Ovo je bilo OMILJENO JELO KOD SRBA na slavskoj trpezi! Serviralo se pored sarme, decenijama je zaboravljeno (RECEPT)

Izvor: Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Na slavskoj trpezi, naročito kada je slava mrsna, u 99 odsto slučajeva nalazi se sarma.

pilav sa piletinom
Shutterstock

Međutim, kako su godine, decenije i vekovi prolazili odrazili su se na specijalitete koji se serviraju za goste.

Omiljeno jelo od pirinča na Balkanu jeste pilav. U vreme osmanske vladavine, to je bilo jelo koje nije korišćeno u svakodnevnoj ishrani. Postojalo je više vrsta pilava, u zavisnosti od namirnica koje su se dodavale pri njegovoj pripremi. Pilav je u Srbiji nekada, pored sarme, bio i omiljeno slavsko jelo.

Dakle, pilav je bio glavna zvezda trpeze pored sarme.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Recept za pilav

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pile očistite, operite ga i isecite na komade, pa meso stavite u hladnu posoljenu vodu. Dodajte očišćeno i isečeno povrće i kuvajte kao supu. Na ulju propržite iseckan crni i beli luk, dodajte pirinač i začinite solju i biberom. Pržite pirinač sa lukom povremeno nalivajući supom. Kada je pirinač skoro gotov, prespite ga u posudu za pečenje, a preko poređajte komade kuvane piletine i povrća. Prelijte supom da ogrezne, pa stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Pecite dvadesetak minuta da pirinač dobije zlatastu boju. Ako želite, pirinač možete da začinite i šafranom.

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading