STARINSKI RECEPT ZA PUSLICE KOJE SMO JELI ŠIROM JUGOSLAVIJE Kako da napravite najukusnije padobrance, "preteču" makaronsa
Ovi kolači dođu kao zamena za makaronse i idu odlično sa kafom. Jugoslovenske domaćice su ga znale napamet, a uspeće vam iz prve.
![STARINSKI RECEPT ZA PUSLICE KOJE SMO JELI ŠIROM JUGOSLAVIJE Kako da napravite najukusnije padobrance, "preteču" makaronsa](/data/images/2023-04-05/50562_screenshot-7_f.png?timestamp=1680645600)
Padobranci su starinski kolač koji je rado bio viđen na svakoj proslavi širom bivše Jugoslavije, a po ovom jednostavnom receptu sigurno će vam uspeti iz prve. Starinski kolač od puslica koje su spojene kremom od čokolade ćete praviti non-stop.
Mnogi u šali kažu da su ovi kolači preteča francuskih makaronsa, a recept za padobrance je imala svaka domaćica u bivšoj Jugoslaviji.
Čak su se i mnoge komšinice uzmeđu sebe takmičile čiji će biti lepšeg oblika i ukusniji.
Možda vas zanima:
![Jugoslavija](/data/images/2023-02-27/47592_236025-untitled-ls_f.jpg)
3 navike iz Jugoslavije zbog kojih se danas debljamo: Bake i majke su nas sve pogrešno naučile
Dok Italijani jedu malo, lagano, sa uživanjem, mi sa prostora bivše Jugoslavije jedemo kao da "sutra ne postoji"
![bledska krempita](/data/images/2024-04-23/85290_shutterstock-1315437965_f.jpg)
Lagana starinska KREMPITA idealna za vreo letnji dan: Tajni sastojak daće joj MAGIČAN ukus i neodoljivu teksturu kore
Da biste dobili još ukusniju i dogatiju domaću krempitu, po uzoru na one kakve su pravile naše bake, obavezno probajte ovaj recept.
Možda vas zanima:
![Jugoslavija](/data/images/2023-02-27/47592_236025-untitled-ls_f.jpg)
3 navike iz Jugoslavije zbog kojih se danas debljamo: Bake i majke su nas sve pogrešno naučile
Dok Italijani jedu malo, lagano, sa uživanjem, mi sa prostora bivše Jugoslavije jedemo kao da "sutra ne postoji"
![bledska krempita](/data/images/2024-04-23/85290_shutterstock-1315437965_f.jpg)
Lagana starinska KREMPITA idealna za vreo letnji dan: Tajni sastojak daće joj MAGIČAN ukus i neodoljivu teksturu kore
Da biste dobili još ukusniju i dogatiju domaću krempitu, po uzoru na one kakve su pravile naše bake, obavezno probajte ovaj recept.
Možda vas zanima:
![Jugoslavija](/data/images/2023-02-27/47592_236025-untitled-ls_f.jpg)
3 navike iz Jugoslavije zbog kojih se danas debljamo: Bake i majke su nas sve pogrešno naučile
Dok Italijani jedu malo, lagano, sa uživanjem, mi sa prostora bivše Jugoslavije jedemo kao da "sutra ne postoji"
![bledska krempita](/data/images/2024-04-23/85290_shutterstock-1315437965_f.jpg)
Lagana starinska KREMPITA idealna za vreo letnji dan: Tajni sastojak daće joj MAGIČAN ukus i neodoljivu teksturu kore
Da biste dobili još ukusniju i dogatiju domaću krempitu, po uzoru na one kakve su pravile naše bake, obavezno probajte ovaj recept.
Nije poznato kako su kolačići dobili ovo neobično ime, ali najvažnije od svega je da njihov ukus vraća u neka stara i srećnija vremena.
Napravite padobrance po starinskom receptu iskusnih domaćica i uživajte uz šoljicu kafe.
Sastojci:
Za puslice:
3 belanceta
300 g šećera
300 g mlevenih oraha
sok od limuna
Za fil:
3 žumanceta
3 kašike šećera u prahu
125 g putera
100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Belanca čvrsto umutite sa šećerom, a kada počne da se pravi sneg dodajte 2 kašike limunovog soka, pa još malo umutite tako da dobijete čvrst šlag. Na kraju pažljivo ručno umešajte mlevene orahe. Malom kašičicom ili pomoću šprica oblikujte manje loptice i ređajte puslice na podmazan pleh ili stavite papir za pečenje. Trudite se da budu što manje i da ostavite veći razmak između svake puslice, jer će u toku pečenja narasti. Pecite ih u rerni na 150 stepeni oko pola sata. Vodite računa da vam puslice ostanu što belje. Dok čekate da se puslice osuše pripremite fil. U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dve, kao što se radi za vanalice. Potrebno je da padobranci malo odstoje pre služenja, da bi malo omekšali.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)