3 vrhunska recepta za džem bez šećera: Od domaćeg voća, sve prirodno i savršeno slatko
Probajte 3 vrhunska recepta za džemove od šljiva, jabuka i krušaka, i to bez šećera!
1. Džem od šljiva sa cimetom i vanilom
Sastojci:
1 kg šljiva, očišćenih od koštica
1 kašičica cimeta
1 mahuna vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
100 ml vode
Recept za džem od šljiva sa cimetom i vanilom:
Možda vas zanima:
RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške
5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine
Donosimo vam 5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima.
Možda vas zanima:
RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške
5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine
Donosimo vam 5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima.
Možda vas zanima:
RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške
5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine
Donosimo vam 5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima.
Za pripremu džema, u veću šerpu stavite šljive, dodajte vodu i limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri dok šljive ne omekšaju, oko 15-20 minuta, povremeno mešajući. Dodajte cimet i vanilu. Ukoliko koristite mahunu vanile, zarežite je po dužini i sastružite unutrašnjost u džem. Nastavite da kuvate džem dok ne postigne željenu gustinu, oko 40-50 minuta. Povremeno mešajte. Kada je džem gotov, prelijte ga u sterilisane tegle i zatvorite. Ostavite da se ohladi pre skladištenja.
2. Džem od jabuka sa đumbirom i limunom
Sastojci:
1 kg kiselih jabuka (najbolje zelene ili domaće sorte), oljuštenih i isečenih na kockice
1 kašičica rendanog svežeg đumbira
2 kašike limunovog soka
200 ml vode
Prstohvat cimeta (opciono)
Recept za džem od jabuka sa đumbirom i limunom:
Za pripremu džema od jabuka, u šerpu stavite jabuke, dodajte vodu, limunov sok i đumbir. Kuvajte na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju, povremeno mešajući, oko 20-25 minuta. Kada jabuke postanu kašaste, po želji ih izgnječite viljuškom ili štapnim mikserom za glatku teksturu. Dodajte cimet (ako volite dodatni miris), pa kuvajte još 10-15 minuta dok ne postignete željenu gustinu. Sipajte džem u sterilisane tegle i zatvorite ih. Ostavite da se potpuno ohladi pre skladištenja.
Ako volite klasične, domaće džemove, obavezno probajte i ovaj od kombinacija jabuka i kupina!
3. Džem od kruške i pomorandže sa kardamomom
Sastojci:
1 kg krušaka, oljuštenih i isečenih na kockice
Sok i kora jedne velike pomorandže (neprskane)
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
1 kašičica limunovog soka
150 ml vode
Recept za džem od kruške i pomorandže sa kardamomom:
Stavite kruške, sok i koru od pomorandže, vodu i limunov sok u šerpu. Kuvajte na srednjoj vatri dok kruške ne omekšaju, oko 20-30 minuta. Povremeno mešajte. Dodajte mleveni kardamom i kuvajte još 10-15 minuta dok džem ne postigne željenu gustinu. Kada je džem gotov, prelijte ga u sterilisane tegle i zatvorite. Ostavite da se ohladi pre skladištenja. Svi ovi džemovi su prirodno zaslađeni voćem i začinima, pa su sjajan izbor za zdraviju varijantu omiljenih namaza!
(Mondo)
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Komentari(0)