SUPERBRZI UŠTIPCI SA SIROM: Ovo je TAJNI sastojak koji ih čini izuzetno ukusnim (RECEPT)

Izvor: Lepote SRBIJE

14:00

Gastronomija 0

Uštipci spadaju u omiljena rešenja za brz doručak posle kog u kući nema praznog stomaka, a uz ovaj recept trebaće vam još manje vremena.

beogradski ustipci
Shutterstock

Za pripremu ovih uštipaka ne treba vam kvasac, što znači da nema ni čekanja da testo da naraste. Da bi pecivo bilo još mekanije i sočnije, obavezno dodajte rendani kačkavalj, koji je pravi tajni sastojak i čini ih preukusnim.

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1 celo jaje
  • 130 ml mleka
  • 130 g kačkavalja
  • malo soli
  • ulje po potrebi
  • Priprema:

    U jednu činiju ubacite suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so, pa to promeštajte.
    Napravite rupu u sredini, pa u to razbijte jaje i sipajte malo mleka. Mešajte, pa dodajte i preostalo mleko i napravite gušće testo.
    Izrendajte kačkavalj, pa to dodajte u testo i lepo sjedinite.
    Nauljenim dlanovima uzimajte malo po malo testa, oblikujte, pa spuštajte kašikom u dobro zagrejano i dublje ulje.
    Pržite s obe strane, pa ređajte po papirnom ubrusu da se ocedi višak masnoće.
    Služite toplo, uz sir, suhomesnato i ajvar., piše Espreso.

    supa od koprive

    Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

    Gastronomija

    21:00

    13 septembar, 2025

    Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

    supa

    Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

    Gastronomija

    21:00

    12 septembar, 2025

    Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

    Komentari(0)

    Loading