POSEBAN JE DOŽIVLJAJ UMAKANJE HLEBA U OVO JELO Dobra kavurma je čast domaćina i njegova umešnost da dobro iskoristi sve sirovine od zaklane svinje (RECEPT/FOTO)
Kavurma je autohtoni srpski specijalitet od iznutrica svinje, iako turskog porekla i imena, koji se priprema istovremeno sa švarglom/tlačenicom tokom zimskog svinjokolja.
Kavurma (tur. kavurma) je vrsta jela spremljena od iznutrica (ovčije ili svinjsko meso).
Iznutrice, kožica, mogu se dodati i čvarci i komadići mesa se isprže i konzerviraju tako što se zaliju rastopljenom svinjskom mašću. Sprema se prilikom pastrmljenja, sa turšijom ili se jede hladna...
Srpska kuhinja sastoji se od kulinarskih metoda i tradicije Republike Srbije. Njeni koreni leže u srpskoj istoriji, uključujući vekove kulturnog kontakta i uticaja Vizantijaca, Osmanlija, s ugašenom državom Jugoslavijom i balkanskim susedima Srbije. Istorijski gledano, srpsku hranu odlikovao je snažan uticaj vizantijske (grčke) i mediteranske kuhinje, ali i osmanske (turske) i u manjoj meri Srednjoevropske kuhinje.
Predstavljen je prilagođeni narodni recept koji se, danas, može pripremati tokom cele godine i u velegradskoj kuhinji na sedmom spratu solitera.
Sastojci:
za 40 osoba
1 kg svinjska bela džigerica/pluća
1 kg tanka svinjska creva
0,5 kg meso svinjske glave
0,6 kg crni luk
50 g aleva paprika
po ukusu kuhinjska so i mleveni crni biber
sirće
3 lista lovor/lorber
50 g beli luk
1 komad praziluk
Priprema:
1. Kuvajte čitav sat blago posoljenu polutku svinjske glave. Zatim dodajte krupno sečenu crnu i belu džigericu. Neka se kuva još pola sata. Kuvane sastojke izvadite iz lonca i načisto usitnite oštrim nožem na komadiće veličine 3x3 mm.
2. U međuvremenu, lepo isprana svinjska creva potopite, pola sata, u blagi rastvor sirćeta uz dodatak sitno iseckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listovima lovora. Sitno iseckajte kuvana creva.
3. Iseckan crni luk kratko propržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice, meso i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri par minuta. Probajte jelo i začinite ga solju i biberom po ukusu.
Vrelu kavurmu sipajte u pogodne posudice ili kalup. Pustite da se ohladi ovo izuzetno jelo.
Posluživanje:
Posle rakijske dobrodošlice, goste poslužite, u pogodnim posudicama, podgrejanom/vrelom kavurmom i parčetom domaćeg hleba. Poseban je doživljaj umakanje hleba u otopljenu kavurmu. Posle sledi ostatak roštilijade, razne salate i balkanska alkoholijada...
Izvor: opusteno, coolinarka
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
ZDRAVA I UKUSNA Posna čorba od KOPRIVE, naberete je i za čas napravite ovo ODLIČNO jelo!
Posna čorba od kopriva je ukusno i zdravo jelo koje možete lako pripremiti, pogotovu što je sada vreme kada kopriva može lako da se pronađe i nabere, a veoma je bogata vitaminima.
OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!
NEZAMENJIVI KOLAČI Posni galeti, poslastica za svaku priliku!
Zna se šta se uvek pakovalo kao grickalica za put, ekskurziju, izlet, odličan i brz doručak, poslastica posle ručka, domaći keks na koji se uvek računa.
NAJBOLJI RECEPT ZA CARSKU PITU KOJA SE SPREMA OČAS POSLA: Nema mekše i brže pite od ove
Donosimo vam najbolji recept za carsku pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)