POSNE KOŠNICE OD 3 SASTOJKA ZA PRAVU SRPSKU TRPEZU: Urme, kikiriki i čokolada - najjednostavniji kolač za slavu
Posne košnice od tri sastojka sa urmama, kikirikijem i čokoladom su najjednostavniji kolač za slavu

Obavezno kada dođemo na slavu nestrpljivo iščekujemo kolače kojima se obradujemo i više nego deca.
Najukusnije su nam starinske oblande, bajadera, rafaelo kuglice... bez njih taj dan ne može da se zamisli.
Ono što će ženama dobro doći jeste još jedan tako sitan kolač a u pitanju su posne košnice od samo tri sastojka.
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Poslastica koja se topi u ustima, a sprema jednostavno da jednostavnije ne može.
Recept i sastojci su tu:
posna čokolada
300 grama urmi
225 grama pečenog kikirikija
Sada sledi način pripreme:
Urme potopite u vrelu vodu i onda ih isecite i dobro izblendirajte. Zatim u blender dodajte i kikiriki i blendirajte dok ne dobijete gustu smesu.
Prebacite u posudu i malo rukama sjedinte, pa ako nemate kalup za košnice, može da posluži i vrh od cediljke.
Podelite smesu na nekoliko jednakih delova, pa utisnite u šupljinu cediljke. Izvadite i poređajte na neku tacnu.
Stavite košnice u frižider na pola sata.
Istopite čokoladu na pari, pa umočite vrh svake košnice.
Ako želite ukrasite mrvicama čokolade.
Kolač kakav samo može da se poželi.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)