POSEBAN JE DOŽIVLJAJ UMAKANJE HLEBA U OVO JELO Dobra kavurma je čast domaćina i njegova umešnost da dobro iskoristi sve sirovine od zaklane svinje (RECEPT/FOTO)

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Kavurma je autohtoni srpski specijalitet od iznutrica svinje, iako turskog porekla i imena, koji se priprema istovremeno sa švarglom/tlačenicom tokom zimskog svinjokolja.

POSEBAN JE DOŽIVLJAJ UMAKANJE HLEBA U OVO JELO Dobra kavurma je čast domaćina i njegova umešnost da dobro iskoristi sve sirovine od zaklane svinje (RECEPT/FOTO)
Shutterstock/Kavurma

Kavurma (tur. kavurma) je vrsta jela spremljena od iznutrica (ovčije ili svinjsko meso).

Iznutrice, kožica, mogu se dodati i čvarci i komadići mesa se isprže i konzerviraju tako što se zaliju rastopljenom svinjskom mašću. Sprema se prilikom pastrmljenja, sa turšijom ili se jede hladna...

Shutterstock/Kavurma
 

Srpska kuhinja sastoji se od kulinarskih metoda i tradicije Republike Srbije. Njeni koreni leže u srpskoj istoriji, uključujući vekove kulturnog kontakta i uticaja Vizantijaca, Osmanlija, s ugašenom državom Jugoslavijom i balkanskim susedima Srbije. Istorijski gledano, srpsku hranu odlikovao je snažan uticaj vizantijske (grčke) i mediteranske kuhinje, ali i osmanske (turske) i u manjoj meri Srednjoevropske kuhinje.

Shutterstock/Kavurma
 

Predstavljen je prilagođeni narodni recept koji se, danas, može pripremati tokom cele godine i u velegradskoj kuhinji na sedmom spratu solitera.

Sastojci:

za 40 osoba

1 kg svinjska crna džigerica/jetra
1 kg svinjska bela džigerica/pluća
1 kg tanka svinjska creva
0,5 kg meso svinjske glave
0,6 kg crni luk
50 g aleva paprika
po ukusu kuhinjska so i mleveni crni biber
sirće
3 lista lovor/lorber
50 g beli luk
1 komad praziluk

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Varil Çorba (@varilcorba)

 

Priprema:

1. Kuvajte čitav sat blago posoljenu polutku svinjske glave. Zatim dodajte krupno sečenu crnu i belu džigericu. Neka se kuva još pola sata. Kuvane sastojke izvadite iz lonca i načisto usitnite oštrim nožem na komadiće veličine 3x3 mm.

2. U međuvremenu, lepo isprana svinjska creva potopite, pola sata, u blagi rastvor sirćeta uz dodatak sitno iseckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listovima lovora. Sitno iseckajte kuvana creva.

3. Iseckan crni luk kratko propržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice, meso i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri par minuta. Probajte jelo i začinite ga solju i biberom po ukusu.

Vrelu kavurmu sipajte u pogodne posudice ili kalup. Pustite da se ohladi ovo izuzetno jelo.

Posluživanje:

Posle rakijske dobrodošlice, goste poslužite, u pogodnim posudicama, podgrejanom/vrelom kavurmom i parčetom domaćeg hleba. Poseban je doživljaj umakanje hleba u otopljenu kavurmu. Posle sledi ostatak roštilijade, razne salate i balkanska alkoholijada...

Shutterstock/Kavurma
 

Izvor: opusteno, coolinarka

 

Komentari(0)

Loading