Ovo je više od običnog jela: Cicvara po receptu Steve Karapandže
Po želji se preliva medom. Kao prilog se služi krompir i hleb.
![Ovo je više od običnog jela: Cicvara po receptu Steve Karapandže](/data/images/2022-09-07/36149_shutterstock-1536238775_f.jpg?timestamp=1674342000)
Cicvara je karakteristično jelo za božićni doručak. Uz cicvaru se na sto postavljaju se i stara šljivovica, suve smokve i mlada pšenica, koja predstavlja simbol plodnosti i sreće u novoj godini.
Cicvara je vrsta hrane i sastavni je deo srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka (skorupa). Pri pripremanju mora se paziti da istopljeni kajmak pluta po površini.
Jelo je nastalo na Durmitoru kao božićna čast.
Možda vas zanima:
![cicvara](/data/images/2023-12-05/69878_cicvara-internet-hitovi-smanjena-1536238775_f.jpg)
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
![Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš](/data/images/2022-09-07/36149_shutterstock-1536238775_f.jpg)
Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš
Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima
Možda vas zanima:
![cicvara](/data/images/2023-12-05/69878_cicvara-internet-hitovi-smanjena-1536238775_f.jpg)
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
![Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš](/data/images/2022-09-07/36149_shutterstock-1536238775_f.jpg)
Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš
Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima
Možda vas zanima:
![cicvara](/data/images/2023-12-05/69878_cicvara-internet-hitovi-smanjena-1536238775_f.jpg)
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
![Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš](/data/images/2022-09-07/36149_shutterstock-1536238775_f.jpg)
Nekada omiljeno, danas zaboravljeno starinsko jelo: Bakin recept za CICVARU + trik da uvek bude prste da poližeš
Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima
Servira se u tanjirima. Konzumira se kašikom. Po želji se preliva medom. Kao prilog se služi krompir i hleb.
Rado se stavlja pred goste (u Crnoj Gori uz pred njim nasečen svinjski pršut, predstavlja najveću moguću čast za onoga pred koga se stavlja).
![Ovo je više od običnog jela: Cicvara po receptu Steve Karapandže](/data/images/2022-09-07/36148_shutterstock-1536238769_f.jpg?t=1674418850)
Sastojci:
1 l vode
500 g kukuruznog brašna oko 250 g kajmaka ili mladog kravljeg sira
2-3 kašike svinjske masti
2-3 jaja
so
Priprema:
Stavimo vodu da provri, dodamo so, mast i uz brzo mešanje (da se ne bi stvorile grudvice) dodajemo kukuruzno brašno.
Dodamo još i kajmak ili mladi kravlji sir, može i oba, te nastavimo sa mešanjem.
Kada se mast podigne na površinu, smesu kašikom odvajamo sa dna posude.
Probamo i po želji dosolimo.
Sklonimo sa vatre, dodamo jaja i izmešamo.
Zatim smesu vratimo na vatru i mešamo još 2-3 minuta.
Poslužimo sa kajmakom, mladim sirom ili kiselim mlekom.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)