Ovo je više od običnog jela: Cicvara po receptu Steve Karapandže
Po želji se preliva medom. Kao prilog se služi krompir i hleb.
Cicvara je karakteristično jelo za božićni doručak. Uz cicvaru se na sto postavljaju se i stara šljivovica, suve smokve i mlada pšenica, koja predstavlja simbol plodnosti i sreće u novoj godini.
Cicvara je vrsta hrane i sastavni je deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka (skorupa). Pri pripremanju mora se paziti da istopljeni kajmak pluta po površini.
Jelo je nastalo na Durmitoru kao božićna čast.
Možda vas zanima:
Danas je SABOR PRESVETE BOGORODICE: Na DRUGI DAN BOŽIĆA zarad zdravlja i mira vernici treba da urade JEDNU STVAR
Danas je 8. januar, drugi dan Božića i praznik koji se naziva Sabor Presvete Bogorodice
Božićna vožnja je nešto najlepše tokom praznika: Veličanstven prizor na ulicama Čačka
Hiljade vozila prodefilovalo glavnom ulicom
Možda vas zanima:
Danas je SABOR PRESVETE BOGORODICE: Na DRUGI DAN BOŽIĆA zarad zdravlja i mira vernici treba da urade JEDNU STVAR
Danas je 8. januar, drugi dan Božića i praznik koji se naziva Sabor Presvete Bogorodice
Božićna vožnja je nešto najlepše tokom praznika: Veličanstven prizor na ulicama Čačka
Hiljade vozila prodefilovalo glavnom ulicom
Možda vas zanima:
Danas je SABOR PRESVETE BOGORODICE: Na DRUGI DAN BOŽIĆA zarad zdravlja i mira vernici treba da urade JEDNU STVAR
Danas je 8. januar, drugi dan Božića i praznik koji se naziva Sabor Presvete Bogorodice
Božićna vožnja je nešto najlepše tokom praznika: Veličanstven prizor na ulicama Čačka
Hiljade vozila prodefilovalo glavnom ulicom
Servira se u tanjirima. Konzumira se kašikom. Po želji se preliva medom. Kao prilog se služi krompir i hleb.
Rado se stavlja pred goste (u Crnoj Gori uz pred njim nasečen svinjski pršut, predstavlja najveću moguću čast za onoga pred koga se stavlja).
Sastojci:
1 l vode
500 g kukuruznog brašna oko 250 g kajmaka ili mladog kravljeg sira
2-3 kašike svinjske masti
2-3 jaja
so
Priprema:
Stavimo vodu da provri, dodamo so, mast i uz brzo mešanje (da se ne bi stvorile grudvice) dodajemo kukuruzno brašno.
Dodamo još i kajmak ili mladi kravlji sir, može i oba, te nastavimo sa mešanjem.
Kada se mast podigne na površinu, smesu kašikom odvajamo sa dna posude.
Probamo i po želji dosolimo.
Sklonimo sa vatre, dodamo jaja i izmešamo.
Zatim smesu vratimo na vatru i mešamo još 2-3 minuta.
Poslužimo sa kajmakom, mladim sirom ili kiselim mlekom.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara
Starinska, preukusna i miriše na tradiciju: BELA PITA s orasima i najkremastijim filom (RECEPT)
Bela kolač-pita s orasima sigurno će vas oduševiti ukusom i mirisom, kao iz starinskih kuvara.
Komentari(0)