TRADICIONALNI KOSOVSKI ZELJANIK Specijalitet sa juga Srbije važi za kraljicu među pitama
Ako je po nečemu poznata naša Srbija, onda bismo slobodno mogli da kažemo po vrhunskim pitama. Prave se svuda i na najrazličitije načine, pa zato i recepata ima bezbroj. Neko ih suče, neko razvlači, neko gužva, neko punim slanim, a neko slatkim filom, ali kada su tople i kada zbog njih zamiriše cela kuća, nema toga ko može da im odoli.

Zeljanik se tradicionalno najviše pravi na Kosovu, i to od kukuruznog brašna i spanaća, ali varijaciju ove pite možete da pronađete i u ostalim krajevima naše zemlje. Pita je jako sočna i ukusna, pa kada je jednom probate, garantujemo vam da ćete je stalno praviti.
Možda vas zanima:

Tvrđava Zvečan – čuvar severnog Kosova kroz vekove
Na strmoj vulkanskoj kupi iznad reke Ibar, uzdiže se tvrđava Zvečan – jedan od najstarijih i najznačajnijih srednjovekovnih gradova Srbije. Kao strateško uporište i kraljevski dvor Nemanjića, Zvečan je bio svedok uspona srpske države, ali i burnih borbi koje su oblikovale našu istoriju.

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka
Možda vas zanima:

Tvrđava Zvečan – čuvar severnog Kosova kroz vekove
Na strmoj vulkanskoj kupi iznad reke Ibar, uzdiže se tvrđava Zvečan – jedan od najstarijih i najznačajnijih srednjovekovnih gradova Srbije. Kao strateško uporište i kraljevski dvor Nemanjića, Zvečan je bio svedok uspona srpske države, ali i burnih borbi koje su oblikovale našu istoriju.

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka
Možda vas zanima:

Tvrđava Zvečan – čuvar severnog Kosova kroz vekove
Na strmoj vulkanskoj kupi iznad reke Ibar, uzdiže se tvrđava Zvečan – jedan od najstarijih i najznačajnijih srednjovekovnih gradova Srbije. Kao strateško uporište i kraljevski dvor Nemanjića, Zvečan je bio svedok uspona srpske države, ali i burnih borbi koje su oblikovale našu istoriju.

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka
Potrebno je:
Možda vas zanima:

Tvrđava Zvečan – čuvar severnog Kosova kroz vekove
Na strmoj vulkanskoj kupi iznad reke Ibar, uzdiže se tvrđava Zvečan – jedan od najstarijih i najznačajnijih srednjovekovnih gradova Srbije. Kao strateško uporište i kraljevski dvor Nemanjića, Zvečan je bio svedok uspona srpske države, ali i burnih borbi koje su oblikovale našu istoriju.

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka
Možda vas zanima:

Tvrđava Zvečan – čuvar severnog Kosova kroz vekove
Na strmoj vulkanskoj kupi iznad reke Ibar, uzdiže se tvrđava Zvečan – jedan od najstarijih i najznačajnijih srednjovekovnih gradova Srbije. Kao strateško uporište i kraljevski dvor Nemanjića, Zvečan je bio svedok uspona srpske države, ali i burnih borbi koje su oblikovale našu istoriju.

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka
ZA TESTO 600 g kukuruznog brašna, prašak za pecivo, oko 4 dl kisele vode, malo soli, 3 kašike ulja
ZA FIL 1 kg spanaća, 4 jaja, 500 g punomasnog kravljeg sira, 4 kašike ulja
ZA PRELIV 2 jaja, 180 g kisele pavlake, 180 g kiselog mleka.

Priprema:
Umesite testo od navedenih sastojaka i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto ni retko. Dobro podmažite tepsiju i u nju sipajte prvi deo testa. Spanać iseckajte, pa ga pomešajte sa sirom i jajima, pa ga sipajte preko prve kore, prelijte uljem i lepo poravnajte. Drugi deo testa malo razredite sa vodom, kako biste ga lakše rasporedili preko fila. Zeljanik pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, pa temperaturu snizite na 180 stepeni i pecite još pola sata. Kada dobije zlatnožutu koricu, izvadite iz rerne i prelijte mešavinom jaja, pavlake i kiselog mleka. Vratite zeljanik u rernu na pet minuta tek da se na površini napravi lepa korica.

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.
Komentari(0)