ČITAVO SELO MIRIŠE NA NJEN DOMAĆI HLEB Svoj specijalitet mesi dva dana i to po posebnoj recepturi (FOTO)
Brašno je prethodnih dana bilo najtraženija roba, rafovi su ispražnjeni a kilogrami i kilogrami nagomilani su u špajzima u mnogim domovima.
Da ne bi propalo najbolje rešenje je da domaćice zavrnu rukave i počnu da mese, a Vera Lazarević iz sela Vaganac kod Topole već godinama mesi hleb, ali ne onaj običan. Njen se pravi čitava dva dana, a receptura je kako kaže, poprilično komplikovana.
„Prethodan dan se zamesi testo koje se razvlači i preklapa kao kada pravite salčiće. Što se više puta razvuče i preklopi lepši je. Takođe mu poseban ukus daje i domaći pravljeni kvasac koji je napravljen od ražanog brašna, to je pre svega jedan zdrav hleb, domaći i veoma ukusan“, kaže za Vera.
Možda vas zanima:
NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.
TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Možda vas zanima:
NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.
TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Možda vas zanima:
NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.
TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Možda vas zanima:
NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.
TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Možda vas zanima:
NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.
TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Prema rečima ove vrsne domaćice, mnoge dame su pokušale da pripreme ovaj hleb, ali nisu uspele. Vera je za ovu vrstu hleba postala pravi majstor jer već postoji interesovanje i da se kupi pa joj nije teško da dnevno umesi i po nekoliko komada.
„Osim drugačijeg ukusa on je i vizuelno poseban. Retko gde možete videti hleb koji je ovako našaran i koji zahteva tako drugačije mešenje. Testo koje smo prethodnog dana zamesili i obradili, prenoći u frižideru, a onda neposredno pred pečenje, izvadim ga iz korpice, prevrnem i sa te donje strane našaram, odnosno iscrtam ga, jer će za vreme pečenja da prepukne i onda kada ima svoje šare lepše će izgledati. Takođe se peče u poklopljenom sudu koji je zagrejan pred pečenje i sve to mu daje poseban izgled i divan ukus“, objašnjava Vera.
Ovako pripremljen hleb ostavlja svakoga bez daha, jer retko ko može biti imun na miris toplog hrskavog hleba koji je pripremljen u kuhinji i ispečen u zagrejanoj rerni čuvenog šporeta smederevca.
Ovo je najbolji posni ručak na kašiku! Kad ga probate, zaboravite da NEMA MESA, evo u čemu je tajna
Tajna je u dugom dinstanju luka, paprike i šargarepe, što daje slatkoću i dubinu
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Hrskava i puna nadeva: Brzinska pita sa sirom prste da poližete, nestaje sa tanjira za tren oka
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Gola pita sa zejtinom i lukom: Najskromnija večera koja miriše na detinjstvo
Bez jaja, bez sira, bez fila – samo tanke kore, luk i zejtin. Nekada jelo siromašnih, danas zaboravljena poslastica ukusa, mirisa i topline doma
Komentari(0)