Recept za ZIMNICU OD JABUKA: Retko se pravi, a mnogima je bolja od džema

Izvor: LS

14:00

Gastronomija 0

Da li ste nekada pravili zimnicu od jabuka?

jabuke
Shutterstock

Sastojci:

  • 480 g jabuka, tanko nasečenih
  • 120 ml belog vinskog sirćeta
  • 120 ml jabukovog sirćeta
  • 240 ml vode
  • 4 kašike meda
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica celih karanfilića
  • 2 mahune anisa
  • 2 štapića cimeta

Recept za zimnicu od jabuka:

Za ovu zimnicu podelite nasečene jabuke u staklene tegle veličine 2 litre, ostavljajući pola cm prostora na vrhu svake tegle. U šerpi na srednjoj vatri kuvajte sirće, vodu, med, smeđi šećer, so, karanfilić i mahune anisa i promešajte da se sjedine. Pustite da tečnost za kiseljenje provri i kuvajte 2 minuta, dok se so i šećer ne rastvore. Skinite posudu sa vatre.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jabuke prelijte vrelom tečnošću, ravnomerno raspoređujući u svaku teglu. Dodajte štapić cimeta u svaku teglu. Zavrnite poklopce na tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Prebacite tegle u frižider i ostavite da odstoje najmanje 48 sati pre jela. Što duže ih ostavite u tečnosti, ukus će biti jači.

(Stvar ukusa)

grilovani sir

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja

Gastronomija

13:00

5 septembar, 2025

U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Komentari(0)

Loading