MNOGI MISLE DA JE ISTO, ALI GREŠE Koja je razlika između palente i kačamaka?
Zapitali smo se ima li zapravo razlike između palente, i kačamaka, za koje smo mislili da su samo različita imena jednog istog imena.
Mnogi ljudi misle da su termini kačamak i palenta sinonimi za isto jelo, ali to nije istina. Da bismo došli do odgovora pitali smo naše poznate kuvare Milijana Stojanića i Nenada Gladića - Lepog Brku, ima li razlike u ovim jelima. Složili su se da je razlika u vrsti i teksturi brašna sa kojim se pravi.
Palenta koju mi danas jedemo pravi se od instant kukuruznog griza i gotova je za nekoliko minuta, dok se za kačamak obično koristi žuto ili belo kukuruzno brašno i mnogo se duže kuva. Zavisno od kraja, u kačamak se dodaju sir, kajmak, slanina, a najpoznatiji je smočani, crnogorska verzija sa kuvanim krompirom, sirom i kajmakom.
Kačamak u Bosni zovu pura, dok ovo starinsko jelo na jugu Srbije zovu mamaljiga.
Možda vas zanima:
ZAŠTO JE KAČAMAK NAJBOLJI OBROK: Ako počnete danas da ga jedete OVAKO, do kraja nedelje ćete očistiti creva i SMRŠATI
Mnogi se pitaju zašto je kačamak toliko dobar, a benefiti su brojni.
PRAVI SPRSKI DORUČAK KOJI TREBA JESTI JEDNOM NEDELJNO Pravi se na razne načine, čisti creva, a deca ga obožavaju
Predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza, a vodi poreklo iz Italije. Možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima, a priprema se na bezbroj načina.
Možda vas zanima:
ZAŠTO JE KAČAMAK NAJBOLJI OBROK: Ako počnete danas da ga jedete OVAKO, do kraja nedelje ćete očistiti creva i SMRŠATI
Mnogi se pitaju zašto je kačamak toliko dobar, a benefiti su brojni.
PRAVI SPRSKI DORUČAK KOJI TREBA JESTI JEDNOM NEDELJNO Pravi se na razne načine, čisti creva, a deca ga obožavaju
Predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza, a vodi poreklo iz Italije. Možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima, a priprema se na bezbroj načina.
Možda vas zanima:
ZAŠTO JE KAČAMAK NAJBOLJI OBROK: Ako počnete danas da ga jedete OVAKO, do kraja nedelje ćete očistiti creva i SMRŠATI
Mnogi se pitaju zašto je kačamak toliko dobar, a benefiti su brojni.
PRAVI SPRSKI DORUČAK KOJI TREBA JESTI JEDNOM NEDELJNO Pravi se na razne načine, čisti creva, a deca ga obožavaju
Predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza, a vodi poreklo iz Italije. Možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima, a priprema se na bezbroj načina.
Ako vi znate ima li još neke razlike između palente i kačamaka ili su zapravo ovo ipak dva ista jela, pišite nam u komentarima.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNE KROFNE: Napravite ih sa jabukama i ovsenim pahuljicama i uživajte u ukusu
Krofne mogu da budu i posne
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO: Koje god jelo da pravite imaće neverovatan ukus
Dodajte jedan sastojak u mleveno meso i biće ukusno i sočno
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare
Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje
MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač
Komentari(3)
Istina
14.10.2022 17:58
Vesna
15.10.2022 23:04
Kacamak se kuva od kukuruznog brasna a polemta od kukuruznog griza. Razlika je i u pripremi posto se polenta kuva mnogo krace dok se kacamak kuha minimum 45 minuta.
Kadinjača
16.10.2022 09:31
Razlika je jezička, u Srbiji je kačamak a zapadno od Drine mogu da ga zovu kako god hoće.
Negde zovu i cicvara