MASLAČAK Izvor zdravlja svuda oko nas, a ovako se pravi med od njega i evo za šta je sve koristan

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Maslačak je lekovita biljka koja raste u mnogim delovima sveta, a kod nas ga ima gotovo svuda. Iako neki smatraju da je samo korov, maslačak je zapravo jestiv i može se koristiti u različite svrhe.

maslačak
Shutterstock

Maslačak sadrži beta-karoten i druge antioksidante koji pomažu u neutralisanju štetnih slobodnih radikala. Ovi antioksidansi štite ćelije od oštećenja i starenja.

Istraživanja su pokazala da koren i list maslačka mogu pomoći u snižavanju holesterola ako se koriste u ishrani.

Čaj od maslačka se tradicionalno koristi za čišćenje jetre i krvi. Pomaže u prolećnom čišćenju organizma i jačanju imunog sistema.

Maslačak može poboljšati metabolizam ugljenih hidrata i smanjiti apsorpciju masti. Takođe deluje kao diuretik, povećavajući učestalost mokrenja i izbacivanje viška vode iz organizma.

Smanjuje rizika od raka, iako su potrebna dodatna istraživanja, maslačak pokazuje potencijal u usporavanju rasta određenih vrsta karcinoma, kao što su karcinom debelog creva, pankreasa i jetre.

Maslačak može pomoći i u jačanju imunološkog sistema.

Osim toga, maslačak se koristi i u poljoprivredi, kao gnojivo i insekticid. Takođe se može koristiti za pripremu različitih jela, sokova, sirupa, rakija i džemova. U narodnoj medicini, maslačak se koristi za izbacivanje otrova, pročišćavanje krvi, lečenje čireva, ekcema i kožnih bolesti. Dakle, maslačak je višenamenska biljka koja ima mnoge korisne osobine! 

Med od maslačka je prirodni preparat dobijen od cvetova maslačka. Iako nije pravi med koji nastaje u prirodnom procesu u kom pčele skupljaju nektar sa cvetova, med od maslačka ima sličnu teksturu, gustoću i boju kao pravi med. Evo kako ga možete napraviti:

Sastojci:

200 cvetova maslačka
0,5 L vode
1 kg šećera
2 limuna

Priprema:

Operite cvetove maslačka u hladnoj vodi kako biste uklonili čestice prašine i eventualno prisutne insekte. Dovoljno je malo provući ih kroz vodu.
Stavite oprane cvetove u šerpicu, ulijte pola litre vode i dodajte 1 limun narezan na kriške. Prokuvajte oko 10-15 minuta.
Nakon toga ocedite, dodajte šećer i iscedite još jedan limun. Stavite da kuva još 45 minuta do sat vremena na laganoj vatri. Videćete kad počne dobijati finu, rumenu boju. Skidajte sa vatre kad je dovoljno gust, ali imajte na umu da će se hlađenjem još zgusnuti.
Ostavite da se malo ohladi, a zatim prelijte u tegle.
Od ove količine sastojaka dobićete oko kilogram meda od maslačka, što je otprilike količina za dve staklenke.

Med od maslačka je jako lekovit i učinkovit. Koristi se za detoksikaciju organizma, ima protivupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, pročišćava jetru, čisti krv, snižava nivo holesterola, štiti od raka, ublažava kašalj i grlobolju, i još mnogo toga . Takođe, može stajati jako dugo, čak i do 2 godine ili više. 

Komentari(0)

Loading