NEKADA SU SMATRANA SPECIJALITETIMA, A DANAS SU IH MNOGI ZABORAVILI Ovih 7 jela obožavala je cela Jugoslavija, neka od njih niko ne želi više da proba
Kojih starih jela se vi sećate?

Specijaliteti iz stare Jugoslavije često su nešto što danas nikako ne možemo naći u restoranima. Evo o čemu se radi:
1. Pihtije
Možda vas zanima:

Ovu poslasticu su Jugosloveni obožavali: Sada gotovo zaboravljeni kolač, a spremanje je lako i brzo
Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke
Možda vas zanima:

Ovu poslasticu su Jugosloveni obožavali: Sada gotovo zaboravljeni kolač, a spremanje je lako i brzo
Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke
Možda vas zanima:

Ovu poslasticu su Jugosloveni obožavali: Sada gotovo zaboravljeni kolač, a spremanje je lako i brzo
Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške
Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke
U pretis lonac se stave svinjske nogice, uši, repovi, butkice, šuplje juneće kosti i to se kuva ceo dan na smederevcu. A onda se kasnije začinjena supa razlije po tanjirima i kada se stegne, pihtije se služe kao predjelo na slavama.
2. Žumance sa šećerom
Ako je dete htelo da jede nešto slatko, majka je uzimala žumance i šećer i mutila smesu dok ne bi "pobledela od muke", a onda je to dete jelo u slast. Da li možete da zamislite sada da detetu date sveže jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen slatkiš.
3. 'Leba i masti
Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka sećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, iz celodnevne igre napolju, došli kući na večeru i pojeli krišku hleba namazanom masti i posutom crvenom začinskom paprikom. On koji bi hteli da se zaslade, jeli bi krišku masti sa šećerom.
4. Boranija na suvo
Krompir, luk, šargarepa i boranija stavimo u tepsiju, pa dodamo 3 kašike masti i malo vode i začina i gurnemo u rernu da se sve to skrčka. A gde je meso? Pa imaš boraniju, šta će ti meso?!
5. Čorba od praziluka
Neki još uvek imaju traume od prekuvanih niti praziluka koje slobodno plutaju po tanjiru. To je čorbica koja krepi dušu, ali smo je mi danas zanemarili. Koliko je prošlo od vremena kada ste poslednji put pojeli pun tanjir čorbe od praziluka?
6. Škembići u saftu
U kafani su ljudi odlazili specijalno na škembiće. Znalo se da ne postoji ukusnije kafansko jelo do škembića u saftu. Danas skoro da nema restorana koji na svom meniju ima škembiće.
7. Pohovan svinjski mozak
Specijalitet samim tim što svinjski mozak ne možete naći nigde u mesnicama. Kao ni svinjsku glavu.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.

Vojvođanski specijalitet prste da poližete: Bogovski ručak za koji vam treba samo 4 sastojka, odmah zapišite recept
Za pripremu ovog jela potrebno je samo pola sata.

NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.

Ova musaka je stvorena za letnje dane! Otimaće vam se za recept, i sama priprema je fantazija
Mnogima omiljeni recept okupiće celu porodicu za stolom.
Komentari(7)

DEJAN
22.02.2023 07:58
воја
22.02.2023 10:21
Od svih gore navedenih, danas jedino ne konzumiram pohovani mozak.
Nena
22.02.2023 13:51
Sve ovo me podseća na lepe dane detinjstva ...
Ivan Š.
22.02.2023 16:45
Od svega navedenog, dobre pihtije nikad ne odbijam, a za sve ostalo sa spiska ne marim.
Dragan
23.02.2023 09:28
Tripice, glava u škembetu, kuvane kolenice, zapečeni prebranac u rerni, užička lepinja sa kajmakom ili jajima, knedle sa šljivama, ... sve je to strano brđanima iz krša. Njima je važna samo rakija brlja i da su uvek "nalizani".
Ne zna se koje je lepše a ko ne jede ne zna šta valja.