JUŽNJAČKA POPARENICA Stari šopski recept bez mešenja i u mrsnoj i u posnoj varijanti

Teodora Tojagić

13:00

Gastronomija 0

Poparenica je tako jednostavan, a veoma ukusan specijalitet sa juga srbije koji podseća na kosovske flije.

JUŽNJAČKA POPARENICA Stari šopski recept bez mešenja i u mrsnoj i u posnoj varijanti
Printscreen/Youtube

Nešto što se spremalo pre sto godina kad je hrana bila mnogo zdravija. Isprobajte je u posnoj varijanti, a možete i dodatkom mleka i sira dobiti mrsnu varijantu.

SASTOJCI:

250gr kukuruznog brašna
150-200gr oštrog pšeničnog brašna
2 male kašičice soli,

1 kašičica soda bikarbone

Možda vas zanima:

1l,150ml vode

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Fil-nadev:

3 praziluka
3 paprike kisele
500gr spanać
Ulje, so, biber, beli luk
Margarin ili ulje za premazivanje.

Peći u zagrejanoj rerni na 200c.

Detalje pripreme pogledajte u videu:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading