ZABORAVLJENA STARA SRPSKA JELA Ovo su četiri poslastice iz čuvenog Patinog kuvara
Posebno je bilo naglašeno kako zdravo i ekonomično kuvati, šta sa ostacima hrane, kako rasporediti budžet za ceo mesec
Pre drugog svetskog rata vrsna novinarka Spasenija Marković Pata napisala je kuvar koji je bio kao Biblija domaćicama. Dobijale su ga devojke koje su se spremale za udaju i čuvale ga za svoje ćerke. U skoro svim kućama jelovnik je bio veoma sličan.
Patin kuvar se sastojao iz više delova: uputstva kako treba kuhinja da izgleda, kako de se održava njena higijena, kao i namirnica, ishrane zdravih ljudi, dece, dijete za razne bolesti, za gojaznost ili neuhranjenost, pripremu zimnice, šta spremiti za slave i razna slavlja. Posebno je bilo naglašeno kako zdravo i ekonomično kuvati, šta sa ostacima hrane, kako rasporediti budžet za ceo mesec. Dijetetski programi skoro u potpunosti mogu i danas da se primene.
Vanilice iz Patinog kuvara
Sastojci: 250 g putera, 500 g brašna, žumance, celo jaje, 4 kašike šećera, sok od jednog limuna.
Možda vas zanima:

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Možda vas zanima:

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Možda vas zanima:

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Možda vas zanima:

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Spanać sa jajima
Možda vas zanima:

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Možda vas zanima:

ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Sastojci: pola kg spanaća, 3 kašike puteta, 3 kašike mleka, 3 žumanceta, so, biber, 4 zemičke, 4 jaja, malo sira.
Priprema: Pola kilograma spanaća očistiti, dobro oprati, obariti i propasirati kroz sito. U šerpu zagrejati kašiku putera, saviti spanac i sipati 3 kašike mleka, 3 žumanceta, soli i bibera. Kuvati ga cetvrt sata. Kada je gotov, u spanać staviti komad putera i služiti sa prženim jajima na sledeći način: uzmite 4 zemičke (kajzerice), odsecite im vrnove, izdubite sredinu i namažite dobro puterom. Stavite unutra po jedno pečeno jaje i odozgo pospite rendanim sirom.
Teleće šnicle u belom vinu
Sastojci: 4 šnicle, so, biber, belo vino, kašika putera, pola čaše supe, 4 kašike supe, malo soka od limuna.
Priprema: Oprati teleće šnicle, istucati ih, posoliti i pobiberiti. Staviti šnicle u činiju, preliti ih belim vinom i ostaviti da odstoje 2 do 3 sata. Uzeti đuveč, namazati ga puterom i poređati šnicle izvađene iz vina. Preliti čašom i po vina i sa pola čase supe. Zaklopiti dobro đuveč, staviti u rernu i ostaviti šnicle istiha da se dinstaju. Kad postanu mekane, isvaditi ih, a sok u kome su se dinstale pomešati sa 4 kašike kisele pavlake. Dodati jos malo soka od limuna preko gotovih šnicli.
Srpska čorba od krompira i kiseljaka
Sastojci: krompir, mleko, šaka kiseljaka (možete upotrebiti zelje), puter ili mast, pola hleba, kisela pavlaka.
Priprema: Obariti oljušten krompir u slanoj vodi. Propasirati ga i razblažiti sa sa 1 litrom tečnosti, mlekom ili kiselom pavlakom. Staviti dobijeni pire u lonac i dodati 1 šaku sitno seckanog kiseljaka koji prethodno treba propržiti na masti. Ispeci na masti tanke režnjeve pola hleba i to reš. Staviti hleb u činiju u količini koja odgovara broju osoba i preliti vrelom čorbom. Začiniti čorbu sa još malo kisele pavlake po ukusu.

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Komentari(0)