ČITAVO SELO MIRIŠE NA NJEN DOMAĆI HLEB Svoj specijalitet mesi dva dana i to po posebnoj recepturi (FOTO)
Brašno je prethodnih dana bilo najtraženija roba, rafovi su ispražnjeni a kilogrami i kilogrami nagomilani su u špajzima u mnogim domovima.

Da ne bi propalo najbolje rešenje je da domaćice zavrnu rukave i počnu da mese, a Vera Lazarević iz sela Vaganac kod Topole već godinama mesi hleb, ali ne onaj običan. Njen se pravi čitava dva dana, a receptura je kako kaže, poprilično komplikovana.
„Prethodan dan se zamesi testo koje se razvlači i preklapa kao kada pravite salčiće. Što se više puta razvuče i preklopi lepši je. Takođe mu poseban ukus daje i domaći pravljeni kvasac koji je napravljen od ražanog brašna, to je pre svega jedan zdrav hleb, domaći i veoma ukusan“, kaže za Vera.
Možda vas zanima:

NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.

TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Možda vas zanima:

NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.

TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Možda vas zanima:

NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.

TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Možda vas zanima:

NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.

TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Možda vas zanima:

NEVEROVATNA SRPSKA VEROVANJA Da li su vam kad ste bile male savetovale bake da jedete okrajak hleba? Evo zašto!
Neka pravila znamo, neka su nam potpuno nepoznata, a neka srpska verovanja će nas vratiti u detinjstvo.

TRADICIONALNI KOLAČ SRPSKOG NARODA Gurabija se ističe posebnom tehnikom ukrašavanja, koja u osnovi motiva koji se urezuje na drvo za šaranje ima krst (FOTO/RECEPT)
Gurabija je tradicionalni kolač srpskog naroda Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije.
Prema rečima ove vrsne domaćice, mnoge dame su pokušale da pripreme ovaj hleb, ali nisu uspele. Vera je za ovu vrstu hleba postala pravi majstor jer već postoji interesovanje i da se kupi pa joj nije teško da dnevno umesi i po nekoliko komada.
„Osim drugačijeg ukusa on je i vizuelno poseban. Retko gde možete videti hleb koji je ovako našaran i koji zahteva tako drugačije mešenje. Testo koje smo prethodnog dana zamesili i obradili, prenoći u frižideru, a onda neposredno pred pečenje, izvadim ga iz korpice, prevrnem i sa te donje strane našaram, odnosno iscrtam ga, jer će za vreme pečenja da prepukne i onda kada ima svoje šare lepše će izgledati. Takođe se peče u poklopljenom sudu koji je zagrejan pred pečenje i sve to mu daje poseban izgled i divan ukus“, objašnjava Vera.
Ovako pripremljen hleb ostavlja svakoga bez daha, jer retko ko može biti imun na miris toplog hrskavog hleba koji je pripremljen u kuhinji i ispečen u zagrejanoj rerni čuvenog šporeta smederevca.

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

Ukusne kiflice sa puterom i jednostavno da se prave: Baka nam donosi recept zlata vredan, ko proba neće se pokajati
Ove kiflice biće vaš izbor u mnogim prilikama.
Komentari(0)