POSEBAN JE DOŽIVLJAJ UMAKANJE HLEBA U OVO JELO Dobra kavurma je čast domaćina i njegova umešnost da dobro iskoristi sve sirovine od zaklane svinje (RECEPT/FOTO)
Kavurma je autohtoni srpski specijalitet od iznutrica svinje, iako turskog porekla i imena, koji se priprema istovremeno sa švarglom/tlačenicom tokom zimskog svinjokolja.

Kavurma (tur. kavurma) je vrsta jela spremljena od iznutrica (ovčije ili svinjsko meso).
Iznutrice, kožica, mogu se dodati i čvarci i komadići mesa se isprže i konzerviraju tako što se zaliju rastopljenom svinjskom mašću. Sprema se prilikom pastrmljenja, sa turšijom ili se jede hladna...
Shutterstock/Kavurma
Srpska kuhinja sastoji se od kulinarskih metoda i tradicije Republike Srbije. Njeni koreni leže u srpskoj istoriji, uključujući vekove kulturnog kontakta i uticaja Vizantijaca, Osmanlija, s ugašenom državom Jugoslavijom i balkanskim susedima Srbije. Istorijski gledano, srpsku hranu odlikovao je snažan uticaj vizantijske (grčke) i mediteranske kuhinje, ali i osmanske (turske) i u manjoj meri Srednjoevropske kuhinje.
Shutterstock/Kavurma
Predstavljen je prilagođeni narodni recept koji se, danas, može pripremati tokom cele godine i u velegradskoj kuhinji na sedmom spratu solitera.
Sastojci:
za 40 osoba
1 kg svinjska bela džigerica/pluća
1 kg tanka svinjska creva
0,5 kg meso svinjske glave
0,6 kg crni luk
50 g aleva paprika
po ukusu kuhinjska so i mleveni crni biber
sirće
3 lista lovor/lorber
50 g beli luk
1 komad praziluk
Priprema:
1. Kuvajte čitav sat blago posoljenu polutku svinjske glave. Zatim dodajte krupno sečenu crnu i belu džigericu. Neka se kuva još pola sata. Kuvane sastojke izvadite iz lonca i načisto usitnite oštrim nožem na komadiće veličine 3x3 mm.
2. U međuvremenu, lepo isprana svinjska creva potopite, pola sata, u blagi rastvor sirćeta uz dodatak sitno iseckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listovima lovora. Sitno iseckajte kuvana creva.
3. Iseckan crni luk kratko propržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice, meso i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri par minuta. Probajte jelo i začinite ga solju i biberom po ukusu.
Vrelu kavurmu sipajte u pogodne posudice ili kalup. Pustite da se ohladi ovo izuzetno jelo.
Posluživanje:
Posle rakijske dobrodošlice, goste poslužite, u pogodnim posudicama, podgrejanom/vrelom kavurmom i parčetom domaćeg hleba. Poseban je doživljaj umakanje hleba u otopljenu kavurmu. Posle sledi ostatak roštilijade, razne salate i balkanska alkoholijada...
Shutterstock/Kavurma
Izvor: opusteno, coolinarka

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)