KO MU MOŽE ODOLETI? Recept za domaći džem od kajsija, nikad lakše do slatkiša za celu zimu

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Ko još ne voli pravi domaći džem?

KO MU MOŽE ODOLETI? Recept za domaći džem od kajsija, nikad lakše do slatkiša za celu zimu
Shutterstock

 

 

Ukoliko ste ljubitelj domaćeg pekmeza i kajsija, ovaj recept će vas oduševiti!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pekmez je gušći od džema, a ređi od marmelade i dobija se mlevenjem ili seckanjem voća, a količinu šećera koju dodajete prilagodite vašem ukusu. U principu za ova tri namaza se koriste slični sastojci, jedino se razlikuju u gustini. Mi vam predlažemo da napravite pravi domaći pekmez od kajsija, koji možete da mažete na palačinke, hleb... Umesto kajsija možete da koristite bilo koje sezonsko voće.

Sastojci:

  • 3,5 kg kajsija
  • 1 kg šećera

Priprema:

Kajsije operite i izvadite koštice. Poređajte u veću šerpu, pa preko pospite šećer, pa opet kajsije i tako ređajte dok ne utrošite. Poklopite i ostavite da odstoji. Promešajte i stavite da se kuva. Posle ključanja ostavite da se kuva još sat vremena na tihoj vatri, a povremeno promešajte. Sipajte pekmez u sterilisane tegle i svaku okrenite naopako i držite tako 5-10 minuta.Umesto okretanja možete da vratite tegle u rernu na 100°C i ostavite tamo dok se ne uhvati korica. Čuvati na tamnom i suvom mestu.

Komentari(0)

Loading