NEIZOSTAVNA NA STOLOVIMA! Najjednostavniji recept za rozen tortu sa domaćim korama
Rozen torta je neizostavna na slatkim stolovima, a o tome mogu da posvedoče svi oni koju su se barem jednom zatekli na nekoj proslavi u Srbiji.
Iako je njena priprema nešto zahtevnija zbog pripreme kora, to ne znači da se morate odreći uživanja u ovoj poslastici, jer se u prodavnicama odavno mogu pronaći one gotove.
SASTOJCI:
Za koru:
200 gr šećera
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno
Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i "?" se zadržao do dana današnjeg.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno
Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i "?" se zadržao do dana današnjeg.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno
Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i "?" se zadržao do dana današnjeg.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno
Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i "?" se zadržao do dana današnjeg.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno
Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i "?" se zadržao do dana današnjeg.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno
Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i "?" se zadržao do dana današnjeg.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno
Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i "?" se zadržao do dana današnjeg.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno
Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i "?" se zadržao do dana današnjeg.
Za fil:
200 ml mleka
200 gr šećera
3 kesice vanilin šećera
250 gr putera
300 gr mlevenih oraha
Za glazuru:
250 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
2 kapi crvene boje za kolače
3 kašike vrele vode
Priprema:
Šećer i puter umutite, pa dodajte jaje i mleko i sve dobro sjedinite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte tečnim sastojcima i umesite glatko testo. Ukupnu količinu testa podelite na pet jednakih delova, pa svaki deo razvijte u koru dimenzija 40x30 cm na papiru za pečenje. Koru nožem, dok je još nepečena, podelite na dva jednaka dela. Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa kore pecite na prevrnutom plehu oko pet minuta. Vodite računa da ostanu svetle, ali da budu pečene. Slažite jednu preko druge, preko toga stavite pleh, kako bi se kore izravnale i ostavite ih da se hlade.
Mleko sa šećerom i vanilin šećerom stavite da provri, pa dodajte puter i mlevene orahe i sve sklonite sa vatre. Fil treba da bude dovoljno tečan da možete da ga razmažete po korama, ali i dovoljno čvrst da ne iscuri. Fil nanesite jednako između svih korica, osim na poslednju. Tortu pritisnite plehom i ostavite da se hladi. Za glazuru stavite oko decilitar vode da vri. U posudu sipajte šećer u prahu, prehrambenu boju i sok od limuna. Sve mešajte i dodajte kipuću vodu do željene gustine. Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se suši. Rozen torta je najukusnija kada prenoći. Željenu parčad secite oštrim, tankim nožem i služite.
Prijatno!
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Komentari(0)