Ovo je više od običnog jela: Cicvara po receptu Steve Karapandže
Po želji se preliva medom. Kao prilog se služi krompir i hleb.
Cicvara je karakteristično jelo za božićni doručak. Uz cicvaru se na sto postavljaju se i stara šljivovica, suve smokve i mlada pšenica, koja predstavlja simbol plodnosti i sreće u novoj godini.
Cicvara je vrsta hrane i sastavni je deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka (skorupa). Pri pripremanju mora se paziti da istopljeni kajmak pluta po površini.
Jelo je nastalo na Durmitoru kao božićna čast.
Možda vas zanima:
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš
Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima
Možda vas zanima:
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš
Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima
Možda vas zanima:
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš
Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima
Servira se u tanjirima. Konzumira se kašikom. Po želji se preliva medom. Kao prilog se služi krompir i hleb.
Rado se stavlja pred goste (u Crnoj Gori uz pred njim nasečen svinjski pršut, predstavlja najveću moguću čast za onoga pred koga se stavlja).
Sastojci:
1 l vode
500 g kukuruznog brašna oko 250 g kajmaka ili mladog kravljeg sira
2-3 kašike svinjske masti
2-3 jaja
so
Priprema:
Stavimo vodu da provri, dodamo so, mast i uz brzo mešanje (da se ne bi stvorile grudvice) dodajemo kukuruzno brašno.
Dodamo još i kajmak ili mladi kravlji sir, može i oba, te nastavimo sa mešanjem.
Kada se mast podigne na površinu, smesu kašikom odvajamo sa dna posude.
Probamo i po želji dosolimo.
Sklonimo sa vatre, dodamo jaja i izmešamo.
Zatim smesu vratimo na vatru i mešamo još 2-3 minuta.
Poslužimo sa kajmakom, mladim sirom ili kiselim mlekom.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)