POSNE KOŠNICE OD 3 SASTOJKA ZA PRAVU SRPSKU TRPEZU: Urme, kikiriki i čokolada - najjednostavniji kolač za slavu
Posne košnice od tri sastojka sa urmama, kikirikijem i čokoladom su najjednostavniji kolač za slavu
Obavezno kada dođemo na slavu nestrpljivo iščekujemo kolače kojima se obradujemo i više nego deca.
Najukusnije su nam starinske oblande, bajadera, rafaelo kuglice... bez njih taj dan ne može da se zamisli.
Ono što će ženama dobro doći jeste još jedan tako sitan kolač a u pitanju su posne košnice od samo tri sastojka.
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Poslastica koja se topi u ustima, a sprema jednostavno da jednostavnije ne može.
Recept i sastojci su tu:
posna čokolada
300 grama urmi
225 grama pečenog kikirikija
Sada sledi način pripreme:
Urme potopite u vrelu vodu i onda ih isecite i dobro izblendirajte. Zatim u blender dodajte i kikiriki i blendirajte dok ne dobijete gustu smesu.
Prebacite u posudu i malo rukama sjedinte, pa ako nemate kalup za košnice, može da posluži i vrh od cediljke.
Podelite smesu na nekoliko jednakih delova, pa utisnite u šupljinu cediljke. Izvadite i poređajte na neku tacnu.
Stavite košnice u frižider na pola sata.
Istopite čokoladu na pari, pa umočite vrh svake košnice.
Ako želite ukrasite mrvicama čokolade.
Kolač kakav samo može da se poželi.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Komentari(0)