Ovo je više od običnog jela: Cicvara po receptu Steve Karapandže

Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Po želji se preliva medom. Kao prilog se služi krompir i hleb.

Ovo je više od običnog jela: Cicvara po receptu Steve Karapandže
Shutterstock

Cicvara je karakteristično jelo za božićni doručak. Uz cicvaru se na sto postavljaju se i stara šljivovica, suve smokve i mlada pšenica, koja predstavlja simbol plodnosti i sreće u novoj godini.

Cicvara je vrsta hrane i sastavni je deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka (skorupa). Pri pripremanju mora se paziti da istopljeni kajmak pluta po površini.

Jelo je nastalo na Durmitoru kao božićna čast.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Servira se u tanjirima. Konzumira se kašikom. Po želji se preliva medom. Kao prilog se služi krompir i hleb.

Rado se stavlja pred goste (u Crnoj Gori uz pred njim nasečen svinjski pršut, predstavlja najveću moguću čast za onoga pred koga se stavlja).

Ovo je više od običnog jela: Cicvara po receptu Steve Karapandže Shutterstock
 

Sastojci:

1 l vode
500 g kukuruznog brašna oko 250 g kajmaka ili mladog kravljeg sira
2-3 kašike svinjske masti
2-3 jaja
so

Priprema:

Stavimo vodu da provri, dodamo so, mast i uz brzo mešanje (da se ne bi stvorile grudvice) dodajemo kukuruzno brašno.
Dodamo još i kajmak ili mladi kravlji sir, može i oba, te nastavimo sa mešanjem.
Kada se mast podigne na površinu, smesu kašikom odvajamo sa dna posude.
Probamo i po želji dosolimo.
Sklonimo sa vatre, dodamo jaja i izmešamo.
Zatim smesu vratimo na vatru i mešamo još 2-3 minuta.
Poslužimo sa kajmakom, mladim sirom ili kiselim mlekom.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading