Ovo je bilo OMILJENO JELO KOD SRBA na slavskoj trpezi! Serviralo se pored sarme, decenijama je zaboravljeno (RECEPT)

21:00

Gastronomija 0

Na slavskoj trpezi, naročito kada je slava mrsna, u 99 odsto slučajeva nalazi se sarma.

pilav sa piletinom
Shutterstock

Međutim, kako su godine, decenije i vekovi prolazili odrazili su se na specijalitete koji se serviraju za goste.

Omiljeno jelo od pirinča na Balkanu jeste pilav. U vreme osmanske vladavine, to je bilo jelo koje nije korišćeno u svakodnevnoj ishrani. Postojalo je više vrsta pilava, u zavisnosti od namirnica koje su se dodavale pri njegovoj pripremi. Pilav je u Srbiji nekada, pored sarme, bio i omiljeno slavsko jelo.

Dakle, pilav je bio glavna zvezda trpeze pored sarme.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Recept za pilav

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pile očistite, operite ga i isecite na komade, pa meso stavite u hladnu posoljenu vodu. Dodajte očišćeno i isečeno povrće i kuvajte kao supu. Na ulju propržite iseckan crni i beli luk, dodajte pirinač i začinite solju i biberom. Pržite pirinač sa lukom povremeno nalivajući supom. Kada je pirinač skoro gotov, prespite ga u posudu za pečenje, a preko poređajte komade kuvane piletine i povrća. Prelijte supom da ogrezne, pa stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Pecite dvadesetak minuta da pirinač dobije zlatastu boju. Ako želite, pirinač možete da začinite i šafranom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading