TRADICIONALNI KOSOVSKI ZELJANIK Specijalitet sa juga Srbije važi za kraljicu među pitama

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Ako je po nečemu poznata naša Srbija, onda bismo slobodno mogli da kažemo po vrhunskim pitama. Prave se svuda i na najrazličitije načine, pa zato i recepata ima bezbroj. Neko ih suče, neko razvlači, neko gužva, neko punim slanim, a neko slatkim filom, ali kada su tople i kada zbog njih zamiriše cela kuća, nema toga ko može da im odoli.

TRADICIONALNI KOSOVSKI ZELJANIK Specijalitet sa juga Srbije važi za kraljicu među pitama
shutterstock

 

Zeljanik se tradicionalno najviše pravi na Kosovu, i to od kukuruznog brašna i spanaća, ali varijaciju ove pite možete da pronađete i u ostalim krajevima naše zemlje. Pita je jako sočna i ukusna, pa kada je jednom probate, garantujemo vam da ćete je stalno praviti.

 

Potrebno je:

ZA TESTO 600 g kukuruznog brašna, prašak za pecivo, oko 4 dl kisele vode, malo soli, 3 kašike ulja

ZA FIL 1 kg spanaća, 4 jaja, 500 g punomasnog kravljeg sira, 4 kašike ulja

ZA PRELIV 2 jaja, 180 g kisele pavlake, 180 g kiselog mleka.

 

 

Priprema:

Umesite testo od navedenih sastojaka i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto ni retko. Dobro podmažite tepsiju i u nju sipajte prvi deo testa. Spanać iseckajte, pa ga pomešajte sa sirom i jajima, pa ga sipajte preko prve kore, prelijte uljem i lepo poravnajte. Drugi deo testa malo razredite sa vodom, kako biste ga lakše rasporedili preko fila. Zeljanik pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, pa temperaturu snizite na 180 stepeni i pecite još pola sata. Kada dobije zlatnožutu koricu, izvadite iz rerne i prelijte mešavinom jaja, pavlake i kiselog mleka. Vratite zeljanik u rernu na pet minuta tek da se na površini napravi lepa korica.

 

Komentari(0)

Loading