IZBACILI SMO JE IZ UPOTREBE, a samo šaka je u stanju da oporavi ceo organizam: Izbacuje toksine, snižava holesterol, pomaže u mršavljenju!
Sva lekovita svojstva leblebije

Leblebija je mahunarka iz porodice pasulja i ima neverovatnu hranljivu vrednost. Puna je proteina i sadrži toliko vlakana da stvara osećaj sitosti nekoliko sati.
Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, E i C. Čak i kuvana leblebija ima duplo više gvožđa od iste količine mesa. Takođe sadrži veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.
Kada je u pitanju biohemijski sastav leblebije, sušeno zrno ove mahunarke sadrži 23% proteina, 53% ugljenih hidrata, 4-5% biljnog ulja, 3-5% celuloze i 3% mineralnih materija. Izbacuje toksine i pomaže u gubitku težine. Zahvaljujući vlaknima koje sadrži u velikim količinama, odlična je za podsticanje mršavljenja. Osim toga, ako ih redovno jedete, izbacićete sve nagomilane toksine iz creva i jetre.
Pogodna je za dijabetičare
Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju hranu bogatu vlaknima imaju smanjen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 može se poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.
Štiti zdravlje kostiju
Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebijama doprinose zdravlju i snazi kostiju. Međutim, treba biti oprezan kada su u pitanju ovi minerali, jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može dovesti do slabljenja kostiju.
Snižava krvni pritisak
Jedna od najvažnijih promena koje treba da uradite da biste snizili krvni pritisak je da jedete hranu koja sadrži malo natrijuma, a to je upravo ono što je leblebija. Pored toga, postoji i kalijum, koji je podjednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.
Evo kako: Pre kuvanja potrebno ih je potopiti u vodu najmanje 8 sati. Nakon toga ih prebacite u šerpu, zalijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na laganoj vatri sa poklopcem, odnosno 20 minuta u loncu pod pritiskom.

Ovakve ćufte u paradajz sosu nikada niste jeli: Ovaj trik moraju znati sve domaćice, nećete se pokajati
Ukusan ručak koji će se svideti celoj porodici.

Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi
Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...

Pogača sa čvarcima biće omiljeno pecivo na vašoj trpezi: Recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Recept za pogaču koji će oduševiti celu vašu porodicu.

U kajganu nikada ne stavljate ovu namirnicu: Samo uništava ukus, tu joj nije mesto
Česta greška koju mnogi prave kada pripremaju kajganu

Kako da prepoznate da li u trešnjama ima crva? Uz ovaj trik nikada nečete pogrešiti
Trešnje – zrele i mirisne – neodvojivi su deo vrelog leta
Komentari(0)