SVE ŠTO NISTE ZNALI O SLANINI Zapanjiće vas ovih 7 činjenica i dobićete potrebu da je jedete svaki dan

Miloš Milenović

13:00

Gastronomija 0

Ukoliko mislite da znate sve o ovom slasnom suhomesnatom proizvodu, razmislite malo bolje. Donosimo vam 7 činjenica koje bi vas mogle iznenaditi.

slanina
Shutterstock

 

1. Leči mamurluk

Britanski istraživači sa univerziteta u Njukaslu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posledica mamurluka. Isti su, naime, otkrili da ona sadrži neke aminokiseline koje pomažu da se nadoknade neurotransmiteri čiji broj brzo opadne tokom intenzivnijeg ispijanja alkohola.

Možda vas zanima:

Shutterstock/OsherR

Gastronomski pejzaž Srbije – od „špajzerske“ do „pite na sve načine“

Gastronomija

19:00

10 oktobar, 2025

Srbija je zemlja u kojoj se raznolikost prepoznaje ne samo po pejzažima i govorima, već i po hrani. Svaki kraj ima svoje specijalitete, a ponegde je cela kuhinja dobila nadimak koji je ostao u narodnom govoru. Od „škole roštilja“ u Leskovcu, preko „kuhinje pita“ u Sandžaku, do „špajzerske trpeze“ u Banatu – nazivi nisu slučajni, već su odraz prirode, istorije i navika stanovništva.

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

Možda vas zanima:

Shutterstock/OsherR

Gastronomski pejzaž Srbije – od „špajzerske“ do „pite na sve načine“

Gastronomija

19:00

10 oktobar, 2025

Srbija je zemlja u kojoj se raznolikost prepoznaje ne samo po pejzažima i govorima, već i po hrani. Svaki kraj ima svoje specijalitete, a ponegde je cela kuhinja dobila nadimak koji je ostao u narodnom govoru. Od „škole roštilja“ u Leskovcu, preko „kuhinje pita“ u Sandžaku, do „špajzerske trpeze“ u Banatu – nazivi nisu slučajni, već su odraz prirode, istorije i navika stanovništva.

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

Možda vas zanima:

Shutterstock/OsherR

Gastronomski pejzaž Srbije – od „špajzerske“ do „pite na sve načine“

Gastronomija

19:00

10 oktobar, 2025

Srbija je zemlja u kojoj se raznolikost prepoznaje ne samo po pejzažima i govorima, već i po hrani. Svaki kraj ima svoje specijalitete, a ponegde je cela kuhinja dobila nadimak koji je ostao u narodnom govoru. Od „škole roštilja“ u Leskovcu, preko „kuhinje pita“ u Sandžaku, do „špajzerske trpeze“ u Banatu – nazivi nisu slučajni, već su odraz prirode, istorije i navika stanovništva.

slatko od višanja

Miris detinjstva i simbol gostoprimstva, običaji i recept - Zašto je slatko od višanja poseban deo srpske kuhinje

Gastronomija

21:00

7 oktobar, 2025

Slatko od višanja jedan je od onih ukusa koji neodoljivo vraćaju u prošlost. Na stolovima srpskih domaćica ono je vekovima imalo posebno mesto – posluživano prvim gostima kao znak dobrodošlice i poštovanja. U mnogim krajevima Srbije i danas važi običaj da se gost na ulazu u kuću posluži kašičicom slatka i čašom hladne vode, što se smatralo gestom topline i uvažavanja.

2. „Zavodi“ mirisom

Miris dimljene slanine nadahnuo je čitav rang zapanjujućih proizvoda uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još 1920. godine od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, od čega je jedno poticalo od omiljene sušene svinjske potrbušine.

3. Osvežava dah

Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i drugog osvežavajućeg bilja – potražite onu s mirisom slanine. Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam osigurava svež dah.

4. Najbolje se prži u rerni

Suprotno uopštenom mišljenju – najhrskavije kriške slanine ispeći ćete u rerni. Umesto u tiganju, komade slanine položite na papir za pečenje kolača, pa ih stavite u rernu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše.

SVE ŠTO NISTE ZNALI O SLANINI Zapanjiće vas ovih 7 činjenica i dobićete potrebu da je jedete svaki dan Shutterstock
 

5. Izaziva zavisnost

Novija istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju slanine – stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva telesnu potrebu koja se graniči sa zavisnošću.

6. Slavi se na nivou države

Neke nacije su toliko opsednute slaninom da im posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota pre Praznika rada u Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, smatra se neslužbenim danom slanine. Ljubitelji tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima nadahnutim masnim svinjskim zalogajčićima.

7. Pomaže pamćenju

Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dela rezervisanog za pamćenje. Studija sa univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da isti sastojak može doprineti boljem razvoju mozga kod nerođenog deteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Komentari(0)

Loading