HIT! UZ MUZIKU SA RADIJA DAJU VIŠE MLEKA Stevan sa Suvobora ostao u čudu nakon saznanja šta slušaju njegove krave
Svi znamo da je uz klasičnu muziku mleko kvalitetnije kod krava, a evo šta slušaju krave sa Suvobora.

Prema brojnim svetskim istraživanjima, dokazano je da krave daju više mleka, ako slušaju muziku. Da ovo nije samo puka teorija, već i činjenica dokazana u praksi najbolje pokazuje primer sa farme Stevana Ivanovića iz sela Pranjani na Suvoboru. On svojim kravama pušta muziku sa radija, a one mu daju još više mleka. Ipak, ne reaguju tako dobro na svaki žanr i pesmu, već i one imaju svoje omiljene hitove.
„Neki puštaju Baha, neki Betovena, Mocarta, mi ovde stanicu na radiju podešavamo na narodnu muziku.Čini mi se da više vole instrumental, nego pesmu sa tekstom. U našoj štali nikada nije bilo manje od 10 grla, od toga i živimo, pa smo im obezbedili i lagodnost u vidu muzike”, rekao je Stevan za RINU.
FOTO:RINA
Merilo njihovog prinosa jeste muzilica, a domaćin Stevan zadovoljan je količinom mleka koje njegove krave daju. Smatra da osim što im muzika prija i daju više mleka, ona utiče da budu mirnije i druželjubivije.
Možda vas zanima:

ZIMSKI POSNI KOLAČ Jednostavan za pripremu, sočan i mirisan, san svake domaćice (RECEPT)
Zasladite se u vreme posta bez griže savesti.

TRADICIONALNI RECEPT ZA ZDRAVLJE I DUGOVEČNOST Slatkasta voda najveći je neprijatelj kamena i peska u bubregu (FOTO)
Dok apoteka nije bilo na svakom ćošku, naši stari spas su tražili ali i pronalazili u lekovima iz prirode.
Možda vas zanima:

ZIMSKI POSNI KOLAČ Jednostavan za pripremu, sočan i mirisan, san svake domaćice (RECEPT)
Zasladite se u vreme posta bez griže savesti.

TRADICIONALNI RECEPT ZA ZDRAVLJE I DUGOVEČNOST Slatkasta voda najveći je neprijatelj kamena i peska u bubregu (FOTO)
Dok apoteka nije bilo na svakom ćošku, naši stari spas su tražili ali i pronalazili u lekovima iz prirode.
Možda vas zanima:

ZIMSKI POSNI KOLAČ Jednostavan za pripremu, sočan i mirisan, san svake domaćice (RECEPT)
Zasladite se u vreme posta bez griže savesti.

TRADICIONALNI RECEPT ZA ZDRAVLJE I DUGOVEČNOST Slatkasta voda najveći je neprijatelj kamena i peska u bubregu (FOTO)
Dok apoteka nije bilo na svakom ćošku, naši stari spas su tražili ali i pronalazili u lekovima iz prirode.
„One vole da imaju čuju oko sebe neke glasove. Tako navikavaju na buku, ne skaču i ne beže dok se muzu. Mnogo su mirnije kad imaju muziku, čim im ugasimo, one riču kao da su gladne, vidno su nezadovoljne. Čini mi se kada bi im taj vid ugođaja ugasili, to bi za njih bilo kao kazna”, pojasnio je Stevan.
Ako vas put navede u suvoborska sela i začujete iz neke štale šumadisjku dvojku, znajte da se to pušta zbog krava koje obožavaju te zvuke. Osim, što utiče na njihovo raspoloženje često i farmeri zapevuše dok rade, pa im obavljanje teških poslova u štali lakše pada.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja
U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
Komentari(0)