ZABORAVLJENA STARA SRPSKA JELA Ovo su četiri poslastice iz čuvenog Patinog kuvara
Posebno je bilo naglašeno kako zdravo i ekonomično kuvati, šta sa ostacima hrane, kako rasporediti budžet za ceo mesec
Pre drugog svetskog rata vrsna novinarka Spasenija Marković Pata napisala je kuvar koji je bio kao Biblija domaćicama. Dobijale su ga devojke koje su se spremale za udaju i čuvale ga za svoje ćerke. U skoro svim kućama jelovnik je bio veoma sličan.
Patin kuvar se sastojao iz više delova: uputstva kako treba kuhinja da izgleda, kako de se održava njena higijena, kao i namirnica, ishrane zdravih ljudi, dece, dijete za razne bolesti, za gojaznost ili neuhranjenost, pripremu zimnice, šta spremiti za slave i razna slavlja. Posebno je bilo naglašeno kako zdravo i ekonomično kuvati, šta sa ostacima hrane, kako rasporediti budžet za ceo mesec. Dijetetski programi skoro u potpunosti mogu i danas da se primene.
Vanilice iz Patinog kuvara
Sastojci: 250 g putera, 500 g brašna, žumance, celo jaje, 4 kašike šećera, sok od jednog limuna.
Možda vas zanima:
OVA LISTA IZAZIVA PAŽNJU Svetski stručnjaci srpsko omiljeno jelo od kupusa proglasili neukusnim
Čuveni gastronomsko-turistički vodič "TasteAtlas" prvi je napravio listu delikatesa i specijaliteta koji se obavezno moraju probati u Srbiji, a nakon toga i listu jela koja ne savetuju svakom.

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
Možda vas zanima:
OVA LISTA IZAZIVA PAŽNJU Svetski stručnjaci srpsko omiljeno jelo od kupusa proglasili neukusnim
Čuveni gastronomsko-turistički vodič "TasteAtlas" prvi je napravio listu delikatesa i specijaliteta koji se obavezno moraju probati u Srbiji, a nakon toga i listu jela koja ne savetuju svakom.

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
Možda vas zanima:
OVA LISTA IZAZIVA PAŽNJU Svetski stručnjaci srpsko omiljeno jelo od kupusa proglasili neukusnim
Čuveni gastronomsko-turistički vodič "TasteAtlas" prvi je napravio listu delikatesa i specijaliteta koji se obavezno moraju probati u Srbiji, a nakon toga i listu jela koja ne savetuju svakom.

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
Možda vas zanima:
OVA LISTA IZAZIVA PAŽNJU Svetski stručnjaci srpsko omiljeno jelo od kupusa proglasili neukusnim
Čuveni gastronomsko-turistički vodič "TasteAtlas" prvi je napravio listu delikatesa i specijaliteta koji se obavezno moraju probati u Srbiji, a nakon toga i listu jela koja ne savetuju svakom.

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
Spanać sa jajima
Možda vas zanima:
OVA LISTA IZAZIVA PAŽNJU Svetski stručnjaci srpsko omiljeno jelo od kupusa proglasili neukusnim
Čuveni gastronomsko-turistički vodič "TasteAtlas" prvi je napravio listu delikatesa i specijaliteta koji se obavezno moraju probati u Srbiji, a nakon toga i listu jela koja ne savetuju svakom.

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
Možda vas zanima:
OVA LISTA IZAZIVA PAŽNJU Svetski stručnjaci srpsko omiljeno jelo od kupusa proglasili neukusnim
Čuveni gastronomsko-turistički vodič "TasteAtlas" prvi je napravio listu delikatesa i specijaliteta koji se obavezno moraju probati u Srbiji, a nakon toga i listu jela koja ne savetuju svakom.

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
Sastojci: pola kg spanaća, 3 kašike puteta, 3 kašike mleka, 3 žumanceta, so, biber, 4 zemičke, 4 jaja, malo sira.
Priprema: Pola kilograma spanaća očistiti, dobro oprati, obariti i propasirati kroz sito. U šerpu zagrejati kašiku putera, saviti spanac i sipati 3 kašike mleka, 3 žumanceta, soli i bibera. Kuvati ga cetvrt sata. Kada je gotov, u spanać staviti komad putera i služiti sa prženim jajima na sledeći način: uzmite 4 zemičke (kajzerice), odsecite im vrnove, izdubite sredinu i namažite dobro puterom. Stavite unutra po jedno pečeno jaje i odozgo pospite rendanim sirom.
Teleće šnicle u belom vinu
Sastojci: 4 šnicle, so, biber, belo vino, kašika putera, pola čaše supe, 4 kašike supe, malo soka od limuna.
Priprema: Oprati teleće šnicle, istucati ih, posoliti i pobiberiti. Staviti šnicle u činiju, preliti ih belim vinom i ostaviti da odstoje 2 do 3 sata. Uzeti đuveč, namazati ga puterom i poređati šnicle izvađene iz vina. Preliti čašom i po vina i sa pola čase supe. Zaklopiti dobro đuveč, staviti u rernu i ostaviti šnicle istiha da se dinstaju. Kad postanu mekane, isvaditi ih, a sok u kome su se dinstale pomešati sa 4 kašike kisele pavlake. Dodati jos malo soka od limuna preko gotovih šnicli.
Srpska čorba od krompira i kiseljaka
Sastojci: krompir, mleko, šaka kiseljaka (možete upotrebiti zelje), puter ili mast, pola hleba, kisela pavlaka.
Priprema: Obariti oljušten krompir u slanoj vodi. Propasirati ga i razblažiti sa sa 1 litrom tečnosti, mlekom ili kiselom pavlakom. Staviti dobijeni pire u lonac i dodati 1 šaku sitno seckanog kiseljaka koji prethodno treba propržiti na masti. Ispeci na masti tanke režnjeve pola hleba i to reš. Staviti hleb u činiju u količini koja odgovara broju osoba i preliti vrelom čorbom. Začiniti čorbu sa još malo kisele pavlake po ukusu.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.

Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite

RECEPT NAŠIH BAKA ZA KIFLICE KOЈE SU SVEŽE DANIMA: Tajni sastojak koji im daje mekanu teksturu i savršen je za užinu!
Zaboravite na kupovna peciva koja se već sutradan stvrdnu! Prava tajna domaće kuhinje leži u jednostavnosti i jednom ključnom sastojku. Otkrivamo recept za savršene, mekane, vazduшаste kiflice koje ostaju sveže danima – idealne za posao, put ili školu.
Komentari(0)