MNOGI MISLE DA JE ISTO, ALI GREŠE Koja je razlika između palente i kačamaka?
Zapitali smo se ima li zapravo razlike između palente, i kačamaka, za koje smo mislili da su samo različita imena jednog istog imena.

Mnogi ljudi misle da su termini kačamak i palenta sinonimi za isto jelo, ali to nije istina. Da bismo došli do odgovora pitali smo naše poznate kuvare Milijana Stojanića i Nenada Gladića - Lepog Brku, ima li razlike u ovim jelima. Složili su se da je razlika u vrsti i teksturi brašna sa kojim se pravi.
Palenta koju mi danas jedemo pravi se od instant kukuruznog griza i gotova je za nekoliko minuta, dok se za kačamak obično koristi žuto ili belo kukuruzno brašno i mnogo se duže kuva. Zavisno od kraja, u kačamak se dodaju sir, kajmak, slanina, a najpoznatiji je smočani, crnogorska verzija sa kuvanim krompirom, sirom i kajmakom.
Shutterstock
Kačamak u Bosni zovu pura, dok ovo starinsko jelo na jugu Srbije zovu mamaljiga.
Možda vas zanima:

Doručak koji čisti creva: U starinsko jelo dodajte 1 sastojak i dobićete zdrav obrok koji drži sitost tokom celog dana
Donosimo vam najbolji recept za kačamak koji čisti creva.
EVO ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Spremite ga na OVAJ način i obezbedite sebi dobar početak dana
Palenta se sprema lako i brzo, a sa sobom nosi niz benefita za zdrav početak dana
Možda vas zanima:

Doručak koji čisti creva: U starinsko jelo dodajte 1 sastojak i dobićete zdrav obrok koji drži sitost tokom celog dana
Donosimo vam najbolji recept za kačamak koji čisti creva.
EVO ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Spremite ga na OVAJ način i obezbedite sebi dobar početak dana
Palenta se sprema lako i brzo, a sa sobom nosi niz benefita za zdrav početak dana
Možda vas zanima:

Doručak koji čisti creva: U starinsko jelo dodajte 1 sastojak i dobićete zdrav obrok koji drži sitost tokom celog dana
Donosimo vam najbolji recept za kačamak koji čisti creva.
EVO ZAŠTO JE KAČAMAK NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Spremite ga na OVAJ način i obezbedite sebi dobar početak dana
Palenta se sprema lako i brzo, a sa sobom nosi niz benefita za zdrav početak dana
Ako vi znate ima li još neke razlike između palente i kačamaka ili su zapravo ovo ipak dva ista jela, pišite nam u komentarima.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.

Ovo je tajna najboljeg bećarca: Pravi se za manje od 30 minuta a ključan je ovaj sastojak
Da li je ovo najbolji bećarac – procenite sami!?

"PIĆE BOGOVA": Evo kako da ga napravite
Dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe

Jagode su najprljavije voće i mogu biti jako opasne: Postoji samo jedan način da ih dobro očistite
Pranje jagoda nije samo pitanje higijene, već važan korak ka zdravijem životu, posebno u vreme kada bezbednost hrane nije zagarantovana. Temeljno pranje uklanja štetne materije, produžava svežinu i smanjuje rizik od bakterijske kontaminacije – sve uz vrlo malo truda.

JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“
Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.
Komentari(3)

Istina
14.10.2022 17:58
Vesna
15.10.2022 23:04
Kacamak se kuva od kukuruznog brasna a polemta od kukuruznog griza. Razlika je i u pripremi posto se polenta kuva mnogo krace dok se kacamak kuha minimum 45 minuta.
Kadinjača
16.10.2022 09:31
Razlika je jezička, u Srbiji je kačamak a zapadno od Drine mogu da ga zovu kako god hoće.
Negde zovu i cicvara