ORAHOVAČA JE NAJZDRAVIJE ALKOHOLNO PIĆE: Narodni lek za anemiju i štitnu žlezdu, evo kako da je napravite (RECEPT)
Obiluje vitaminom B, jača libido i pomaže kod tumora.
Kombinacija mladih zelenih oraha i alkohola od davnina je poznati narodni lek za mnoga stanja, pod uslovom da ne zaboravite da se ipak radi o alkoholnom piću, i da ne bi trebalo konzumirati više od jedne ili dve čašice dnevno.
Zapisi o lekovitim svojstvima čuvene „orahovače“ pronađeni su u starim manastirskim knjigama, beleškama vidara, travara, ali i kolekcionara i poznavalaca pića.
Za bolesnu štitinu žlezdu obavezna konsultacija sa lekarom
Osim velike količine joda i vitamina B grupe, u kori zelenih oraha pronađeno je jedinjenje pod nazivom juglon, koje ima dokazana antitumorska dejstva. Najstarija zdravstvena namena likera od zelenih oraha i orahove rakije je pomoć radu štitaste žlezde i stimulacija pravilnog rada hormona, a pored toga, vekovima se koriste za probavne probleme i bolje zdravlje digestivnog trakta. Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom, orahovaču nikako nemojte piti na svoju ruku, već se prvo konsultujte sa svojim endokrinologom, koji će vam, na osnovu statusa hormona i nivoa TSH, reći da li smete da uzimate ovaj napitak.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Shutterstock
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Bolesti kod kojih takođe pomaže, ali se o tome malo zna
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Liker od oraha je dobar zaštitnik srca, krvnih sudova i nervnog sistema. Zanimljivo je da postoje i neki dokazi o tome da može da spreči pojavu parodontoze. Orahova rakija koristi se i u nezi i zaštiti kože, kao i za uklanjanje akni, i to tako što se problematično mesto dobro očisti, na gazu natapkaju orahovača ili liker, ostavi da deluje, i nakon petnaestak minuta ispere.
Pronađeni su i zapisi koji kažu da je orahov liker korišćen u lečenju nekada rasprostranjenih polnih bolesti poput sifilisa, kao i da se davao obolelima od malarije. Može da pomogne kod infekcija grla i upale sluzokože usne šupljine.
Pomoć kod problema sa želucem
Stres, kao i neredovna i loša ishrana najčešći su uzroci problema sa želucem. Prednjače gastritis i čir, koji može da se javi na osetljivoj sluzokoži želuca, početku tankog ili dnavaestopalačnog creva (duodenuma). Kada se problemi jave, dolazi do bolova u abdomenu, nadutosti, mučnine i povraćanja, a zeleni orahovac, u kombinaciji sa medom je odličan, ne samo u olakšavanju simptoma, već i u prevenciji.
Ako dođe do bakterijske infekcije, kompleks vitamina i minerala će delovati tako što će napasti bakterije (čak i heliko-bakteriju), ojačati crevnu floru, smiriti iziritirani želudac, poboljšati i olakšati varenje, smanjiti nadutost i žgaravicu.
Shutterstock
Orahovačom protiv anemije
Velika količina vitamina kompleksa B, zatim C i E, kao i folne kiseline, uz Omega 3 masnoće i druge korisne minerale (kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, magnezijum, fosfor i jod), obezbediće onima koji boluju od anemije dragocenu podršku u borbi za viši nivo gvožđa i hemoglobina.
I ovde valja ponoviti da orahovača spada u alkoholna pića i da se može desiti da nekome ne prija, a u slučaju anemije, dovoljno je uzimati po jednu čašicu, ujutru i uveče. Takođe, ne bi trebalo da ga konzumiraju trudnice, a budući da sadrži alkohol, i ne treba ga konzumirati pre sedanja za volan.
Lek za potenciju i jači libido
Orah obiluje vitaminima B1 i B2, koji ne samo da telu obezbeđuju energiju i snagu, već utiču i na dobro zdravlje muškog reproduktivnog sistema. Jedan od razloga je visok sadržaj cinka koji je zaslužan za jačanje libida i povećanje seksualne želje. Kombinacija orahovače i meda je i delotvorna i u lečenju potencije, liker od oraha je za ove probleme dobar i samostalno, ali se sa medom dopunjava i tako pojačava dejstvo.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(0)