KO MU MOŽE ODOLETI? Recept za domaći džem od kajsija, nikad lakše do slatkiša za celu zimu
Ko još ne voli pravi domaći džem?

Ukoliko ste ljubitelj domaćeg pekmeza i kajsija, ovaj recept će vas oduševiti!
Možda vas zanima:

ŠTA JE SATARAŠ, A ŠTA BEĆARAC? Odgovor na pitanje koje mnoge muči je jako jednostavan
Neki ga jedu kao predjelo, drugi kao zasebno jelo uz neko meso ili pirinač.

VRATIĆE VAS U DETINJSTVO Recept za vazdušaste krofne kojima niko ne može da odoli
Nema boljeg slatkiša.
Možda vas zanima:

ŠTA JE SATARAŠ, A ŠTA BEĆARAC? Odgovor na pitanje koje mnoge muči je jako jednostavan
Neki ga jedu kao predjelo, drugi kao zasebno jelo uz neko meso ili pirinač.

VRATIĆE VAS U DETINJSTVO Recept za vazdušaste krofne kojima niko ne može da odoli
Nema boljeg slatkiša.
Možda vas zanima:

ŠTA JE SATARAŠ, A ŠTA BEĆARAC? Odgovor na pitanje koje mnoge muči je jako jednostavan
Neki ga jedu kao predjelo, drugi kao zasebno jelo uz neko meso ili pirinač.

VRATIĆE VAS U DETINJSTVO Recept za vazdušaste krofne kojima niko ne može da odoli
Nema boljeg slatkiša.
Pekmez je gušći od džema, a ređi od marmelade i dobija se mlevenjem ili seckanjem voća, a količinu šećera koju dodajete prilagodite vašem ukusu. U principu za ova tri namaza se koriste slični sastojci, jedino se razlikuju u gustini. Mi vam predlažemo da napravite pravi domaći pekmez od kajsija, koji možete da mažete na palačinke, hleb... Umesto kajsija možete da koristite bilo koje sezonsko voće.
Sastojci:
- 3,5 kg kajsija
- 1 kg šećera
Priprema:
Kajsije operite i izvadite koštice. Poređajte u veću šerpu, pa preko pospite šećer, pa opet kajsije i tako ređajte dok ne utrošite. Poklopite i ostavite da odstoji. Promešajte i stavite da se kuva. Posle ključanja ostavite da se kuva još sat vremena na tihoj vatri, a povremeno promešajte. Sipajte pekmez u sterilisane tegle i svaku okrenite naopako i držite tako 5-10 minuta.Umesto okretanja možete da vratite tegle u rernu na 100°C i ostavite tamo dok se ne uhvati korica. Čuvati na tamnom i suvom mestu.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Kolač koji donosi sreću na trpezu - kako se pravi sremački kuglof
Poreklom iz srednje Evrope, kuglof je preko Austrougarske stigao u Srem i zauvek ostao u vojvođanskim kuhinjama. Danas je to kolač koji čuva duh prošlih vremena, ali i dalje pronalazi svoje mesto na savremenim trpezama.
Komentari(0)