MOŽETE IH JESTI KOLIKO GOD HOĆETE Napravite preukusne lepinje bez grama brašna, dobre su i za ljude koji žele da smršaju

Miloš Milenović

17:00

Gastronomija 0

U njih ne ide kvasac, koji mnogima izaziva nadimanje, a toliko su zdrave da ih preporučuju čak i nutricionisti, čak i kod ljudi koji su na specijalnom režimu ishrane i žele da smršaju.

MOŽETE IH JESTI KOLIKO GOD HOĆETE Napravite preukusne lepinje bez grama brašna, dobre su i za ljude koji žele da smršaju
Shutterstock

 

 

Ukoliko želite da izbegnete upotrebu brašna u svojoj ishrani, jer želite da smršate, ili vam žitarice smetaju – ne brinite, ipak možete uživati u lepinjama koje ne sadrže ni trunčicu brašna.

Možda vas zanima:

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Možda vas zanima:

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Možda vas zanima:

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

U njih ne ide kvasac, koji mnogima izaziva nadimanje, a toliko su zdrave da ih preporučuju čak i nutricionisti, čak i kod ljudi koji su na specijalnom režimu ishrane i žele da smršaju

Za njihovu pripremu vam ne treba više do 25 minuta, a kad ih jednom probate nikada više nećete ući u pekaru da kupite one gotove, pune aditiva, šećera i drugih dodataka koje vašem organizmu donose više štete nego koristi.

Sastojci:

  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g mlevenih badema
  • 2 kašike lanenog semena (mlevenog)
  • 2 kašike kiselog mleka
  • 2 jaja
  • malo soli

Priprema:

U posudi umutite jaja, pa dodajte ostale sastojke. Dobro smutite smesu. Pleh podmažite sa malo ulja ili stavite pek papir, pa na njega kašikom stavite smesu tako da dobijete oko 6 – 7 lepinjica. Oblikujte, pospite po želji susamom ili nekim drugim semenkama i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Kad su pečene i malo se prohlade stavite ih u kesicu kako bi zadržale svežinu i ostale mekane i za sutra.

Komentari(0)

Loading