IZBACILI SMO JE IZ UPOTREBE, a samo šaka je u stanju da oporavi ceo organizam: Izbacuje toksine, snižava holesterol, pomaže u mršavljenju!
Sva lekovita svojstva leblebije

Leblebija je mahunarka iz porodice pasulja i ima neverovatnu hranljivu vrednost. Puna je proteina i sadrži toliko vlakana da stvara osećaj sitosti nekoliko sati.
Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, E i C. Čak i kuvana leblebija ima duplo više gvožđa od iste količine mesa. Takođe sadrži veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.
Kada je u pitanju biohemijski sastav leblebije, sušeno zrno ove mahunarke sadrži 23% proteina, 53% ugljenih hidrata, 4-5% biljnog ulja, 3-5% celuloze i 3% mineralnih materija. Izbacuje toksine i pomaže u gubitku težine. Zahvaljujući vlaknima koje sadrži u velikim količinama, odlična je za podsticanje mršavljenja. Osim toga, ako ih redovno jedete, izbacićete sve nagomilane toksine iz creva i jetre.
Pogodna je za dijabetičare
Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju hranu bogatu vlaknima imaju smanjen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 može se poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.
Štiti zdravlje kostiju
Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebijama doprinose zdravlju i snazi kostiju. Međutim, treba biti oprezan kada su u pitanju ovi minerali, jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može dovesti do slabljenja kostiju.
Snižava krvni pritisak
Jedna od najvažnijih promena koje treba da uradite da biste snizili krvni pritisak je da jedete hranu koja sadrži malo natrijuma, a to je upravo ono što je leblebija. Pored toga, postoji i kalijum, koji je podjednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.
Evo kako: Pre kuvanja potrebno ih je potopiti u vodu najmanje 8 sati. Nakon toga ih prebacite u šerpu, zalijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na laganoj vatri sa poklopcem, odnosno 20 minuta u loncu pod pritiskom.

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)