TITO JE OBOŽAVAO OVAJ KOLAČ Cela Jugoslavija znala je napamet ovaj recept, jedan tajni sastojak je ključan za Brozovu omiljenu poslasticu
U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom.
Za Tita se govorilo da je bio pravi gurman, a i da je baš voleo slatko, odnosno, bar jedan kolač, govore i objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima „u regionu“.
U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom.
Možda vas zanima:
TITOVA ZBIRKA POKLONA Neki predmeti su stari više HILJADA GODINA i NEPROCENJIVE su vrednosti!
Najveća zbirka Titovih poklona nalazi se u Muzeju istorije Jugoslavije. Mnogi pokloni koje je dobio, tokom godina su završili u drugim republikama bivše Jugoslavije, kao i u rukama kolekcionara. Za vreme svog mandata, Josip Broz Tito primio je desetine hiljada poklona. Ovi pokloni dolazili su od raznih ljudi, uključujući najveće svetske državnike.
BIO JE NAJBOLJI SPORTISTA SRBIJE, OMILJEN U SVETU, POZNATIJI OD TITA: Neverovatan život našeg genijalca! (FOTO, VIDEO)
Svetozar Gligorić Gliga bio je naš najpoznatiji sportista decenijama. Šahista, pristojan, fin… govorio je 10 jezika, a opet bio ćutljiv i povučen. Zvali su ga u goste najveći naučnici, sportisti, državnici, umetnici… svi koji su nešto značili širom planete. Danas, svetska nagrada za fer-plej nosi njegovo ime!
Možda vas zanima:
TITOVA ZBIRKA POKLONA Neki predmeti su stari više HILJADA GODINA i NEPROCENJIVE su vrednosti!
Najveća zbirka Titovih poklona nalazi se u Muzeju istorije Jugoslavije. Mnogi pokloni koje je dobio, tokom godina su završili u drugim republikama bivše Jugoslavije, kao i u rukama kolekcionara. Za vreme svog mandata, Josip Broz Tito primio je desetine hiljada poklona. Ovi pokloni dolazili su od raznih ljudi, uključujući najveće svetske državnike.
BIO JE NAJBOLJI SPORTISTA SRBIJE, OMILJEN U SVETU, POZNATIJI OD TITA: Neverovatan život našeg genijalca! (FOTO, VIDEO)
Svetozar Gligorić Gliga bio je naš najpoznatiji sportista decenijama. Šahista, pristojan, fin… govorio je 10 jezika, a opet bio ćutljiv i povučen. Zvali su ga u goste najveći naučnici, sportisti, državnici, umetnici… svi koji su nešto značili širom planete. Danas, svetska nagrada za fer-plej nosi njegovo ime!
Možda vas zanima:
TITOVA ZBIRKA POKLONA Neki predmeti su stari više HILJADA GODINA i NEPROCENJIVE su vrednosti!
Najveća zbirka Titovih poklona nalazi se u Muzeju istorije Jugoslavije. Mnogi pokloni koje je dobio, tokom godina su završili u drugim republikama bivše Jugoslavije, kao i u rukama kolekcionara. Za vreme svog mandata, Josip Broz Tito primio je desetine hiljada poklona. Ovi pokloni dolazili su od raznih ljudi, uključujući najveće svetske državnike.
BIO JE NAJBOLJI SPORTISTA SRBIJE, OMILJEN U SVETU, POZNATIJI OD TITA: Neverovatan život našeg genijalca! (FOTO, VIDEO)
Svetozar Gligorić Gliga bio je naš najpoznatiji sportista decenijama. Šahista, pristojan, fin… govorio je 10 jezika, a opet bio ćutljiv i povučen. Zvali su ga u goste najveći naučnici, sportisti, državnici, umetnici… svi koji su nešto značili širom planete. Danas, svetska nagrada za fer-plej nosi njegovo ime!
Navodno, taj recept je dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očigledno, više nije, piše Slobodna Dalmacija.
Bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, recept podseća na kolače kakvi su nekad bili veoma omiljeni na ovim prostorima.
Sastojci:
Kora:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mlevenih oraha
- 5 kašika kuvane kafe
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Fil:
- 400 ml mleka
- 200 g putera
- 100 g istopljene čokolade
- 10 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike mlevenih oraha
- 2 žumanceta
- 1 vanilin šećer
Postoji i recept o Titovom omiljenom jelu zagorske strukle.
Priprema:
Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte.
U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte i na kraju pažljivo umešajte u sneg od belanaca. Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
Za fil, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumancetaa pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.
Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom.
Kada je testo pečeno, izvadite koru i ostavite je da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite fil i ostavite da se stegne.
Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa izrežite na kocke i poslužite.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
POSNI UŠTIPCI OD SAMO 3 SASTOJKA: Ne upijaju ulje, prave se očas posla, a mogu biti i slani i slatki doručak
Ukoliko više ne znate šta da pravite za doručak u toku posta, naš predlog su starinski uštipci od 3 sastojka
Komentari(0)