3 vrhunska recepta za džem bez šećera: Od domaćeg voća, sve prirodno i savršeno slatko
Probajte 3 vrhunska recepta za džemove od šljiva, jabuka i krušaka, i to bez šećera!
1. Džem od šljiva sa cimetom i vanilom
Sastojci:
1 kg šljiva, očišćenih od koštica
1 mahuna vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
100 ml vode
Recept za džem od šljiva sa cimetom i vanilom:
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
Ovo jelo je na slavama u Srbiji nekad bilo popularno kao sarma, a danas ga niko ne sprema jer je „prosto narodsko“
Slavska trpeza u Srbiji kroz vekove se menjala, zajedno sa navikama u ishrani i različitim trendovima koji su oblikovali naše jelovnike. Tako su jedno jelo s godinama domaćice skroz prestale da spremaju za slavu, a ranije je za ovu priliku bilo jednako popularno kao sarma.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
Ovo jelo je na slavama u Srbiji nekad bilo popularno kao sarma, a danas ga niko ne sprema jer je „prosto narodsko“
Slavska trpeza u Srbiji kroz vekove se menjala, zajedno sa navikama u ishrani i različitim trendovima koji su oblikovali naše jelovnike. Tako su jedno jelo s godinama domaćice skroz prestale da spremaju za slavu, a ranije je za ovu priliku bilo jednako popularno kao sarma.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
Ovo jelo je na slavama u Srbiji nekad bilo popularno kao sarma, a danas ga niko ne sprema jer je „prosto narodsko“
Slavska trpeza u Srbiji kroz vekove se menjala, zajedno sa navikama u ishrani i različitim trendovima koji su oblikovali naše jelovnike. Tako su jedno jelo s godinama domaćice skroz prestale da spremaju za slavu, a ranije je za ovu priliku bilo jednako popularno kao sarma.
Za pripremu džema, u veću šerpu stavite šljive, dodajte vodu i limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri dok šljive ne omekšaju, oko 15-20 minuta, povremeno mešajući. Dodajte cimet i vanilu. Ukoliko koristite mahunu vanile, zarežite je po dužini i sastružite unutrašnjost u džem. Nastavite da kuvate džem dok ne postigne željenu gustinu, oko 40-50 minuta. Povremeno mešajte. Kada je džem gotov, prelijte ga u sterilisane tegle i zatvorite. Ostavite da se ohladi pre skladištenja.
2. Džem od jabuka sa đumbirom i limunom
Sastojci:
1 kg kiselih jabuka (najbolje zelene ili domaće sorte), oljuštenih i isečenih na kockice
1 kašičica rendanog svežeg đumbira
2 kašike limunovog soka
200 ml vode
Prstohvat cimeta (opciono)
Recept za džem od jabuka sa đumbirom i limunom:
Za pripremu džema od jabuka, u šerpu stavite jabuke, dodajte vodu, limunov sok i đumbir. Kuvajte na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju, povremeno mešajući, oko 20-25 minuta. Kada jabuke postanu kašaste, po želji ih izgnječite viljuškom ili štapnim mikserom za glatku teksturu. Dodajte cimet (ako volite dodatni miris), pa kuvajte još 10-15 minuta dok ne postignete željenu gustinu. Sipajte džem u sterilisane tegle i zatvorite ih. Ostavite da se potpuno ohladi pre skladištenja.
Ako volite klasične, domaće džemove, obavezno probajte i ovaj od kombinacija jabuka i kupina!
3. Džem od kruške i pomorandže sa kardamomom
Sastojci:
1 kg krušaka, oljuštenih i isečenih na kockice
Sok i kora jedne velike pomorandže (neprskane)
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
1 kašičica limunovog soka
150 ml vode
Recept za džem od kruške i pomorandže sa kardamomom:
Stavite kruške, sok i koru od pomorandže, vodu i limunov sok u šerpu. Kuvajte na srednjoj vatri dok kruške ne omekšaju, oko 20-30 minuta. Povremeno mešajte. Dodajte mleveni kardamom i kuvajte još 10-15 minuta dok džem ne postigne željenu gustinu. Kada je džem gotov, prelijte ga u sterilisane tegle i zatvorite. Ostavite da se ohladi pre skladištenja. Svi ovi džemovi su prirodno zaslađeni voćem i začinima, pa su sjajan izbor za zdraviju varijantu omiljenih namaza!
(Mondo)
SJAJAN TRIK: Kako da vam se kiseli kupus nikad ne pokvari
Jedan trik može spasiti vašu turšiju...
Ovo jelo je na slavama u Srbiji nekad bilo popularno kao sarma, a danas ga niko ne sprema jer je „prosto narodsko“
Slavska trpeza u Srbiji kroz vekove se menjala, zajedno sa navikama u ishrani i različitim trendovima koji su oblikovali naše jelovnike. Tako su jedno jelo s godinama domaćice skroz prestale da spremaju za slavu, a ranije je za ovu priliku bilo jednako popularno kao sarma.
Zbog ovog recepta stomak će vam biti ravan kao daska: Potrebne su vam samo tri namirnice iz špajza
Želite da vam stomak bude manji, struk tanji, a telo očišćeno od naslaga masti? Onda je ovaj recept pravo rešenje za vas.
TORTA "GRADSKI MAČOR" BEZ ŠLAGA I PUDINGA: Pravi se na starinski način, a osvaja na prvi zalogaj
Ako hoćete da napravite jedinstvenu starinsku tortu, isprobajte ovaj recept
VOJVOĐANSKI RECEPT Knedle sa šljivama mekane kao duša, jednostavno se tope ustima
Domaće knedle sa šljivama ili gomboce nije teško napraviti, pogotovo ako znate par trikova za savšreno testo
Komentari(0)