5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Donosimo vam 5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima.

zimnica
Shutterstock

Planirate li napraviti zimnicu, zapišite ovih pet recepata - pod obavezno ukiselite krastavce, mešano povrće, ali i paprike punjene kupusom. Tu je i nezaobilazan ajvar te najpopularniji džem - od šljiva. Izbegnite i najčešće greške kod pripreme zimnice.

1. Kiseli krastavci

Sastojci:

5 kg kornišona

Možda vas zanima:

3 l vodež

Možda vas zanima:

1 l sirćeta

Možda vas zanima:

3 kašike mirođije

Možda vas zanima:

lovorov list

Možda vas zanima:

6 kašika šećera

Možda vas zanima:

6 kašika soli

Možda vas zanima:

1 vinobran

Možda vas zanima:

biber u zrnu

Možda vas zanima:

seme slačice

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

krastavci Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu. Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

Potom poređajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.

Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poređajte na mesto gde inače držite zimnicu.

2. Mešana (šarena) salata

Sastojci:

1 kg svežeg kupusa
1 kg zelenih krastavaca mladih
1 kg zelene paprike
2 kisele jabuke
1/2 kg zelenog paradajza
1/2 kg šargarepe
100 g soli
100 g šećera
500 ml alkoholnog sirćeta
1,5 l vode
biber u zrnu
kesica slačice
veza celerovog lista

Priprema:

Svo povrće oprati i iseči na kolutove, a kupus na tanke rezance. Šargarepu malo blanširati (oko 5 min) ohladiti pa i nju iseći, na krugove. Dodati biber, slačicu, celerov list. U vodu dodati sirće, so i šećer i dobro izmešati, pa preliti preko salate. Pokriti pa svaki 2-3 sata izmešati. Ostaviti preko noći i sutra sipati u tegle.

3. Paprike punjene kupusom

Sastojci:

5 kg paprike babure
2 glavice kupusa
biber u zrnu
lovorov list

Za preliv:

3 l vode
1 l sirćeta
150 g soli
200 g šećera

Priprema:

Paprike oprati, izbušiti i očistiti od semenki. Zatim iseckati ili izrendati kupus, pa ga posoliti, izmešati i ostaviti malo da odstoji. Iscediti ga potom dobro i puniti paprike, a zatim ih ređati u tegle. Između staviti biber i lovorov list. Sipati vodu, sirćem so i šećer u šerpu i napraviti sirup - sačekati da proključa i preliti paprike.

4. Ajvar

ajvar Shutterstock
 

Sastojci:

30 kg crvene mesnate paprike
1,5 l ulja
200 g soli
50 g esencije
ljuta paprika po ukusu

Priprema:

Zapeći papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljuštiti papriku, baciti peteljku i semenke, i staviti je u plastični džak za krompir da se ocedi preko noći.

Sutradan samleti u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu. Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati mlevenu papriku, dodati ulje i so i promešati. Pržiti mlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata, u zavisnosti od jačine vatre uz stalno mešanje.

Pred kraj prženja, kada je ajvar skoro gotov, dodati esenciju i mešati još 10-tak minuta. Ajvar je gotov kada provučete kutlaču po dnu šerpe, a iza nje ostaje trag, jer se ajvar dovoljno zgusnuo.

Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da odstoje nepoklopljene 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom. Ako volite ljuti ajvar, od samog početka dodajte i ljute paprike. Ako zelite mešanu količinu, podelite ukupnu masu mlevenih paprika na pola i dodajte ljutu mlevenu papriku u jednu polovinu pre prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.

5. Džem od šljiva

Sastojci:

10 kg šljiva
2,5 kg šećera
2 vanilin šećera
1 limun

Priprema:

Dobro operite šljive, te ih iseckajte na pola i izvadite koštice. Stavite ih u veliku posudu s naseckanim limunom da se kuva na laganoj vatri, povremeno mešajući dok šljive ne omekšaju i ne puste sok. Kada dobijete tečnu smesu onda morate mešati stalno. Kuvajte ih dva i po sata uz stalno mešanje, zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite da kuvate još najmanje sat vremena.

U međuvremenu operite 10- ak manjih teglica i zagrejte ih u rerni na 120 Celzijusa. U vruće tegle sipajte vruć džem, čvrsto zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohladi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading