MNOGI MISLE DA JE ISTO, ALI GREŠE Koja je razlika između palente i kačamaka?
Zapitali smo se ima li zapravo razlike između palente, i kačamaka, za koje smo mislili da su samo različita imena jednog istog imena.
Mnogi ljudi misle da su termini kačamak i palenta sinonimi za isto jelo, ali to nije istina. Da bismo došli do odgovora pitali smo naše poznate kuvare Milijana Stojanića i Nenada Gladića - Lepog Brku, ima li razlike u ovim jelima. Složili su se da je razlika u vrsti i teksturi brašna sa kojim se pravi.
Palenta koju mi danas jedemo pravi se od instant kukuruznog griza i gotova je za nekoliko minuta, dok se za kačamak obično koristi žuto ili belo kukuruzno brašno i mnogo se duže kuva. Zavisno od kraja, u kačamak se dodaju sir, kajmak, slanina, a najpoznatiji je smočani, crnogorska verzija sa kuvanim krompirom, sirom i kajmakom.
Shutterstock
Kačamak u Bosni zovu pura, dok ovo starinsko jelo na jugu Srbije zovu mamaljiga.
Možda vas zanima:
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Možda vas zanima:
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Možda vas zanima:
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Ako vi znate ima li još neke razlike između palente i kačamaka ili su zapravo ovo ipak dva ista jela, pišite nam u komentarima.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Komentari(3)
Istina
14.10.2022 17:58
Vesna
15.10.2022 23:04
Kacamak se kuva od kukuruznog brasna a polemta od kukuruznog griza. Razlika je i u pripremi posto se polenta kuva mnogo krace dok se kacamak kuha minimum 45 minuta.
Kadinjača
16.10.2022 09:31
Razlika je jezička, u Srbiji je kačamak a zapadno od Drine mogu da ga zovu kako god hoće.
Negde zovu i cicvara