JELO KOJE SU U JUGOSLAVIJI MNOGO OBOŽAVALI Ovo je najbolji recept za posne pihtije, nećete moći da im odolite

Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

U svakom slučaju, veoma je ukusan, a ovaj recept je veoma jednostavan za pripremu.

JELO KOJE SU U JUGOSLAVIJI MNOGO OBOŽAVALI Ovo je najbolji recept za posne pihtije, nećete moći da im odolite
Shutterstock

 

U pitanju su "pihitje" od boba.Bob je rođak pasulja, a mnogi su čuli i onu brzalicu "pop poseja bob". U svakom slučaju, veoma je ukusan, a ovaj recept je veoma jednostavan za pripremu.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Kilogram boba potopite u dosta vode.

Otprilike da bude u posudi jedna trećina bob, a odozgo još dve trećine vode. Tako ostavite ceo dan i celu noć da odstoji. LJuštite tako što malo oštrim nožem zasečete sa strane i skinete ljusku.

Bob stavite u šerpu i nalijte hladnom vodom da ogrezne ili najbolje dva prsta preko da je voda.Odmah stavite na srednju vatru, nikako na najjaču, da provri pa da smanjite. I kuvajte dok se ne raspadne. Naravno proveravajte vodu da baš ne zagori i da ne iskipi.

Uzmite neku kašiku ili kutlaču, samo manju kutlaču i polako odlivajte vodu. Uzimajte sa površine. Nikako da procedite, nego da odlijete, bitna razlika.Ostaće malo tečnosti, ali ne brinite jer će da uvri kasnije.

Štapnim mikserom dobro sve ispasirajte u kašu. Dodajte dve kašičice soli i dodajte jedan decilitar ulja koje je predhodno zagrejano da provri. Ulje dodajete vrelo u vreo bob i mešate.Probajte i pihtije sa ribom.

Vratite na ringlu i mešajte u smeru kazaljke na satu dok ne provri i dok se sve lepo ne sjedini. Ovde je vrlo bitno da se meša samo u jednom pravcu jer ako mešate napred nazad stvore se grudvice, a i neretko se ne zgusne.

Isecite 4 veća čena belog luka i na samom kraju dodajte. Pihtije razlijte u duboke tanjire.

Ostavite na sobnoj temperaturi jedno 2 sata, pa onda u frižider da se stegnu.

Pihtije se obavezno serviraju tako što se tanjir sa pihtijama prelije zaprškom.

Na malo ulja aleva parika, kašičica po tanjiru. Prelijete hladne pihtije vrelom zaprškom neposredno pre serviranja. Pre nanošenja zaprške isečete na kocke ili rombove.

Komentari(0)

Loading