NEIZOSTAVNA NA STOLOVIMA! Najjednostavniji recept za rozen tortu sa domaćim korama

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Rozen torta je neizostavna na slatkim stolovima, a o tome mogu da posvedoče svi oni koju su se barem jednom zatekli na nekoj proslavi u Srbiji.

posna rozen torta
Shutterstock

Iako je njena priprema nešto zahtevnija zbog pripreme kora, to ne znači da se morate odreći uživanja u ovoj poslastici, jer se u prodavnicama odavno mogu pronaći one gotove.

SASTOJCI:

Za koru:

200 gr šećera

Možda vas zanima:

100 gr putera

Možda vas zanima:

1 jaje

Možda vas zanima:

150 ml mleka

Možda vas zanima:

600 gr brašna

Možda vas zanima:

1 kašičica praška za pecivo

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za fil:

200 ml mleka

200 gr šećera
3 kesice vanilin šećera
250 gr putera
300 gr mlevenih oraha

Za glazuru:

250 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
2 kapi crvene boje za kolače
3 kašike vrele vode

Priprema:

Šećer i puter umutite, pa dodajte jaje i mleko i sve dobro sjedinite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte tečnim sastojcima i umesite glatko testo. Ukupnu količinu testa podelite na pet jednakih delova, pa svaki deo razvijte u koru dimenzija 40x30 cm na papiru za pečenje. Koru nožem, dok je još nepečena, podelite na dva jednaka dela. Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa kore pecite na prevrnutom plehu oko pet minuta. Vodite računa da ostanu svetle, ali da budu pečene. Slažite jednu preko druge, preko toga stavite pleh, kako bi se kore izravnale i ostavite ih da se hlade.

Mleko sa šećerom i vanilin šećerom stavite da provri, pa dodajte puter i mlevene orahe i sve sklonite sa vatre. Fil treba da bude dovoljno tečan da možete da ga razmažete po korama, ali i dovoljno čvrst da ne iscuri. Fil nanesite jednako između svih korica, osim na poslednju. Tortu pritisnite plehom i ostavite da se hladi. Za glazuru stavite oko decilitar vode da vri. U posudu sipajte šećer u prahu, prehrambenu boju i sok od limuna. Sve mešajte i dodajte kipuću vodu do željene gustine. Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se suši. Rozen torta je najukusnija kada prenoći. Željenu parčad secite oštrim, tankim nožem i služite.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading