NEKADA SU SMATRANA SPECIJALITETIMA, A DANAS SU IH MNOGI ZABORAVILI Ovih 7 jela obožavala je cela Jugoslavija, neka od njih niko ne želi više da proba

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 7

Kojih starih jela se vi sećate?

NEKADA SU SMATRANA SPECIJALITETIMA, A DANAS SU IH MNOGI ZABORAVILI Ovih 7 jela obožavala je cela Jugoslavija, neka od njih niko ne želi više da proba
Shutterstock

 

Specijaliteti iz stare Jugoslavije često su nešto što danas nikako ne možemo naći u restoranima. Evo o čemu se radi:

1. Pihtije

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U pretis lonac se stave svinjske nogice, uši, repovi, butkice, šuplje juneće kosti i to se kuva ceo dan na smederevcu. A onda se kasnije začinjena supa razlije po tanjirima i kada se stegne, pihtije se služe kao predjelo na slavama.

2. Žumance sa šećerom

Ako je dete htelo da jede nešto slatko, majka je uzimala žumance i šećer i mutila smesu dok ne bi "pobledela od muke", a onda je to dete jelo u slast. Da li možete da zamislite sada da detetu date sveže jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen slatkiš.

3. 'Leba i masti

Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka sećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, iz celodnevne igre napolju, došli kući na večeru i pojeli krišku hleba namazanom masti i posutom crvenom začinskom paprikom. On koji bi hteli da se zaslade, jeli bi krišku masti sa šećerom.

4. Boranija na suvo

Krompir, luk, šargarepa i boranija stavimo u tepsiju, pa dodamo 3 kašike masti i malo vode i začina i gurnemo u rernu da se sve to skrčka. A gde je meso? Pa imaš boraniju, šta će ti meso?!

5. Čorba od praziluka

Neki još uvek imaju traume od prekuvanih niti praziluka koje slobodno plutaju po tanjiru. To je čorbica koja krepi dušu, ali smo je mi danas zanemarili. Koliko je prošlo od vremena kada ste poslednji put pojeli pun tanjir čorbe od praziluka?

6. Škembići u saftu

U kafani su ljudi odlazili specijalno na škembiće. Znalo se da ne postoji ukusnije kafansko jelo do škembića u saftu. Danas skoro da nema restorana koji na svom meniju ima škembiće.

7. Pohovan svinjski mozak

Specijalitet samim tim što svinjski mozak ne možete naći nigde u mesnicama. Kao ni svinjsku glavu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(7)

Loading
DEJAN

22.02.2023 07:58

Ne zna se koje je lepše a ko ne jede ne zna šta valja.

воја

22.02.2023 10:21

Od svih gore navedenih, danas jedino ne konzumiram pohovani mozak.

Nena

22.02.2023 13:51

Sve ovo me podseća na lepe dane detinjstva ...

Ivan Š.

22.02.2023 16:45

Od svega navedenog, dobre pihtije nikad ne odbijam, a za sve ostalo sa spiska ne marim.

Dragan

23.02.2023 09:28

Tripice, glava u škembetu, kuvane kolenice, zapečeni prebranac u rerni, užička lepinja sa kajmakom ili jajima, knedle sa šljivama, ... sve je to strano brđanima iz krša. Njima je važna samo rakija brlja i da su uvek "nalizani".

Dragan 1962

26.02.2023 13:20

Dinara restoran u Batajnici pravi skembice,fantazija.

Mira

27.02.2023 03:17

ZA Novu godinu sam pravila pihtije, škembiće mnogo dugo nisam jer baš i ne smem,a mozak obožavam. .Pa, možda spremim uskoro,majstor sam za škembiće u saftu, može i samo bareni,posuti alevom paprikom.