NAJSOČNIJI POSNI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU: Samo 15 minuta posla - generacije unazad ga prave svake godine za slavu
Najsočniji posni kolač za Svetog Nikolu generacije unazad prave za slavu, a potrebno je samo 15 minuta
Svetog Nikolu slavimo 19. decembra, a u Srbiji često čujemo da se se na taj dan kaže pola Srbije slavi, a pola ide na slavu.
Jedna je od najvećih slava u našoj zemlji, pada u vreme posta, pa se mnogi vernici i pridržavaju tog pravila kada spremaju svoju trpezu.
Posna slavska sarma je obavena na taj dan, kao i prebranac, razne salate i naravno mnoge vrste riba.
Možda vas zanima:
SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Možda vas zanima:
SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Možda vas zanima:
SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Ono što se ne izostavlja jesu i kolači koji su deo naše tradicije, a ispred vas je jedan takav najsočniji kolač za Svetog Nikolu.
Podsetiće vas na one starinske, jer je jednostavan i ukusan.
Tu su sastojci, a i recept:
Posne čokoladne mrvice, kokos ili orasi i lešnici.
600g. šećera
100g. posne čokolade
250g posnog margarina
2 lista oblandi
350 do 400g. džema od kajsije
150g. posnog keksa
150g. urmi
300g. kikirikija
Ovo je način pripreme:
U dubljoj šerpi ili tiganju rastopite šećer dok se ne karamelizuje.
U njega dodajte seckane urme, kikiriki, džem od kajsija, posni keks, i sve izmešajte. Sklonite sa vatre i pustite da se prohladi.
Na jedan list obladne stavite celu smesu, preklopite sa drugim listom i poklopite sa nekim teškim predmetom dok se sve lepo ne sjedini.
Isecite kolač, umačite u čokoladu, pa pospite kokosom ili orasima.
Posna šampita za slavu je najbolji izbor za desert: Kremasta, sočna, idealno se slaže uz domaću kafu
Šampita je stari kolač koji svi mi obožavamo, ali ako je spremite na ovaj način, moći ćete da je poslužite čak i za posnu slavu
Saznajte kako se pravi posna sarma koja se ne raspada uz jedan trik. Otkrivamo tajni sastojak koji menja meso i drži svaki smotuljak čvrsto.
Mnoge domaćice izbegavaju da spremaju posnu sarmu jer se fil često rasipa, a listovi kupusa deluju prazno bez mesa.
Testo se ne diže? Ubacite ovu „magičnu“ stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta!
Testo se ne diže onako kako ste planirali? Ubacite ovu stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta. Trik koji uvek uspeva!
Srpska baka otkrila nikad brži recept za omiljeni kolač: Penasti užitak iz rerne koji topi svako srce!
Pečen kolač po želji obilno pospite prah šećerom koji ste zamirisali vanilom.
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Komentari(0)