DA LI STE ČULI ZA ŠVALER TORTU? Recept za čuveni slatkiš koji nikada ne može da vas razočara

Miloš Milenović

17:00

Gastronomija 0

Torta zanimljivog imena koja će vas oduševiti.

DA LI STE ČULI ZA ŠVALER TORTU? Recept za čuveni slatkiš koji nikada ne može da vas razočara
Printscreen/Youtube

 

Biće još ukusnija ako je napravite dan-dva dana pred važan događaj, jer se na taj način sastojci bolje povežu, a ukus bude još lepši.

Sastojci:

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

  • 300 g šećera3 kašike prezli
  • 3 kašike brašna
  • 300 g seckanih oraha
  • 15 belanaca
  • 1/2 mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika šećera
  • 15 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 100 ml vode
  • 500 g margarina
  • 350 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade
  • 4 šlaga

Priprema:

  • U dubljoj posudi umutiti 5 belaanaca sa 100g šećera, dodati 1 kašiku prezli, kasiku brašna i 100 g seckanih oraha, pa lagano promešati špatulicom ili kašikom. Smesu peći u rerni na 150 stepeni oko 45 min. Isto ponoviti još 2 puta.
  • Fil 1: Puding razmutite u mlakom mleku, sa šećerom i brašnom, pa sve kuvajte na umerenoj vatri dok se zgusne. Kada je puding gotov ostavite da se ohladi.
  • Fil 2: Penasto umutiti 15 žumanaca sa 150 g šećera i vanilin šećerom, zatim dodati 100 ml vode i kuvati na pari dok se ne dobije gust fil.
  • Fil 3: Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati oba prethodno pripremljena fila. Promešati i podeliti fil na 2 dela, pa u jedan dodati 100 g tamne čokolade.
  • Tortu filovati sledećim redom: kora-žuti fil-tamni fil-kora-žuti fil-tamni fil-kora-šlag.
  • Komentari(0)

    Loading