5 VRSTA JELA POGUBNIH PO SRCE Ova hrana dovodi do starenja srčanog mišića, tvrde kardiolozi

Lepote Srbije

12:00

Gastronomija 0

Veliki deo populacije ne brine šta jede. Pri tom pušimo, ne vežbamo, sedimo, a to sve pogubno utiče na srce.

hrana
Shutterstock

Iako preovlađuje mišljenje da se bolesti srca javljaju pretežno u starijem životnom dobu, ni mlađi nisu imuni na ovaj problem. Osim toga, nedostatak fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana kao i loše životne navike mogu povećati rizik od nastanka različitih bolesti.

Po broju oduzetih života, kardiovaskularna oboljenja zauzimaju neslavno prvo mesto. Zato stručnjaci upozoravaju koja hrana može negativno uticati i ubrzati starenje srca.

Crveno meso

Ova vrsta mesa bogata je zasićenim mastima. Ove “loše” masti nalaze se i u drugim namirnicama – jajima, pavlaci, puteru i punomasnim sirevima. Mogu uticati na podizanje nivoa lošeg holesterola, ali i pojavu gojaznosti i dijabetesa.

5 VRSTA JELA POGUBNIH PO SRCE Ova hrana dovodi do starenja srčanog mišića, tvrde kardiolozi Shutterstock/Soljenje mesa
 

Peciva i brza hrana

Perkarske proizvode i brzu hrana treba maksimalno izbegavati jer sadrže trans masti, velike količine začina, šećera, pojačivača ukusa. Sve to negativno utiče na zdravlje našeg organizma.

Alkohol

Prekomerna konzumacija alkohola je izuzetno štetna opcija – može da poremeti san, izazove dehidrataciju i poveća rizik od nastanka moždanog udara i srčanih oboljenja. Alkohol može da poveća šanse za pojavu krvnih ugrušaka i povećanog krvnog pritiska.

5 VRSTA JELA POGUBNIH PO SRCE Ova hrana dovodi do starenja srčanog mišića, tvrde kardiolozi FOTO:RINA
 

Prekomerna konzumacija kafe i pića koji sadrže kofein

Preterivanje sa kafom i pićima koja sadrže kofein može povećati rizik od prijevremenog starenja. Ukoliko pijete više od 1-2 šoljice ovog napitka, velika količina kofeina može negativno uticati na rad srca.

Prženo i presoljeno meso

Prženo i presoljeno mesto može izazvati dehidrataciju, povećan krvni pritisak i pojavu drugih kardiovaskularnih oboljenja. Zato ne treba preterivati sa ovom hranom.

Izvor: b92

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading