TITO JE OBOŽAVAO OVAJ KOLAČ Cela Jugoslavija znala je napamet ovaj recept, jedan tajni sastojak je ključan za Brozovu omiljenu poslasticu
U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom.

Za Tita se govorilo da je bio pravi gurman, a i da je baš voleo slatko, odnosno, bar jedan kolač, govore i objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima „u regionu“.
U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom.
Možda vas zanima:

Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.

Otkrivena misterija Titovog testamenta! Čekalo se 30 godina da se otvore sefovi, a u njima pronađene šok stvari!
Postoji sef i koji je otvoren tek 33 godine nakon njegove smrti.
Možda vas zanima:

Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.

Otkrivena misterija Titovog testamenta! Čekalo se 30 godina da se otvore sefovi, a u njima pronađene šok stvari!
Postoji sef i koji je otvoren tek 33 godine nakon njegove smrti.
Možda vas zanima:

Uštipci sa livadskim medom: Doručak gorštaka sa planine Tare
Spoj jednostavnosti i prirode: tradicionalni uštipci i med sa livada Tare i danas su obrok koji krijepi telo i dušu.

Otkrivena misterija Titovog testamenta! Čekalo se 30 godina da se otvore sefovi, a u njima pronađene šok stvari!
Postoji sef i koji je otvoren tek 33 godine nakon njegove smrti.
Navodno, taj recept je dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očigledno, više nije, piše Slobodna Dalmacija.
Bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, recept podseća na kolače kakvi su nekad bili veoma omiljeni na ovim prostorima.
Sastojci:
Kora:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mlevenih oraha
- 5 kašika kuvane kafe
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Fil:
- 400 ml mleka
- 200 g putera
- 100 g istopljene čokolade
- 10 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike mlevenih oraha
- 2 žumanceta
- 1 vanilin šećer
Postoji i recept o Titovom omiljenom jelu zagorske strukle.
Priprema:
Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte.
U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte i na kraju pažljivo umešajte u sneg od belanaca. Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
Za fil, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumancetaa pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.
Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom.
Kada je testo pečeno, izvadite koru i ostavite je da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite fil i ostavite da se stegne.
Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa izrežite na kocke i poslužite.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.
Komentari(0)