SAVRŠENSTVO Dva recepta za domaću posnu čokoladu, jednostavno se pravi a ukus je fenomenalan!
Kada smo pod stresom, često nam se jede čokolada. Za to postoje dobri razlozi. Čokolada sadrži magnezijum, koji nam je posebno potreban kad smo izloženi psihofizičkim naporima. Kakao je bogat flavonoidima, koji štite ćelije od slobodnih radikala, jačaju srce i sprečavaju starenje ćelija. Što je čokolada tamnija, to je zdravija.
Da biste napravili domaću čokoladu, možete koristiti nekoliko jednostavnih recepata. Evo dva osnovna recepta za pravljenje čokolade kod kuće:
Recept sa kakao prahom:
Ovaj recept koristi kakao prah kao osnovni sastojak. Potrebno je samo 3 sastojka:
Kokosovo ulje (oko ½ šolje ili 110 g)
Kakao prah (oko ½ šolje ili 65 g)
Med (oko 2 kašike ili 42 g)
Evo kako da napravite čokoladu:
U šerpi na laganoj vatri otopite kokosovo ulje.
Dodajte kakao prah i med u šerpu i mešajte sve zajedno oko 2 minuta.
Isključite vatru i dodajte ekstrakt vanile (oko ½ kašičice ili 2 g) i dobro promešajte.
Sipajte smesu u kalup za čokoladu i ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi ili u frižideru.
Vaša domaća čokolada je spremna!
Recept sa kakao puterom:
Ovaj recept koristi kakao puter kao osnovni sastojak. Potrebno je:
Kakao puter (oko 3,5 kašike ili 48 g)
Kakao prah (oko 3,5 kašike ili 26 g)
Šećer (oko 1 kašika ili 14 g)
Ekstrakt vanile (oko ½ kašičice ili 3 ml)
Postupak:
Ugrejte posudu sa dvostrukim dnom (ili koristite posudu za vodu i metalnu ili staklenu činiju kao zamenu).
Narendajte kakao puter i stavite ga u gornji deo posude. Mešajte dok se ne otopi.
Dodajte kakao prah i šećer u otopljeni kakao puter i mešajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
Dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte.
Sipajte smesu u kalup za čokoladu i ostavite da se stegne.
Uživajte u svojoj domaćoj čokoladi!
Napomena: Možete dodati i druge sastojke po želji, kao što su orašasti plodovi, suvo voće ili začini, kako bisteukus svoje čokolade prilagodili sopstvenim željama.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Komentari(0)