STARINSKI RECEPT ZA PUSLICE KOJE SMO JELI ŠIROM JUGOSLAVIJE Kako da napravite najukusnije padobrance, "preteču" makaronsa
Ovi kolači dođu kao zamena za makaronse i idu odlično sa kafom. Jugoslovenske domaćice su ga znale napamet, a uspeće vam iz prve.

Padobranci su starinski kolač koji je rado bio viđen na svakoj proslavi širom bivše Jugoslavije, a po ovom jednostavnom receptu sigurno će vam uspeti iz prve. Starinski kolač od puslica koje su spojene kremom od čokolade ćete praviti non-stop.
Mnogi u šali kažu da su ovi kolači preteča francuskih makaronsa, a recept za padobrance je imala svaka domaćica u bivšoj Jugoslaviji.
Čak su se i mnoge komšinice uzmeđu sebe takmičile čiji će biti lepšeg oblika i ukusniji.
Možda vas zanima:

Najtužniju pesmu ikada napisanu u Jugoslaviji, Tito je strogo zabranio: Zbog mučnih reči uz nju su ljudi sebi oduzimali život
Autor numere je Dragiša Nedović koji je ostavio značajan trag u muzičkoj istoriji bivše Jugoslavije i brojne hitove

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

Najtužniju pesmu ikada napisanu u Jugoslaviji, Tito je strogo zabranio: Zbog mučnih reči uz nju su ljudi sebi oduzimali život
Autor numere je Dragiša Nedović koji je ostavio značajan trag u muzičkoj istoriji bivše Jugoslavije i brojne hitove

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

Najtužniju pesmu ikada napisanu u Jugoslaviji, Tito je strogo zabranio: Zbog mučnih reči uz nju su ljudi sebi oduzimali život
Autor numere je Dragiša Nedović koji je ostavio značajan trag u muzičkoj istoriji bivše Jugoslavije i brojne hitove

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Nije poznato kako su kolačići dobili ovo neobično ime, ali najvažnije od svega je da njihov ukus vraća u neka stara i srećnija vremena.
Napravite padobrance po starinskom receptu iskusnih domaćica i uživajte uz šoljicu kafe.
Sastojci:
Za puslice:
3 belanceta
300 g šećera
300 g mlevenih oraha
sok od limuna
Za fil:
3 žumanceta
3 kašike šećera u prahu
125 g putera
100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Belanca čvrsto umutite sa šećerom, a kada počne da se pravi sneg dodajte 2 kašike limunovog soka, pa još malo umutite tako da dobijete čvrst šlag. Na kraju pažljivo ručno umešajte mlevene orahe. Malom kašičicom ili pomoću šprica oblikujte manje loptice i ređajte puslice na podmazan pleh ili stavite papir za pečenje. Trudite se da budu što manje i da ostavite veći razmak između svake puslice, jer će u toku pečenja narasti. Pecite ih u rerni na 150 stepeni oko pola sata. Vodite računa da vam puslice ostanu što belje. Dok čekate da se puslice osuše pripremite fil. U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dve, kao što se radi za vanalice. Potrebno je da padobranci malo odstoje pre služenja, da bi malo omekšali.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali

Uskršnji hleb sa jajetom u sredini – simbol jedinstva i novog života
Zaboravljen običaj iz centralne Srbije – jaje se ne kuca, već peče u testu i daruje deci za sreću

Ovako pripremljena jagnjetina se bukvalno topi u ustima: Savršena za Uskršnju trpezu, a ne zahteva puno truda
Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet
Komentari(0)