RECEPT KOJI OBARA SA NOGU STRANCE Upustila se u neverovatan biznis i pokazalo se kao pun pogodak, njene majstorije ruše sve granice
Za žene na selu, naročito starije životne dobi karakteristično je da se bave pripremom zimnice, slatke ili kisele i uglavnom je to za porodične potrebe i za bliže prijatelje.
Jedna od tih žena je i Branka Joksić iz čačanskog sela Ježevica, koja je u pripremi slatke zimnice otišla korak dalje i odlučila da svoje umeće prezentuje javnosti. Kao članica Udruženja žena „Evgenija“ posećivala je razne manifestacije i na takvim okupljanjima privukla je veliku pažnju ljubitelja domaće i zdrave hrane.
„Sa odlaskom u penziju želela sam još nešto da radim i da doprinesem što se tiče finansijskog dela. Ovo je moja velika ljubav, volela sam uvek to da pravim, malo po malo proširilo se a kada se radi sa puno ljubavi ništa nije teško. Evo, deset punih godina kako radim preradu voća, najpre jagoda u maju domaća i šumska, potom kajsija, borovnica, razno voće kako stiže, pa završim sa dunjom. Veliki je izazov pripremiti, da bude lepo i ukusno i da zadovolji kriterijume kupaca, to je najvažnije i za mene velika nagrada, kada mi kažu da je lepo na oko a onda i ukusno“, kaže Branka Joksić.
Možda vas zanima:
NI TAKSISTI NISU DOLAZILI OVDE Meštani ovog skrivenog sela na našoj prelepoj planini nakon nekoliko decenija dočekali prvi asfalt
Nekoliko hiljada ljudi koji žive u Devićima na Goliji decenijama je bilo na velikim mukama.
PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!
Možda vas zanima:
NI TAKSISTI NISU DOLAZILI OVDE Meštani ovog skrivenog sela na našoj prelepoj planini nakon nekoliko decenija dočekali prvi asfalt
Nekoliko hiljada ljudi koji žive u Devićima na Goliji decenijama je bilo na velikim mukama.
PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!
Možda vas zanima:
NI TAKSISTI NISU DOLAZILI OVDE Meštani ovog skrivenog sela na našoj prelepoj planini nakon nekoliko decenija dočekali prvi asfalt
Nekoliko hiljada ljudi koji žive u Devićima na Goliji decenijama je bilo na velikim mukama.
PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!
Ova vredna domaćica ističe da za žene na selu posla ima tokom cele godine, a u sezoni pripreme zimnice još i više. Kako kaže, najviše truda i vremena treba za slatko od šljiva punjeno orasima, koje je ujedno i brend naše sagovornice.
„Najponosnija sam na svoj specijalitet koji sam naučila od svekrve a to je slatko od šljiva punjeno orahom. Za pripremu treba malo više vremena a postupak je sledeći:
Na dva litra vode ide dva kilograma šećera, prethodno očistimo šljive i one stoje u vinobranu da ne izgube boju. Potom se isperu, punimo ih orasima i kada se šećer ušpinuje kuvamo, ne radimo velike količine jer kada su manje količine ukusnije je i lakše se pripremi“, objašnjava Branka.
Za ovaj domaći proizvod zainteresovali su se i stranci pa tako slatko iz Ježevice stiže do Italije i Slovenije.
„Kupci su oduševljeni, dopada im se pakovanje a o ukusu da ne pričam. Izvesne količine završavaju u Sloveniji i u Italiji, jako puno ide preko. Što se tiče tržišta, zapravo nije lako prodati, najlakše bi bilo plasirati sveže voće, međutim, kako cene variraju i otkup često nije siguran, ovako kroz preradu spasimo voće od propadanja pa će se već naći kupac, uglavnom trebamo biti zadovoljni“, zaključuje domaćica iz Ježevice.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Komentari(0)