TRADICIONALNI KOSOVSKI SPECIJALITET - FILIJA Jedna od najlepših naših slojevitih pita pravi se samo od 5 SASTOJAKA
Filija je poznato jelo sa Kosova i Metohije, nekada je bila nezaobilazni deo trpeze, a danas mnoge domaćice ne znaju za ovo neodoljivo ukusno jelo!
Filija je stari kosovski specijalitet za čije spremanje je potrebno samo malo strpljenja, jer proces pravljenja nije uopšte težak. Trud će vam se sigurno isplatiti, jer ćete pri prvom zalogaju shvatiti zašto slovi za jedno od najlepših pita na našim prostorima!
Potrebne namirnice:
350 g kajmaka Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas. Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas. Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas. Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
Možda vas zanima:
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Možda vas zanima:
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Možda vas zanima:
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Možda vas zanima:
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Možda vas zanima:
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
Možda vas zanima:
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
Možda vas zanima:
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
Kako se pravi filija?
Umutite jaja, pa dodajte brašno i vodu. Sjedinite mikserom, testo treba da bude kao za palačinke. Rernu dobro zagrejte na 250°C, a rešetku podignite na najvišu poziciju. Uzmite tepsiju, nauljite je, pa sipajte smesu kutlačom. Kružnim pokretim pomerajte tepsiju, da se smesa lepo razlije po dnu (treba da bude tanak sloj). Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni. Kajmak premažite preko ispečene palačinke. Sipajte novi sloj smese i opet kružnim pokretima razlijte po tepsiji. Vratite u rernu i tako ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude palačinka. Isecite i služite. Koristite samo gornje grejače u rernu, donje isključite.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Komentari(2)
Ceca
02.02.2023 13:20
Da
05.02.2023 23:48
@Ceca - И моја,баш испод сача,по 3-4 сата би то трајало.Покушаћу у рерни.
Kako je tu pitu pravila moja tetka,ali ispod sača❤️