5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine
Donosimo vam 5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima.
Planirate li napraviti zimnicu, zapišite ovih pet recepata - pod obavezno ukiselite krastavce, mešano povrće, ali i paprike punjene kupusom. Tu je i nezaobilazan ajvar te najpopularniji džem - od šljiva. Izbegnite i najčešće greške kod pripreme zimnice.
1. Kiseli krastavci
Sastojci:
5 kg kornišona
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNA PRIPREMA PO TRADICIONALNOM RECEPTU Pravo je vreme za peglanu papriku, ovako su je spremale naše bake i mame
Baš ovako su je nekada pravile naše mame i bake, a sam postupak je prilično jednostavan.
NARODNO VEROVANJE KOJE TRAJE VEKOVIMA: Dodajte jednu biljku u slavski kolač i pratiće vas sreća cele godine (RECEPT)
Bosiljak kao sastojak se posebno ističe u narodnoj tradiciji, jer se smatra da ukoliko ga stavite u slavski kolač, vaš dom će pratiti sreća tokom cele godine.
Priprema:
Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu. Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.
Potom poređajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.
Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poređajte na mesto gde inače držite zimnicu.
2. Mešana (šarena) salata
Sastojci:
1 kg svežeg kupusa
1 kg zelenih krastavaca mladih
1 kg zelene paprike
2 kisele jabuke
1/2 kg zelenog paradajza
1/2 kg šargarepe
100 g soli
100 g šećera
500 ml alkoholnog sirćeta
1,5 l vode
biber u zrnu
kesica slačice
veza celerovog lista
Priprema:
Svo povrće oprati i iseči na kolutove, a kupus na tanke rezance. Šargarepu malo blanširati (oko 5 min) ohladiti pa i nju iseći, na krugove. Dodati biber, slačicu, celerov list. U vodu dodati sirće, so i šećer i dobro izmešati, pa preliti preko salate. Pokriti pa svaki 2-3 sata izmešati. Ostaviti preko noći i sutra sipati u tegle.
3. Paprike punjene kupusom
Sastojci:
5 kg paprike babure
2 glavice kupusa
biber u zrnu
lovorov list
Za preliv:
3 l vode
1 l sirćeta
150 g soli
200 g šećera
Priprema:
Paprike oprati, izbušiti i očistiti od semenki. Zatim iseckati ili izrendati kupus, pa ga posoliti, izmešati i ostaviti malo da odstoji. Iscediti ga potom dobro i puniti paprike, a zatim ih ređati u tegle. Između staviti biber i lovorov list. Sipati vodu, sirćem so i šećer u šerpu i napraviti sirup - sačekati da proključa i preliti paprike.
4. Ajvar
Sastojci:
30 kg crvene mesnate paprike
1,5 l ulja
200 g soli
50 g esencije
ljuta paprika po ukusu
Priprema:
Zapeći papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljuštiti papriku, baciti peteljku i semenke, i staviti je u plastični džak za krompir da se ocedi preko noći.
Sutradan samleti u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu. Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati mlevenu papriku, dodati ulje i so i promešati. Pržiti mlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata, u zavisnosti od jačine vatre uz stalno mešanje.
Pred kraj prženja, kada je ajvar skoro gotov, dodati esenciju i mešati još 10-tak minuta. Ajvar je gotov kada provučete kutlaču po dnu šerpe, a iza nje ostaje trag, jer se ajvar dovoljno zgusnuo.
Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da odstoje nepoklopljene 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom. Ako volite ljuti ajvar, od samog početka dodajte i ljute paprike. Ako zelite mešanu količinu, podelite ukupnu masu mlevenih paprika na pola i dodajte ljutu mlevenu papriku u jednu polovinu pre prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.
5. Džem od šljiva
Sastojci:
10 kg šljiva
2,5 kg šećera
2 vanilin šećera
1 limun
Priprema:
Dobro operite šljive, te ih iseckajte na pola i izvadite koštice. Stavite ih u veliku posudu s naseckanim limunom da se kuva na laganoj vatri, povremeno mešajući dok šljive ne omekšaju i ne puste sok. Kada dobijete tečnu smesu onda morate mešati stalno. Kuvajte ih dva i po sata uz stalno mešanje, zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite da kuvate još najmanje sat vremena.
U međuvremenu operite 10- ak manjih teglica i zagrejte ih u rerni na 120 Celzijusa. U vruće tegle sipajte vruć džem, čvrsto zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohladi.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)