ORIGINALNI RECEPT ZA VOJNIČKI PASULJ Čuveno jelo iz JNA, vojnici su ga obožavali, a i čitava Jugoslavija

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Ovo jelo i dalje ima kultni status, a mi vam predstavljamo originalni jugoslovenski recept za pasulj sa suvim svinjskim rebrima.

ORIGINALNI RECEPT ZA VOJNIČKI PASULJ Čuveno jelo iz JNA, vojnici su ga obožavali, a i čitava Jugoslavija
Shutterstock

 

Vojnički pasulj je čuveno jelo u kom su uživali mnogi koji su služili vojni rok u JNA. Ovo jelo i dalje ima kultni status, a mi vam predstavljamo originalni jugoslovenski recept za pasulj sa suvim svinjskim rebrima.

Sastojci:

Priprema:

Pasulj potopiti u hladnu vodu i potopljenog ga držati na hladnom mestu od jedan do tri sata. Zatim ocediti vodu u kojoj je bio pasulj pa ga staviti u posudu, preliti hladnom vodom i sačekati da provri.

Kuvati još 10 do 15 minuta, a nakon toga procediti vodu pa naliti vrelom vodom, dodati polovinu sitno seckanog crvenog luka i ostaviti da se kuva uz povremeno dolivanje tople vode.

U tiganj dodati ostatak sitno naseckanog crvenog luka i šargarepu naseckanu na sitnije kockice i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kad je pasulj napola skuvan, dodati poprženi crveni luk i šargarepu, sušenu papriku prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Preostalu mast zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni.

vojnički pasulj Shutterstock
 

Kada brašno porumeni, isključiti vatru i odmah dodati sitno seckani beli luk i papriku u prahu te sve dobro promešati. Kada pasulj omekša, posoliti i popržiti s pripremljenom zaprškom uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati još 20 do 30 minuta, nakon čega treba isključiti vatru, dodati biber, sitno naseckani peršinov list i po potrebi dodati so.

Priprema suvog svinjskog mesa: Oprana i očišćena svinjska rebra popržiti na masti. Nakon prženja treba ih staviti u lonac, naliti toplom vodom i kuvati dok meso ne omekša. Kada meso omekša, izvaditi ga i ravnomerno naseckati. Vodu u kojoj se kuvalo meso upotrebiti kao preliv za pasulj.

Pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle, ćufte, dinstanu govedinu ili kuvano svinjsko meso.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading