DA LI ZNATE RAZLIKU IZMEĐU ŠOPSKE I SRPSKE SALATE: Mnoge zbunjuje, a veoma je jednostavno
Gotovo da nema pravog obroka bez dobre salate. U Srbiji su, pored kupus salate, najpopularnije šopska i srpska salata.

Iako su na izgled vrlo slične, ove dve salate se razlikuju po jednom sastojku, ali i po poreklu.
Naime, šopska salata je bugarsko nacionalno jelo, a ime je dobilo po oblasti Šopi u blizini Sofije.
Evo od čega se pravi
Možda vas zanima:

ORIGINALAN KAFANSKI RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU: Malo ljudi zna kako je ovo popularno jelo dobilo ime i ko su bili ŠOPI
Šopska salata je proglašena najpopularnijim nacionalnim jelom Evrope.

ORIGINALNI RECEPT ZA ČUVENU ŠOPSKU SALATU KOJU SVI OBOŽAVAMO: Većina je na pravi ispravno, ovako je JOŠ UKUSNIJA
Srbi su poznati kao dobri domaćini, te trpeza za svaku svečanu priliku bude bogata, a šopska salata je uvek obavezna deo jelovnika.
Možda vas zanima:

ORIGINALAN KAFANSKI RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU: Malo ljudi zna kako je ovo popularno jelo dobilo ime i ko su bili ŠOPI
Šopska salata je proglašena najpopularnijim nacionalnim jelom Evrope.

ORIGINALNI RECEPT ZA ČUVENU ŠOPSKU SALATU KOJU SVI OBOŽAVAMO: Većina je na pravi ispravno, ovako je JOŠ UKUSNIJA
Srbi su poznati kao dobri domaćini, te trpeza za svaku svečanu priliku bude bogata, a šopska salata je uvek obavezna deo jelovnika.
Možda vas zanima:

ORIGINALAN KAFANSKI RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU: Malo ljudi zna kako je ovo popularno jelo dobilo ime i ko su bili ŠOPI
Šopska salata je proglašena najpopularnijim nacionalnim jelom Evrope.

ORIGINALNI RECEPT ZA ČUVENU ŠOPSKU SALATU KOJU SVI OBOŽAVAMO: Većina je na pravi ispravno, ovako je JOŠ UKUSNIJA
Srbi su poznati kao dobri domaćini, te trpeza za svaku svečanu priliku bude bogata, a šopska salata je uvek obavezna deo jelovnika.
Glavni sastojci ove vrlo popularne salate su paradajz, krastavci, sirova ili pečena paprika, luk, peršun, so, sok od limuna ili sirće , ulje i masni slani sir. U srpskoj salati ima svih ovih sastojaka, izuzev sira. To znači da možete da je spremate i kada postite, kao odličan dodatak ribi i krompiru.
Shutterstock
Sastojci za srpsku salatu:
500 g paradajza,
2 sveže paprike,
2 ljute papričice,
2 sveža krastavca,
1 glavica crnog luka,
so,
2-3 kašike ulja.
Srpska salata se priprema na sledeći način:
Paradajz oprati i iseći na kriške.
Krastavac oljuštiti i iseći na kockice.
Papriku iseći na rezance.
Luk očistiti, sitno ga iseckati, pa sve ove sastojke izmešati u činiji za salatu.
Posoliti i preliti uljem.
Ove salate bile su jako popularne među stočarima. Sem što odlično idu uz svako jelo, možete ih jesti i kao obrok salatu.

Tito i Jovanka obožavali su ovo jelo: Domaći specijalitet po posebnom receptu bio je omiljen u bivšoj Jugoslaviji
Ovaj recept omogućava prilagodljivost u količinama sastojaka prema vašem ukusu

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.
Komentari(0)