SVAKI PAS URADI JEDNU STVAR KADA SE NAĐE U BLIZINI LOŠE OSOBE: Dobro zapamtite ovu reakciju
Dokazano je da psi mogu pozitivno da utiču na svoje vlasnike, a jedno od opštih uverenja jeste ono da psi mogu da prepoznaju ljudske kvalitete i znaju kada ih neko laže.Tom temom bavilo se istraživanje koje je sproveo Akiko Takaoka, istraživač sa Katedre za psihologiju Univerziteta u Tokiju.

Tokom nekoliko godina istraživačkog rada koji se bavi kognitivnim razvojem životinja, na nekoliko različitih načina testirao je ideju da psi znaju kada ih neko prevari i da pamte ljude koji su to učinili. Ta se premisa pokazala tačnom – ne samo to, nego psi nakon što ih prevare gube poverenje u neku osobu.
Jedan od tih eksperimenata izgledao je ovako: nekoliko posuda s hranom, volonter, psi. Druga osoba je postavila te prazne posude, što oni nisu mogli videti sve dok im se nisu približili. Postupak je ponovljen nekoliko puta, a na kraju se ispostavilo da psi pamte ko ih je prevario. Kad je ta osoba ušla u prostoriju, većina je bila ravnodušna, a nekoliko pasa je bilo ljutito. Istovremeno, prema onima koji ih nisu prevarili pokazivali su privrženost, piše National Geographic.
Druga studija, koju su sproveli naučnici Katedre za psihologiju Univerziteta Kjoto pokazali su da je njima jasno ako se neko ponaša ružno prema ljudskim članovima njihove porodice i da će se ponašati u skladu s tim. Šta će učiniti, zavisi od karaktera psa, ali razumeju šta se događa.
Možda vas zanima:

Ovo je pravi razlog zašto pas neke ljude jednostavno ‘mrzi’, evo kako zna ko mu se ne sviđa
Sa milionima više olfaktornih receptora od ljudi, psi mogu bukvalno da nanjuše promene u ljudskim emocijama. Strah, anksioznost ili agresija izazivaju lučenje specifičnih hemijskih signala, poput adrenalina u znoju, koje pseći nos nepogrešivo detektuje. Neka istraživanja čak sugerišu da obučeni psi mogu nanjušiti ljude sa antisocijalnim osobinama ličnosti analizirajući uzorke znoja.

Rase pasa koje bi početnici trebalo da izbegavaju: Dreser objašnjava zašto
Šta bi trebalo da znate pre odabira
Možda vas zanima:

Ovo je pravi razlog zašto pas neke ljude jednostavno ‘mrzi’, evo kako zna ko mu se ne sviđa
Sa milionima više olfaktornih receptora od ljudi, psi mogu bukvalno da nanjuše promene u ljudskim emocijama. Strah, anksioznost ili agresija izazivaju lučenje specifičnih hemijskih signala, poput adrenalina u znoju, koje pseći nos nepogrešivo detektuje. Neka istraživanja čak sugerišu da obučeni psi mogu nanjušiti ljude sa antisocijalnim osobinama ličnosti analizirajući uzorke znoja.

Rase pasa koje bi početnici trebalo da izbegavaju: Dreser objašnjava zašto
Šta bi trebalo da znate pre odabira
Možda vas zanima:

Ovo je pravi razlog zašto pas neke ljude jednostavno ‘mrzi’, evo kako zna ko mu se ne sviđa
Sa milionima više olfaktornih receptora od ljudi, psi mogu bukvalno da nanjuše promene u ljudskim emocijama. Strah, anksioznost ili agresija izazivaju lučenje specifičnih hemijskih signala, poput adrenalina u znoju, koje pseći nos nepogrešivo detektuje. Neka istraživanja čak sugerišu da obučeni psi mogu nanjušiti ljude sa antisocijalnim osobinama ličnosti analizirajući uzorke znoja.

Rase pasa koje bi početnici trebalo da izbegavaju: Dreser objašnjava zašto
Šta bi trebalo da znate pre odabira
U eksperimentu su učestvovali psi u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje oni nisu poznavali. Oni su imali zadatak: deo njih se lepo ponašao prema vlasnicima, a drugi su vikali na njih i ponašali se agresivno.
Kada su potom volonteri psima ponudili hranu, otkrili su nešto veoma zanimljivo. Oni koji su se dobro ponašali prema njihovim vlasnicima nisu imali problema: psi su prihvatili njihove poslastice i maženje. Ali oni koji su bili bezobrazni izazvali su negativnu reakciju: neki psi nisu hteli da prihvate keksić, neki da, ali čak i oni koji su ga uzeli nisu bili raspoloženi za dalje druženje nego su se samo pomerili.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)