"WINE VISION BY OPEN BALKAN" Kakva vina i rod daju naši vinogradi i koliko je prepoznat potencijal autohtonih srpskih sorti
Gotovo da nema srednjovekovne povelje koja ne pominje vinogradarstvo i vinarstvo, a činjenica koja potvrđuje da i Srbija ima dugu tradiciju vinogradarstva je kvalitet pojedinih domaćih sorti.
!["WINE VISION BY OPEN BALKAN" Kakva vina i rod daju naši vinogradi i koliko je prepoznat potencijal autohtonih srpskih sorti](/data/images/2022-01-23/19406_vino_f.jpg?timestamp=1658786400)
Iako je uzgoj vinove loze prisutan na našim prostorima od davnina, dug period turske okupacije kao i ekonomske i poljoprivredne nevolje dvadesetog veka dovele su do toga su u vinogradima u Srbiji danas domaće sorte slabo zastupljene ili gotovo zaboravljene. U poslednjih nekoliko godina se primećuje namera mladih i obrazovanih vinogradara da uvećaju zasade vinove loze koju su gajili naši preci ne tako davno.
Najviše pažnje vinogradari posvećuju beloj i crnoj tamjanici, kao i prokupcu i smederevki.
Prokupac
Zvanično priznat kao srpska autohtona sorta, sa dugom istorijom koja vuče poznate korene iz Srednjeg veka, svojevremeno najrasprostranjenija sorta na ovom delu Balkana, a odnedavno najbolje ocenjeno srpsko vino na internacionalnoj sceni, prokupac sve više privlaći pažnju domaće ali i svetske javnosti gde oduševljava najveće enološke stručnjake.
Postoje tvrdnje da ga je Car Lazar lično protežirao, a najviše voleo u sopstvenom peharu. Takođe, u jednoj od povelja kneginje Milice iz 1395. godine u kojoj se potvrđuje da ona poklanja vinograd manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori stoji prvo pominjanje slovenskog imena Prokuplja (va grade, svjatago Prokopija), ali i ukazivanje da je taj kraj bogat vinovom lozom što potvrđuju brojni zapisi putopisaca koji su se u to doba kretali putem od Carigrada ka Rimu.
Privatna arhiva
Smederevka
Nema mnogo gradova u svetu, kao što je Smederevo, koji imaju tu čast da je za njihovo ime vezano ime vinove loze ili vina. Smederevo se, naravno ponosi time a još više zbog toga što se loza Smederevka smatra jednom od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije. Nažalost, u posednjih petnaestak godina nepravedno je zapostavljena, čak i na smederevskom području gde je godinama bila vodeća sorta.Kada se spomene grad Smederevo, prva naša asocijacija koja nam se javlja je stara srednjevekovna tvrđava na obali Dunava, slika kao sa razglednice, zatim dolazi željezara Sartid a tek na kraju vino Smederevka, tako to izgleda danas veza sa Smederevom, nekima od nas. U stvarnosti, smederevsko vinogorje jedno je od najstarijih staništa vinove loze na Balkanu.
Smederevka se smatra autohtonom sortom Srbije. Vrlo je rodna sorta, u nekim slučajevima pri intezivnom uzgoju i nezi može dati i preko 25.000 kg. grožđa po hektaru.
Tamjanika
Tamjanika je stara pitoma vrsta vinove loze (grožđa). Ima poseban ukus i miris (oseća se na nekoliko metara kada je zrelo), odakle i naziv. Počinje da zri sredinom septembra, a na zrelim zrnima pokožica puca. Potpun ukus i miris (skoro nadimljen) se mogu osetiti tek kad plod u potpunosti uzri i kad dostigne punu slast, a to je negde sredinom oktobra. Plod je tamno-ljubičaste boje, zrna su skoro pravilne lopte, veličine 10-15 mm, a ponekad čak i do 20.
Od ovog grožđa se pravi istoimeno vino. Od ploda tamjanike uglavnom se na tržištu mogu naći bela vina, ali malo je poznato da postoji i crna tamjanika.
Privatna arhiva
Koliki je potencijal naših autohtonih sorti?
U razgovoru sa vinskim sudijom Tomislavom Ivanovićem saznali smo da u srpskim autohtonim soratama leži veliki potencijal, koliko za proizvodnju vina, ali i za seoski turizam i potencijal koji vinogradarstvo nudi mladima za ostanak na selu.
-Srbija je mlada vinska zemlja, iako imamo dugu tradiciju. Savremena vinska industrija je krenula u svoju ekspanziju tek krajem devedesetih godina. Vinogradi koji su sađeni proteklih nekoliko decenija tek sada dostižu svoju optimalnu zrelost.
Tomislav još dodaje da su autohtone sorte ogroman potencijal Srbije, pogotovo prokupac čija vina postoje samo u Srbiji. U čast prokupca, koji je u proteklih nekoliko godina doživeo ogromnu afirmaciju, počev od 2016. održava se "Dan prokupca" 14. oktobra. Pored prokupca valja pomenuti i tamjaniku, skadarku, bagrinu i grašac.
Za kraj Tomislav je dodao da je država prepoznala potencijal vinarskog sektora i da postoje subvencije od strane države za osnivanje vinarija, a pored državnih mogu se koristiti i sredstva Evropske unije.
Wine Vision by Open Balkan
Sjajna prilika za afirmaciju domaćih vinara i vinogradara predstavlja i "Wine Vision by Open Balkan".
Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je proizvođače vina i vinarije iz čitavog regiona da se do 11. jula prijave za učešće na Prvom međunarodnom sajmu vina "Wine Vision by Open Balkan", koji će biti održan od 1. do 4. septembra u Beogradu pod okriljem inicijative Otvoreni Balkan, navedeno je na sajtu Privredne komore.
Shutterstock
Ova manifestacija idealna je prilika da se proizvođači vina i vinarije iz čitavog regiona predstave najširoj publici i tako obezbede još veću vidljivost na tržištu. Takođe, ovo je i mogućnost i da se svi izlagači sretnu, podele svoja iskustva i umreže sa distributerima i predstavnicima komplementarnih industrija.
Rok za prijave izlagača je 11. jul 2022. godine, a kako se navodi na sajtu komore, prijave su moguće i putem mejla ob-winefair@sajam.rs.
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
![policajac torta](/data/images/2025-02-12/113762_369075-screenshot-538-ff_f.jpg)
Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan
Komentari(0)