MNOGI MISLE DA JE ISTO, ALI GREŠE Koja je razlika između palente i kačamaka?
Zapitali smo se ima li zapravo razlike između palente, i kačamaka, za koje smo mislili da su samo različita imena jednog istog imena.
![MNOGI MISLE DA JE ISTO, ALI GREŠE Koja je razlika između palente i kačamaka?](/data/images/2022-06-22/30704_shutterstock-270104597_f.jpg?timestamp=1665612000)
Mnogi ljudi misle da su termini kačamak i palenta sinonimi za isto jelo, ali to nije istina. Da bismo došli do odgovora pitali smo naše poznate kuvare Milijana Stojanića i Nenada Gladića - Lepog Brku, ima li razlike u ovim jelima. Složili su se da je razlika u vrsti i teksturi brašna sa kojim se pravi.
Palenta koju mi danas jedemo pravi se od instant kukuruznog griza i gotova je za nekoliko minuta, dok se za kačamak obično koristi žuto ili belo kukuruzno brašno i mnogo se duže kuva. Zavisno od kraja, u kačamak se dodaju sir, kajmak, slanina, a najpoznatiji je smočani, crnogorska verzija sa kuvanim krompirom, sirom i kajmakom.
![MNOGI MISLE DA JE ISTO, ALI GREŠE Koja je razlika između palente i kačamaka?](/data/images/2021-09-11/2982_r_f.jpg?t=1665683458)
Kačamak u Bosni zovu pura, dok ovo starinsko jelo na jugu Srbije zovu mamaljiga.
Možda vas zanima:
![Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji](/data/images/2022-06-22/30715_shutterstock-1818408476_f.jpg)
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
![kačamak](/data/images/2023-05-25/55671_palenta-shutterstock-1504962728_f.jpg)
ZAŠTO JE KAČAMAK NAJBOLJI OBROK: Ako počnete danas da ga jedete OVAKO, do kraja nedelje ćete očistiti creva i SMRŠATI
Mnogi se pitaju zašto je kačamak toliko dobar, a benefiti su brojni.
Možda vas zanima:
![Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji](/data/images/2022-06-22/30715_shutterstock-1818408476_f.jpg)
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
![kačamak](/data/images/2023-05-25/55671_palenta-shutterstock-1504962728_f.jpg)
ZAŠTO JE KAČAMAK NAJBOLJI OBROK: Ako počnete danas da ga jedete OVAKO, do kraja nedelje ćete očistiti creva i SMRŠATI
Mnogi se pitaju zašto je kačamak toliko dobar, a benefiti su brojni.
Možda vas zanima:
![Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji](/data/images/2022-06-22/30715_shutterstock-1818408476_f.jpg)
Kako skuvati KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN:Tradicionalni recept koji je nedostajao vašoj kuhinji
Recept koji će vas vratiti u detinjstvo
![kačamak](/data/images/2023-05-25/55671_palenta-shutterstock-1504962728_f.jpg)
ZAŠTO JE KAČAMAK NAJBOLJI OBROK: Ako počnete danas da ga jedete OVAKO, do kraja nedelje ćete očistiti creva i SMRŠATI
Mnogi se pitaju zašto je kačamak toliko dobar, a benefiti su brojni.
Ako vi znate ima li još neke razlike između palente i kačamaka ili su zapravo ovo ipak dva ista jela, pišite nam u komentarima.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(3)
![Loading](https://lepotesrbije.alo.rs/files/loader.gif)
Istina
14.10.2022 17:58
Vesna
15.10.2022 23:04
Kacamak se kuva od kukuruznog brasna a polemta od kukuruznog griza. Razlika je i u pripremi posto se polenta kuva mnogo krace dok se kacamak kuha minimum 45 minuta.
Kadinjača
16.10.2022 09:31
Razlika je jezička, u Srbiji je kačamak a zapadno od Drine mogu da ga zovu kako god hoće.
Negde zovu i cicvara