak pokazuje potencijal u usporavanju rasta određenih vrsta karcinoma, kao što su karcinom debelog creva, pankreasa i jetre.
Maslačak može pomoći i u jačanju imunološkog sistema.
Osim toga, maslačak se koristi i u poljoprivredi, kao gnojivo i insekticid. Takođe se može koristiti za pripremu različitih jela, sokova, sirupa, rakija i džemova. U narodnoj medicini, maslačak se koristi za izbacivanje otrova, pročišćavanje krvi, lečenje čireva, ekcema i kožnih bolesti. Dakle, maslačak je višenamenska biljka koja ima mnoge korisne osobine!
Med od maslačka je prirodni preparat dobijen od cvetova maslačka. Iako nije pravi med koji nastaje u prirodnom procesu u kom pčele skupljaju nektar sa cvetova, med od maslačka ima sličnu teksturu, gustoću i boju kao pravi med. Evo kako ga možete napraviti:
Sastojci:
200 cvetova maslačka
0,5 L vode
1 kg šećera
2 limuna
Priprema:
Operite cvetove maslačka u hladnoj vodi kako biste uklonili čestice prašine i eventualno prisutne insekte. Dovoljno je malo provući ih kroz vodu.
Stavite oprane cvetove u šerpicu, ulijte pola litre vode i dodajte 1 limun narezan na kriške. Prokuvajte oko 10-15 minuta.
Nakon toga ocedite, dodajte šećer i iscedite još jedan limun. Stavite da kuva još 45 minuta do sat vremena na laganoj vatri. Videćete kad počne dobijati finu, rumenu boju. Skidajte sa vatre kad je dovoljno gust, ali imajte na umu da će se hlađenjem još zgusnuti.
Ostavite da se malo ohladi, a zatim prelijte u tegle.
Od ove količine sastojaka dobićete oko kilogram meda od maslačka, što je otprilike količina za dve staklenke.
Med od maslačka je jako lekovit i učinkovit. Koristi se za detoksikaciju organizma, ima protivupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, pročišćava jetru, čisti krv, snižava nivo holesterola, štiti od raka, ublažava kašalj i grlobolju, i još mnogo toga . Takođe, može stajati jako dugo, čak i do 2 godine ili više.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Komentari(0)