POSEBAN JE DOŽIVLJAJ UMAKANJE HLEBA U OVO JELO Dobra kavurma je čast domaćina i njegova umešnost da dobro iskoristi sve sirovine od zaklane svinje (RECEPT/FOTO)
Kavurma je autohtoni srpski specijalitet od iznutrica svinje, iako turskog porekla i imena, koji se priprema istovremeno sa švarglom/tlačenicom tokom zimskog svinjokolja.

Kavurma (tur. kavurma) je vrsta jela spremljena od iznutrica (ovčije ili svinjsko meso).
Iznutrice, kožica, mogu se dodati i čvarci i komadići mesa se isprže i konzerviraju tako što se zaliju rastopljenom svinjskom mašću. Sprema se prilikom pastrmljenja, sa turšijom ili se jede hladna...
Shutterstock/Kavurma
Srpska kuhinja sastoji se od kulinarskih metoda i tradicije Republike Srbije. Njeni koreni leže u srpskoj istoriji, uključujući vekove kulturnog kontakta i uticaja Vizantijaca, Osmanlija, s ugašenom državom Jugoslavijom i balkanskim susedima Srbije. Istorijski gledano, srpsku hranu odlikovao je snažan uticaj vizantijske (grčke) i mediteranske kuhinje, ali i osmanske (turske) i u manjoj meri Srednjoevropske kuhinje.
Shutterstock/Kavurma
Predstavljen je prilagođeni narodni recept koji se, danas, može pripremati tokom cele godine i u velegradskoj kuhinji na sedmom spratu solitera.
Sastojci:
za 40 osoba
1 kg svinjska crna džigerica/jetra
1 kg svinjska bela džigerica/pluća
1 kg tanka svinjska creva
0,5 kg meso svinjske glave
0,6 kg crni luk
50 g aleva paprika
po ukusu kuhinjska so i mleveni crni biber
sirće
3 lista lovor/lorber
50 g beli luk
1 komad praziluk
Priprema:
1. Kuvajte čitav sat blago posoljenu polutku svinjske glave. Zatim dodajte krupno sečenu crnu i belu džigericu. Neka se kuva još pola sata. Kuvane sastojke izvadite iz lonca i načisto usitnite oštrim nožem na komadiće veličine 3x3 mm.
2. U međuvremenu, lepo isprana svinjska creva potopite, pola sata, u blagi rastvor sirćeta uz dodatak sitno iseckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listovima lovora. Sitno iseckajte kuvana creva.
3. Iseckan crni luk kratko propržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice, meso i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri par minuta. Probajte jelo i začinite ga solju i biberom po ukusu.
Vrelu kavurmu sipajte u pogodne posudice ili kalup. Pustite da se ohladi ovo izuzetno jelo.
Posluživanje:
Posle rakijske dobrodošlice, goste poslužite, u pogodnim posudicama, podgrejanom/vrelom kavurmom i parčetom domaćeg hleba. Poseban je doživljaj umakanje hleba u otopljenu kavurmu. Posle sledi ostatak roštilijade, razne salate i balkanska alkoholijada...
Shutterstock/Kavurma
Izvor: opusteno, coolinarka

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)