PEČENE PAPRIKE NA VRANJANSKI NAČIN iz kuvara starog 73 godine: Najbolja zimnica sa juga Srbije
Svaki kraj Srbije ima svoje kulinarsko nasleđe, a kada pomislimo na jug, osim pljeskavica, peglanih kobasica i kačkavalja, počasno mesto zauzimaju i paprike. U skladu s tim, Leskovac je zaštitio svoju tradiciju, pa je leskovački ajvar danas poznati brend, a da je ceo jug blagosloven specijalitetima od ovog povrća, svedoči i recept iz kuvara iz 1951. godine - pečene paprike na vranjanski način.

Pečene paprike na vranjanski način iz knjige "Moj kuvar i savetnik" podsećaju nas na dugu tradiciju juga, koji je poznat i kao paprikarski kraj.
Pečene paprike na vranjanski način
Volimo recepte koji se prenose s kolena na koleno i koji imaju dugu tradiciju, zato vam prenosimo ovaj za pečene paprike na vranjanski način koji je objavljen 1951. godine.
Mesnate paprike babure, ili dugačke, isto tako mesnate, ispeći na platni štednjaka i ostaviti ih tako neljuštene da stoje jedan dan.
Sutradan u šerpu usuti ulja, prema broju paprika, ulje usijati, a svaku papriku zamakati u vrelo ulje, odmah vaditi i ređati u toplu teglu. Svaki red paprika pomalo posoliti.
Na ovaj način teglu ispuniti, ali gledati da tegla ostane sa 3 prsta prazna. Ostaviti paprike u tegli, da postoje još jedan dan i onda ih naliti vinskim sirćetom.
Tegla se ne sme povezivati, već je poklopiti tacnicom, jer paprike previru i izbacuju ulje. Kada se završi vrenje, koje paprici ništa ne oduzima od ukusa, dodati još sirćeta, da paprika potpuno u sirćetu ogrezne. Sad teglu povezati i ostaviti sa ostalom zimnicom.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)