POSEBAN JE DOŽIVLJAJ UMAKANJE HLEBA U OVO JELO Dobra kavurma je čast domaćina i njegova umešnost da dobro iskoristi sve sirovine od zaklane svinje (RECEPT/FOTO)
Kavurma je autohtoni srpski specijalitet od iznutrica svinje, iako turskog porekla i imena, koji se priprema istovremeno sa švarglom/tlačenicom tokom zimskog svinjokolja.

Kavurma (tur. kavurma) je vrsta jela spremljena od iznutrica (ovčije ili svinjsko meso).
Iznutrice, kožica, mogu se dodati i čvarci i komadići mesa se isprže i konzerviraju tako što se zaliju rastopljenom svinjskom mašću. Sprema se prilikom pastrmljenja, sa turšijom ili se jede hladna...
Shutterstock/Kavurma
Srpska kuhinja sastoji se od kulinarskih metoda i tradicije Republike Srbije. Njeni koreni leže u srpskoj istoriji, uključujući vekove kulturnog kontakta i uticaja Vizantijaca, Osmanlija, s ugašenom državom Jugoslavijom i balkanskim susedima Srbije. Istorijski gledano, srpsku hranu odlikovao je snažan uticaj vizantijske (grčke) i mediteranske kuhinje, ali i osmanske (turske) i u manjoj meri Srednjoevropske kuhinje.
Shutterstock/Kavurma
Predstavljen je prilagođeni narodni recept koji se, danas, može pripremati tokom cele godine i u velegradskoj kuhinji na sedmom spratu solitera.
Sastojci:
za 40 osoba
1 kg svinjska crna džigerica/jetra
1 kg svinjska bela džigerica/pluća
1 kg tanka svinjska creva
0,5 kg meso svinjske glave
0,6 kg crni luk
50 g aleva paprika
po ukusu kuhinjska so i mleveni crni biber
sirće
3 lista lovor/lorber
50 g beli luk
1 komad praziluk
Priprema:
1. Kuvajte čitav sat blago posoljenu polutku svinjske glave. Zatim dodajte krupno sečenu crnu i belu džigericu. Neka se kuva još pola sata. Kuvane sastojke izvadite iz lonca i načisto usitnite oštrim nožem na komadiće veličine 3x3 mm.
2. U međuvremenu, lepo isprana svinjska creva potopite, pola sata, u blagi rastvor sirćeta uz dodatak sitno iseckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listovima lovora. Sitno iseckajte kuvana creva.
3. Iseckan crni luk kratko propržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice, meso i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri par minuta. Probajte jelo i začinite ga solju i biberom po ukusu.
Vrelu kavurmu sipajte u pogodne posudice ili kalup. Pustite da se ohladi ovo izuzetno jelo.
Posluživanje:
Posle rakijske dobrodošlice, goste poslužite, u pogodnim posudicama, podgrejanom/vrelom kavurmom i parčetom domaćeg hleba. Poseban je doživljaj umakanje hleba u otopljenu kavurmu. Posle sledi ostatak roštilijade, razne salate i balkanska alkoholijada...
Shutterstock/Kavurma
Izvor: opusteno, coolinarka

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće

Tajni sastojak starih Mađarica za najbolje punjene paprike: Od sada ćete ih spremati samo ovako, recept za desetku
Trik je u sastojcima koji se na našim prostorima gotovo uopšte ne koriste za pripremu ovog jela.

Tradicionalni Ivanjdanski kolač koji morate umesiti za veliki praznik: Starinski recept naših baka koji se pamti
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu
Komentari(0)