KO JOJ MOŽE ODOLETI Recept za penastu čokoladnu tortu koji je zaludeo domaćice u Srbiji, evo kako da je i vi napravite
Predlažemo recept za najpenastiju čokoladnu tortu koju ćete jesti, a nećete ni primetiti koje ste parče po redu pojeli, koliko je neodoljiva.
Možda vas zanima:
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Možda vas zanima:
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Možda vas zanima:
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Ko još može da se zaustavi na jednom parčetu čokoladne torte? Predlažemo recept za najpenastiju čokoladnu tortu koju ćete jesti, a nećete ni primetiti koje ste parče po redu pojeli, koliko je neodoljiva.
Na koru se ređa fil, koji se prvo stavlja u frižider na par sati, pa muti mikserom. Ova čokoladna torta nije komplikovana za pripremu, pa će uspeti i onim manje veštim u kuhinji.
Sastojci:
Za fil:
- 150 ml mleka
- 150 g šećera
- 150 g tamne čokolade
- 250 ml tečnog šlaga
- 3 žumanca
- 1 kašičica vanile
Za koru:
- 3 belanca
- 60 g šećera u prahu
- 15 g kakaoa
- 50 g brašna
- 20 ml ulja
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica vanile
- 1/4 kašičice soli
- 2 kašike čokoladnih mrvica (opciono)
Recept za penastu čokoladnu tortu:
U šerpu dodajte mleko, crnu čokoladu, šećer, žumanca, pa tečni šlag. Umutite žicom, pa kuvajte na nižoj temperaturi 8-10 minuta, neprekidno mešajući. Smesu izlijte u činiju da se ohladi, pa dodajte vanilu.Umutite, prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite fil za čokoladnu tortu u frižider na 5-6 sati. U drugu činiju ubacite belanca, šećer u prahu, vanilu, pa miksajte 3 minuta. Potom dodajte brašno, kakao, ulje, prašak za pecivo i so, pa mutite dok ne dobijete gušći fil za čokoladnutortu.
Izlijte smesu sa koru u okrugli pleh, pa pecite 20 minuta na 180°C. Nakon što izvadite fil iz frižidera, miksajte ga dok ne dobijete fil svetlije boje. Skinite pek papir sa kore, okrenite je naopako, stavite pokrentu ivicu, pa rasporesite fil za čokoladnutortu. Pospite čokoladnim mrvicama po želji. Preporučujemo i neskvik čokoladnu tortu.
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
Komentari(0)