TRADICIONALNI KOSOVSKI SPECIJALITET - FILIJA Jedna od najlepših naših slojevitih pita pravi se samo od 5 SASTOJAKA
Filija je poznato jelo sa Kosova i Metohije, nekada je bila nezaobilazni deo trpeze, a danas mnoge domaćice ne znaju za ovo neodoljivo ukusno jelo!

Filija je stari kosovski specijalitet za čije spremanje je potrebno samo malo strpljenja, jer proces pravljenja nije uopšte težak. Trud će vam se sigurno isplatiti, jer ćete pri prvom zalogaju shvatiti zašto slovi za jedno od najlepših pita na našim prostorima!
Potrebne namirnice:
350 g kajmaka Evo kako da domaća pita bude savršena baš svaki put Evo kako da domaća pita bude savršena baš svaki put Evo kako da domaća pita bude savršena baš svaki put Evo kako da domaća pita bude savršena baš svaki put
Možda vas zanima:
TAJNE KULINARSTVA: Jednostavni trikovi za pečenje pite
Možda vas zanima:
TAJNE KULINARSTVA: Jednostavni trikovi za pečenje pite
Možda vas zanima:
TAJNE KULINARSTVA: Jednostavni trikovi za pečenje pite
Možda vas zanima:
TAJNE KULINARSTVA: Jednostavni trikovi za pečenje pite
Možda vas zanima:

TAJNE KULINARSTVA: Jednostavni trikovi za pečenje pite
Evo kako da domaća pita bude savršena baš svaki put

Možda vas zanima:

TAJNE KULINARSTVA: Jednostavni trikovi za pečenje pite
Evo kako da domaća pita bude savršena baš svaki put

Možda vas zanima:

TAJNE KULINARSTVA: Jednostavni trikovi za pečenje pite
Evo kako da domaća pita bude savršena baš svaki put

Kako se pravi filija?
Umutite jaja, pa dodajte brašno i vodu. Sjedinite mikserom, testo treba da bude kao za palačinke. Rernu dobro zagrejte na 250°C, a rešetku podignite na najvišu poziciju. Uzmite tepsiju, nauljite je, pa sipajte smesu kutlačom. Kružnim pokretim pomerajte tepsiju, da se smesa lepo razlije po dnu (treba da bude tanak sloj). Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni. Kajmak premažite preko ispečene palačinke. Sipajte novi sloj smese i opet kružnim pokretima razlijte po tepsiji. Vratite u rernu i tako ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude palačinka. Isecite i služite. Koristite samo gornje grejače u rernu, donje isključite.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak
Komentari(2)

Ceca
02.02.2023 13:20
Da
05.02.2023 23:48
@Ceca - И моја,баш испод сача,по 3-4 сата би то трајало.Покушаћу у рерни.
Kako je tu pitu pravila moja tetka,ali ispod sača❤️