NAJSOČNIJI POSNI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU: Samo 15 minuta posla - generacije unazad ga prave svake godine za slavu
Najsočniji posni kolač za Svetog Nikolu generacije unazad prave za slavu, a potrebno je samo 15 minuta

Svetog Nikolu slavimo 19. decembra, a u Srbiji često čujemo da se se na taj dan kaže pola Srbije slavi, a pola ide na slavu.
Jedna je od najvećih slava u našoj zemlji, pada u vreme posta, pa se mnogi vernici i pridržavaju tog pravila kada spremaju svoju trpezu.
Posna slavska sarma je obavena na taj dan, kao i prebranac, razne salate i naravno mnoge vrste riba.
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Ono što se ne izostavlja jesu i kolači koji su deo naše tradicije, a ispred vas je jedan takav najsočniji kolač za Svetog Nikolu.
Podsetiće vas na one starinske, jer je jednostavan i ukusan.
Tu su sastojci, a i recept:
Posne čokoladne mrvice, kokos ili orasi i lešnici.
600g. šećera
100g. posne čokolade
250g posnog margarina
2 lista oblandi
350 do 400g. džema od kajsije
150g. posnog keksa
150g. urmi
300g. kikirikija
Ovo je način pripreme:
U dubljoj šerpi ili tiganju rastopite šećer dok se ne karamelizuje.
U njega dodajte seckane urme, kikiriki, džem od kajsija, posni keks, i sve izmešajte. Sklonite sa vatre i pustite da se prohladi.
Na jedan list obladne stavite celu smesu, preklopite sa drugim listom i poklopite sa nekim teškim predmetom dok se sve lepo ne sjedini.
Isecite kolač, umačite u čokoladu, pa pospite kokosom ili orasima.

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.
Komentari(0)