PEČENE PAPRIKE NA VRANJANSKI NAČIN iz kuvara starog 73 godine: Najbolja zimnica sa juga Srbije

10:00

Gastronomija 0

Svaki kraj Srbije ima svoje kulinarsko nasleđe, a kada pomislimo na jug, osim pljeskavica, peglanih kobasica i kačkavalja, počasno mesto zauzimaju i paprike. U skladu s tim, Leskovac je zaštitio svoju tradiciju, pa je leskovački ajvar danas poznati brend, a da je ceo jug blagosloven specijalitetima od ovog povrća, svedoči i recept iz kuvara iz 1951. godine - pečene paprike na vranjanski način.

paprike
Shutterstock

Pečene paprike na vranjanski način iz knjige "Moj kuvar i savetnik" podsećaju nas na dugu tradiciju juga, koji je poznat i kao paprikarski kraj.

Pečene paprike na vranjanski način

Volimo recepte koji se prenose s kolena na koleno i koji imaju dugu tradiciju, zato vam prenosimo ovaj za pečene paprike na vranjanski način koji je objavljen 1951. godine.

Mesnate paprike babure, ili dugačke, isto tako mesnate, ispeći na platni štednjaka i ostaviti ih tako neljuštene da stoje jedan dan.

Sutradan u šerpu usuti ulja, prema broju paprika, ulje usijati, a svaku papriku zamakati u vrelo ulje, odmah vaditi i ređati u toplu teglu. Svaki red paprika pomalo posoliti.

Na ovaj način teglu ispuniti, ali gledati da tegla ostane sa 3 prsta prazna. Ostaviti paprike u tegli, da postoje još jedan dan i onda ih naliti vinskim sirćetom.

Tegla se ne sme povezivati, već je poklopiti tacnicom, jer paprike previru i izbacuju ulje. Kada se završi vrenje, koje paprici ništa ne oduzima od ukusa, dodati još sirćeta, da paprika potpuno u sirćetu ogrezne. Sad teglu povezati i ostaviti sa ostalom zimnicom.

 

Komentari(0)

Loading