NAJSOČNIJI POSNI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU: Samo 15 minuta posla - generacije unazad ga prave svake godine za slavu
Najsočniji posni kolač za Svetog Nikolu generacije unazad prave za slavu, a potrebno je samo 15 minuta

Svetog Nikolu slavimo 19. decembra, a u Srbiji često čujemo da se se na taj dan kaže pola Srbije slavi, a pola ide na slavu.
Jedna je od najvećih slava u našoj zemlji, pada u vreme posta, pa se mnogi vernici i pridržavaju tog pravila kada spremaju svoju trpezu.
Posna slavska sarma je obavena na taj dan, kao i prebranac, razne salate i naravno mnoge vrste riba.
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Možda vas zanima:

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma
Ono što se ne izostavlja jesu i kolači koji su deo naše tradicije, a ispred vas je jedan takav najsočniji kolač za Svetog Nikolu.
Podsetiće vas na one starinske, jer je jednostavan i ukusan.
Tu su sastojci, a i recept:
Posne čokoladne mrvice, kokos ili orasi i lešnici.
600g. šećera
100g. posne čokolade
250g posnog margarina
2 lista oblandi
350 do 400g. džema od kajsije
150g. posnog keksa
150g. urmi
300g. kikirikija
Ovo je način pripreme:
U dubljoj šerpi ili tiganju rastopite šećer dok se ne karamelizuje.
U njega dodajte seckane urme, kikiriki, džem od kajsija, posni keks, i sve izmešajte. Sklonite sa vatre i pustite da se prohladi.
Na jedan list obladne stavite celu smesu, preklopite sa drugim listom i poklopite sa nekim teškim predmetom dok se sve lepo ne sjedini.
Isecite kolač, umačite u čokoladu, pa pospite kokosom ili orasima.

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.
Komentari(0)