IZBACILI SMO JE IZ UPOTREBE, a samo šaka je u stanju da oporavi ceo organizam: Izbacuje toksine, snižava holesterol, pomaže u mršavljenju!
Sva lekovita svojstva leblebije
Leblebija je mahunarka iz porodice pasulja i ima neverovatnu hranljivu vrednost. Puna je proteina i sadrži toliko vlakana da stvara osećaj sitosti nekoliko sati.
Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, E i C. Čak i kuvana leblebija ima duplo više gvožđa od iste količine mesa. Takođe sadrži veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.
Kada je u pitanju biohemijski sastav leblebije, sušeno zrno ove mahunarke sadrži 23% proteina, 53% ugljenih hidrata, 4-5% biljnog ulja, 3-5% celuloze i 3% mineralnih materija. Izbacuje toksine i pomaže u gubitku težine. Zahvaljujući vlaknima koje sadrži u velikim količinama, odlična je za podsticanje mršavljenja. Osim toga, ako ih redovno jedete, izbacićete sve nagomilane toksine iz creva i jetre.
Pogodna je za dijabetičare
Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju hranu bogatu vlaknima imaju smanjen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 može se poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.
Štiti zdravlje kostiju
Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebijama doprinose zdravlju i snazi kostiju. Međutim, treba biti oprezan kada su u pitanju ovi minerali, jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može dovesti do slabljenja kostiju.
Snižava krvni pritisak
Jedna od najvažnijih promena koje treba da uradite da biste snizili krvni pritisak je da jedete hranu koja sadrži malo natrijuma, a to je upravo ono što je leblebija. Pored toga, postoji i kalijum, koji je podjednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.
Evo kako: Pre kuvanja potrebno ih je potopiti u vodu najmanje 8 sati. Nakon toga ih prebacite u šerpu, zalijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na laganoj vatri sa poklopcem, odnosno 20 minuta u loncu pod pritiskom.
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
Komentari(0)