SAVRŠENSTVO Dva recepta za domaću posnu čokoladu, jednostavno se pravi a ukus je fenomenalan!
Kada smo pod stresom, često nam se jede čokolada. Za to postoje dobri razlozi. Čokolada sadrži magnezijum, koji nam je posebno potreban kad smo izloženi psihofizičkim naporima. Kakao je bogat flavonoidima, koji štite ćelije od slobodnih radikala, jačaju srce i sprečavaju starenje ćelija. Što je čokolada tamnija, to je zdravija.
Da biste napravili domaću čokoladu, možete koristiti nekoliko jednostavnih recepata. Evo dva osnovna recepta za pravljenje čokolade kod kuće:
Recept sa kakao prahom:
Ovaj recept koristi kakao prah kao osnovni sastojak. Potrebno je samo 3 sastojka:
Kokosovo ulje (oko ½ šolje ili 110 g)
Kakao prah (oko ½ šolje ili 65 g)
Med (oko 2 kašike ili 42 g)
Evo kako da napravite čokoladu:
U šerpi na laganoj vatri otopite kokosovo ulje.
Isključite vatru i dodajte ekstrakt vanile (oko ½ kašičice ili 2 g) i dobro promešajte.
Sipajte smesu u kalup za čokoladu i ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi ili u frižideru.
Vaša domaća čokolada je spremna!
Recept sa kakao puterom:
Ovaj recept koristi kakao puter kao osnovni sastojak. Potrebno je:
Kakao puter (oko 3,5 kašike ili 48 g)
Kakao prah (oko 3,5 kašike ili 26 g)
Šećer (oko 1 kašika ili 14 g)
Ekstrakt vanile (oko ½ kašičice ili 3 ml)
Postupak:
Ugrejte posudu sa dvostrukim dnom (ili koristite posudu za vodu i metalnu ili staklenu činiju kao zamenu).
Narendajte kakao puter i stavite ga u gornji deo posude. Mešajte dok se ne otopi.
Dodajte kakao prah i šećer u otopljeni kakao puter i mešajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
Dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte.
Sipajte smesu u kalup za čokoladu i ostavite da se stegne.
Uživajte u svojoj domaćoj čokoladi!
Napomena: Možete dodati i druge sastojke po želji, kao što su orašasti plodovi, suvo voće ili začini, kako bisteukus svoje čokolade prilagodili sopstvenim željama.
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Komentari(0)