RECEPT KOJI OBARA SA NOGU STRANCE Upustila se u neverovatan biznis i pokazalo se kao pun pogodak, njene majstorije ruše sve granice
Za žene na selu, naročito starije životne dobi karakteristično je da se bave pripremom zimnice, slatke ili kisele i uglavnom je to za porodične potrebe i za bliže prijatelje.
Jedna od tih žena je i Branka Joksić iz čačanskog sela Ježevica, koja je u pripremi slatke zimnice otišla korak dalje i odlučila da svoje umeće prezentuje javnosti. Kao članica Udruženja žena „Evgenija“ posećivala je razne manifestacije i na takvim okupljanjima privukla je veliku pažnju ljubitelja domaće i zdrave hrane.
„Sa odlaskom u penziju želela sam još nešto da radim i da doprinesem što se tiče finansijskog dela. Ovo je moja velika ljubav, volela sam uvek to da pravim, malo po malo proširilo se a kada se radi sa puno ljubavi ništa nije teško. Evo, deset punih godina kako radim preradu voća, najpre jagoda u maju domaća i šumska, potom kajsija, borovnica, razno voće kako stiže, pa završim sa dunjom. Veliki je izazov pripremiti, da bude lepo i ukusno i da zadovolji kriterijume kupaca, to je najvažnije i za mene velika nagrada, kada mi kažu da je lepo na oko a onda i ukusno“, kaže Branka Joksić.
Možda vas zanima:
SELO POSTOJALO PRE KOSOVSKOG BOJA Neverovatno ime duguje uspomenama na vojske koje su često tu boravile i prolazile
Selo Vojska se nalazi nedaleko od Svilajnca, a iza njenog imena se krije zanimljiva priča.
ISKLJUČITE TELEFON I UŽIVAJTE U ČARIMA PRIRODE 5 vikend destinacija u Srbiji koje morate posetiti (FOTO)
Ima li šta lepše nego da na par dana isključite telefon i uživate sa najmilijima na nekoj novoj destinaciji?
Možda vas zanima:
SELO POSTOJALO PRE KOSOVSKOG BOJA Neverovatno ime duguje uspomenama na vojske koje su često tu boravile i prolazile
Selo Vojska se nalazi nedaleko od Svilajnca, a iza njenog imena se krije zanimljiva priča.
ISKLJUČITE TELEFON I UŽIVAJTE U ČARIMA PRIRODE 5 vikend destinacija u Srbiji koje morate posetiti (FOTO)
Ima li šta lepše nego da na par dana isključite telefon i uživate sa najmilijima na nekoj novoj destinaciji?
Možda vas zanima:
SELO POSTOJALO PRE KOSOVSKOG BOJA Neverovatno ime duguje uspomenama na vojske koje su često tu boravile i prolazile
Selo Vojska se nalazi nedaleko od Svilajnca, a iza njenog imena se krije zanimljiva priča.
ISKLJUČITE TELEFON I UŽIVAJTE U ČARIMA PRIRODE 5 vikend destinacija u Srbiji koje morate posetiti (FOTO)
Ima li šta lepše nego da na par dana isključite telefon i uživate sa najmilijima na nekoj novoj destinaciji?
Ova vredna domaćica ističe da za žene na selu posla ima tokom cele godine, a u sezoni pripreme zimnice još i više. Kako kaže, najviše truda i vremena treba za slatko od šljiva punjeno orasima, koje je ujedno i brend naše sagovornice.
„Najponosnija sam na svoj specijalitet koji sam naučila od svekrve a to je slatko od šljiva punjeno orahom. Za pripremu treba malo više vremena a postupak je sledeći:
Na dva litra vode ide dva kilograma šećera, prethodno očistimo šljive i one stoje u vinobranu da ne izgube boju. Potom se isperu, punimo ih orasima i kada se šećer ušpinuje kuvamo, ne radimo velike količine jer kada su manje količine ukusnije je i lakše se pripremi“, objašnjava Branka.
Za ovaj domaći proizvod zainteresovali su se i stranci pa tako slatko iz Ježevice stiže do Italije i Slovenije.
„Kupci su oduševljeni, dopada im se pakovanje a o ukusu da ne pričam. Izvesne količine završavaju u Sloveniji i u Italiji, jako puno ide preko. Što se tiče tržišta, zapravo nije lako prodati, najlakše bi bilo plasirati sveže voće, međutim, kako cene variraju i otkup često nije siguran, ovako kroz preradu spasimo voće od propadanja pa će se već naći kupac, uglavnom trebamo biti zadovoljni“, zaključuje domaćica iz Ježevice.
IDEALNO JELO ZA DANE POSTA Riblja čorba, ukusna i pikantna!
Veliki post mnogi poste, a mi vam donosimo recept za pikantnu riblju čorbu, bolju od one iz kafane, koju će rado jesti i oni koji mrse.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO: Koje god jelo da pravite imaće neverovatan ukus
Dodajte jedan sastojak u mleveno meso i biće ukusno i sočno
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare
Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje
MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač
Komentari(0)