NAJBOLJI RECEPT ZA SAVRŠENE TULUMBE Vrlo jednostavan tradicionalni specijalitet koji se sprema u Novom Pazaru
Tulumbe (turski: tulumba tatlısı) su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, specifičnog oblika. Rađene su posebnim šablonom, koji im daje zvezdasti oblik u poprečnom preseku. Prvo se prže u ulju, a onda se stave u tečni šećer (šerbet) i drže u hladnom prostoru.
Tulumba je redovno jelo makedonske, bugarske i turske kuhinje.
Posebna vrsta tulumbi u obliku đevreka se može naći na ulicama i dokovima Istanbula.
Jedan od najstarijih recepata koji se jako lako sprema.
Možda vas zanima:
STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
Možda vas zanima:
STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
Možda vas zanima:
STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
Sastojci:
Možda vas zanima:
STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
Možda vas zanima:
STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
Za testo:
– 4 krupnija jaja
– 100 ml ulja
– 250 gr brašna
– 2 kašičice šećera
– prstohvat soli
– 1 l ulja za prženje
Za sirup:
– 1 kg šećera
– 600 ml vode
– kriške od pola limuna
Priprema:
Napomena: preliv treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.
U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Mešati varjačom dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte.
Ostaviti testo 15 minuta da se prohladi. Dok se testo hladi vi penasto umutite jaja. Jaja dodajte testu i mikserom sjedinite.
Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto testo gotovo je. Tim testom punite špric za tulumbe.
U dublji tiganj ili pliću šerpu sipati litar ulja.
U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti.
Uključiti ringlu na 4 (od 6) i staviti tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.
Kada poprime zlatnu boju po žljebovima vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu).
Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 10 minuta. Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti ih da se prže.
Kada je druga tura gotova prvu poređati u pleh a u sirup spustiti novu turu. Ponoviti dok ima testa.
Kada su sve tulumbe gotove preliti ih sirupom i prekriti folijom. Ostaviti ih u frižideru da se hlade.
Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.
Prijatno!
Izvor: vikipedija
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
ZDRAVA I UKUSNA Posna čorba od KOPRIVE, naberete je i za čas napravite ovo ODLIČNO jelo!
Posna čorba od kopriva je ukusno i zdravo jelo koje možete lako pripremiti, pogotovu što je sada vreme kada kopriva može lako da se pronađe i nabere, a veoma je bogata vitaminima.
OVO JE BIO OMILJENI DORUČAK U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA: Svi su obožavali taj ukus, a jeftin je i VEOMA ZDRAV
Ako ste se ikada pitali koji je bio omiljeni doručak mešu Srbima u Jugoslaviji, mi vam donosimo starinski recept!
NEZAMENJIVI KOLAČI Posni galeti, poslastica za svaku priliku!
Zna se šta se uvek pakovalo kao grickalica za put, ekskurziju, izlet, odličan i brz doručak, poslastica posle ručka, domaći keks na koji se uvek računa.
NAJBOLJI RECEPT ZA CARSKU PITU KOJA SE SPREMA OČAS POSLA: Nema mekše i brže pite od ove
Donosimo vam najbolji recept za carsku pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)