"CARSKA REBRA" SA KUPUSOM Mesu retko ko može da odoli, pogotovo ovom kulinarskom specijalitetu

Jelena Vamović

08:00

Gastronomija 0

Kupus može biti sveži i kiseli, s tim da je onda način pripema malo drugačiji. Stari recept juga Srbije.

"CARSKA REBRA" SA KUPUSOM Mesu retko ko može da odoli, pogotovo ovom kulinarskom specijalitetu
Printscreen/Instagram

Sastojci:

3 kg svežeg ili kiselog kupusa

1 kg carskih dimljenih rebara

3 glavice crnog luka,

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

4 crvene suve paprike,

crni biber u zrnu,

glavica belog luka,

aleva ljuta paprika

 

Priprema:

Kupus oprati u dve vode, odbaciti spoljašnje listove i svaku glavicu preseći na manje parčiće.

Meso i ostale sastojke iseći na veće komade.

Ako se priprema sa svežim kupusom, meso prethodno obariti.

Povrće sitno iseckati, slagati u lonac red kupusa, red mesa, red povrća.

Naliti sa vodom da ogrezne.

Na kraju poklopiti sa liskom kupusa ili manjim keramičkim tanjirom.

Kada proključa, temperaturu smanjiti i lagano kuvati (krčkati) poluotvoreno nekoliko sati, najbolje u zemljanom loncu, ako se radi o kiselom kupusu.

Slatki, sveži kupus sa obarenim mesom, kuvati oko sat vrenena, a na kraju zapržiti sa klasičnom zaprškom na crvenoj paprici.

Povremeno nalivati sa vodom.

Prijatno!

Izvor: južna srbija

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading