ZABORAVLJENA BALKANSKA JELA: Zašto su preci koji su dolazili da žive u Beograd, neka jela ostavili tamo odakle su krenuli?! (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Priča o zaboravljenim balkanskim jelima - ako ne znate da napravite pastrmajliju ili solgan dolme pogledajte video.

ZABORAVLJENA BALKANSKA JELA: Zašto su preci koji su dolazili da žive u Beograd, neka jela ostavili tamo odakle su krenuli?! (VIDEO)
Printscreen/Facebook/BBC

Manje poznata, stara, balkanska jela u videu ispod teksta:

"Zašto su ljudi koji su dolazili da žive u Beograd, između ostalog i moji preci, zašto su ta neka jela ostavili tamo odakle su krenuli.

To je makedonska, uslovno rečeno, pica. Jelo koje se pravi uglavnom u pekarama od testa koje se generalno koristi za hlebove i kifle. Preko smo stavili mariniranu piletinu, može da ide i svinjsko, juneće, neki biftek.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ono što mu daje specifičan šmek, po kome se i zove pastrmalija, to je suvo meso, stelja, sušena ovčetina.", priča Nebojša Anđelković za BBC na srpskom.

- "Jako mi se dopada ideja da u maloj grupi sa profesionalnim kuvarom može da naučiš da spremiš neka jela na koja ne nailaziš svakoga dana. Za koja nikada do sad nisam čula, a kamoli probala", priča Ljubica Garić za BBC.

SOGAN DOLMA, bosansko jelo

"Drugo jelo su bile sogam dolme, punjeni luk sa junećim mesom. Dobro smo ih natopili puterom, kuvani su u dosta putera. Na kraju smo ih prelili limunovim sokom pred serviranje.", priča Nebojša Anđelković.

TRLJANICA, staro srpsko jelo

Trljanica je autentična salata iz vranjske kuhinje.

Sastojci:

Salata se pravi u nekoliko različitih oblika, zavisno od doba godine.

U leto se pravi od ispečenih i iseckanih paprika sa dodatkom mladog crnog luka, začina i ulja.

Zimi se pravi od suvih iseckanih paprika sa prazilukom, začinima i uljem, ili od ajvara i praziluka, sa dodatkom začina i ulja.

Salata je odličan prilog uz meso, pečenje ili roštilj, piše Vikipedija.

"Uz njih je išla trljanica salata, ona je specifična za jug-jugoistok Srbije. Pravi se od praziluka i suvih paprika koje se pomešaju uz dodatak sira, koji nije obavezan.", priča Nebojša Anđelković.

"Apsolutno ću sve da isprobam da napravim kod kuće zato što su recepti jednostavni, a namirnice je lako nabaviti. Sve je preukusno i vredi biti dva sata u kuhinji zbog toga.", konstatuje Ljubica Garić.

ZAPEČENE PALAČINKE SA ORASIMA I MLEKOM

Staro, zaboravljeno jelo iz Srbije.

"Na kraju smo završili veče sa palačinkama zapečenim sa orasima i mlekom. To je jedan izuzetan slatkiš. Ti generički meniji koji su u našim nacionalnim restoranima, koji se uglavnom svode na jela sa roštilja, gotova jela i jela po porudžbini, koja su maltene svuda ista, trebalo bi da se promene, jer zaista imamo bogatu kulturu ishrane koja je ostala iza nas."

Pridružite nam se na društvenim mrežamaVaše Lepote Srbije

Komentari(0)

Loading