PRAVI STARINSKI RECEPT ZA SUTLIJAŠ: Svaka domaćica ga pravi ali retko koja zna OVAJ TRIK tajna je u JEDNOM SASTOJKU

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Sutlijaš je starinska poslastica koja je svima omiljena, jer nas njegov ukus obično vraća u detinjstvo.

PRAVI STARINSKI RECEPT ZA SUTLIJAŠ: Svaka domaćica ga pravi ali retko koja zna OVAJ TRIK tajna je u JEDNOM SASTOJKU
Shutterstock

Sutlijaš je nezaobilazan slatkiš na svim tradicinalnim trpezama. Donosimo vam osnovni recept - izuzetno brz i jednostavan, biće vam potrebno samo par sastojaka koje već imate u kuhinji.

Sastojci:

Pirinač okruglog zrna- 8 kašika
šećer- 8 kašika
mleko- 1 litar
vanilin šećer- 1 kesica

Način pripreme:

U šerpu staviti 8 kašika pirinča koju smo prethodno oprali, i doliti vode toliko da prekrije sav pirinač.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kuvati 7 - 10 minuta, dok voda ne provri.

U drugu šerpu sipati 1 litar mleka i čekati da proključa. Dodati 8 kašika šećera, 1 kesicu vanilinog šećera i pirinač koju smo prethodno kuvali. Kuvati 20 minuta uz postepeno mešanje.

Nek vas ne brine ako je smesa malo retka, stegnuće se naknadno.

U činije sipati sutlijaš dok je još vreo. Ukoliko koristite staklene posude pokvasite ih pre sipanja, da ne puknu od toplote.

Sutlijaš ohladiti i po želji narendati čokoladu ili cimet preko.

Uživajte u ovom čarobnom ukusu! Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading