Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.
![Trešnje](/data/images/2024-04-28/86075_171430619416540781471592318411cacak-tresnje-fotorina4_f.jpg?timestamp=1714255200)
Prvi sočni plodovi sazreli su baš u centru Topole nedaleko od stambenih zgrada u ulici Princa Tomislava Karađorđevića.
Ako ste mislili da voćke rađaju samo u selu, evo jedne rane majske trešnje koja svake godine prva zarumeni i obraduje najviše decu ali i stanare svih zgrada u ovoj ulici u centru Topole. Generacije su odrastale ispod njene krošnje uz prve sočne plodove, tako da smo svi emotivno vezani za ovo stablo“, kaže za RINU jedna stanarka koja živi u blizini.
Inače, trešnja je samoniklo drvo, koje je tokom vekova dalo mnogo različitih vrsta istog voća. Danas imamo mnogo različitih sorti trešanja, divljih i pitomih, ranih i kasnih, a višnja je takođe postala od trešnje. Danas se, osim lekovitosti ploda, zna i za lekovita svojstva peteljki trešanja, od kojih se prave čajevi, ali i o delovanju smole sa trešnjinog drveta na razna oboljenja bubrega i bešike.
Možda vas zanima:
![vinarija Aleksandrović](/data/images/2024-02-18/77667_17081969081607011363topola-vino-shiraz-rogan-fotorina2_f.jpg)
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
![Aleksandar se vratio iz Beograda u Topolu kako bi nastavio porodičnu tradiciju: Ristići počeli u maloj obućarskoj radionici, danas su njihove cipele pravi srpski brend (FOTO)](/data/images/2023-03-04/47998_1677252072-topola-cipele-za-predsednika-vucica-fotorina5_f.jpg)
Aleksandar se vratio iz Beograda u Topolu kako bi nastavio porodičnu tradiciju: Ristići počeli u maloj obućarskoj radionici, danas su njihove cipele pravi srpski brend (FOTO)
Da se vredan rad i velika posvećenost na kraju uvek isplate najbolje dokazuje porodica Ristić iz Topole. Pre više od sedamdeset godina Mladen Ristić otvorio je obućarsku radnju u tadašnjoj varošici, a kasnije su njegov sin, snaha i unuci nastavili porodičnu tradiciju, ali i poprilično je unapredili. U njihovoj radnji spojili su se isustvo i mladalačka inovotavnost, pa su počeli i proizvodnju unikatne kožne obuće, a svaku njihovu cipelu utkali su i deo svog srca. Kormilo je sada preuzeo sin Aleksandar, koji se nakon završenih studija u Beogradu vratio u Topolu.
Možda vas zanima:
![vinarija Aleksandrović](/data/images/2024-02-18/77667_17081969081607011363topola-vino-shiraz-rogan-fotorina2_f.jpg)
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
![Aleksandar se vratio iz Beograda u Topolu kako bi nastavio porodičnu tradiciju: Ristići počeli u maloj obućarskoj radionici, danas su njihove cipele pravi srpski brend (FOTO)](/data/images/2023-03-04/47998_1677252072-topola-cipele-za-predsednika-vucica-fotorina5_f.jpg)
Aleksandar se vratio iz Beograda u Topolu kako bi nastavio porodičnu tradiciju: Ristići počeli u maloj obućarskoj radionici, danas su njihove cipele pravi srpski brend (FOTO)
Da se vredan rad i velika posvećenost na kraju uvek isplate najbolje dokazuje porodica Ristić iz Topole. Pre više od sedamdeset godina Mladen Ristić otvorio je obućarsku radnju u tadašnjoj varošici, a kasnije su njegov sin, snaha i unuci nastavili porodičnu tradiciju, ali i poprilično je unapredili. U njihovoj radnji spojili su se isustvo i mladalačka inovotavnost, pa su počeli i proizvodnju unikatne kožne obuće, a svaku njihovu cipelu utkali su i deo svog srca. Kormilo je sada preuzeo sin Aleksandar, koji se nakon završenih studija u Beogradu vratio u Topolu.
Možda vas zanima:
![vinarija Aleksandrović](/data/images/2024-02-18/77667_17081969081607011363topola-vino-shiraz-rogan-fotorina2_f.jpg)
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
![Aleksandar se vratio iz Beograda u Topolu kako bi nastavio porodičnu tradiciju: Ristići počeli u maloj obućarskoj radionici, danas su njihove cipele pravi srpski brend (FOTO)](/data/images/2023-03-04/47998_1677252072-topola-cipele-za-predsednika-vucica-fotorina5_f.jpg)
Aleksandar se vratio iz Beograda u Topolu kako bi nastavio porodičnu tradiciju: Ristići počeli u maloj obućarskoj radionici, danas su njihove cipele pravi srpski brend (FOTO)
Da se vredan rad i velika posvećenost na kraju uvek isplate najbolje dokazuje porodica Ristić iz Topole. Pre više od sedamdeset godina Mladen Ristić otvorio je obućarsku radnju u tadašnjoj varošici, a kasnije su njegov sin, snaha i unuci nastavili porodičnu tradiciju, ali i poprilično je unapredili. U njihovoj radnji spojili su se isustvo i mladalačka inovotavnost, pa su počeli i proizvodnju unikatne kožne obuće, a svaku njihovu cipelu utkali su i deo svog srca. Kormilo je sada preuzeo sin Aleksandar, koji se nakon završenih studija u Beogradu vratio u Topolu.
Trešnjino drvo je i jedno od njapopularnijih stolarskih materijala. Zbog crvenkaste note i čvrstoće, nameštaj od trešnjinog drveta je izuzetno dugotrajan i enterijeru daje sofisticiranu notu.
Izvor: Rina
![dragačevo](/data/images/2024-07-26/95415_1721902384-lucani-savremena-trafostanica-fotorina-2_f.jpg)
Sijaće Dragačevo kao Las Vegas: Postavljaju se savremene trafo-stanice u Lučanima koje će osvetliti tunele na auto-putu ali i čitav kraj, poslednje čudo tehnike biće ugrađeno
Visoke temperature koje danima unazad pokoravaju Srbiju nisu omele vredne neimare koji rade na izgradnji deonice auto-puta Miloš Veliki od Pakovraća do Požege da svoje poslove privode kraju. Trenutno je u toku elektrifikacija, a nove trafostanice vredne više od 700 miliona dinara osvetliće tunele kroz planinu Jelicu, Munjino brdo i Laz, ali i pola Dragačeva.
![arilje](/data/images/2024-07-26/95412_17219094251721567993-arilje-nevreme-vanredna-situacija-fotorina1_f.jpg)
Kuće potpuno odsečene od sveta, potopljeni podrumi: Preteško stanje u Arilju nakon nevremena, na teritoriji čitave opštine proglašena vanredna situacija
Nakon što je usled katastrofalnih posledica nevremena proglašena u šest mesnih zajednica, danas je na čitavoj teritoriji opštine Arilje proglašena vanredna situacija. Ogromna šteta pričinjena je na putnoj infrastrukturi, a pojedina domaćinstva su odsečena od sveta.
![paradajz](/data/images/2024-06-04/89738_shutterstock-112920823_f.jpg)
Jedino uz pomoć sledeće cake možete provaliti da li je paradajz pun hemije: Dobro obratite pažnju na ovaj njegov deo
Paradajz sadrži nebrojano mnogo vitamina i minerala koji su neophodni našem telu, ali samo ako je prirodno gajen...
![Alarmantni podaci: Nakon prvog upisnog roka na samo četiri fakulteta u Beogradu popunjena sva mesta](/data/images/2022-09-01/35741_untitled_f.jpg)
Alarmantni podaci: Nakon prvog upisnog roka na samo četiri fakulteta u Beogradu popunjena sva mesta
Nakon prvog upisnog kruga u junu, na svega četiri fakulteta Univerziteta u Beogradu bila su popunjena sva budžetska i samofinansirajuća mesta. Ove godine, za razliku od prošle kada su na čak sedam beogradskih fakulteta bila popunjena sva mesta, primetan je blagi pad upisa na fakultete, i to ne samo u glavnom gradu.
![cveće](/data/images/2024-06-09/90281_cvece-shutterstock-1749479612_f.jpg)
TAJNA PROFESIONALNIH CVEĆARA: Jednom mesečno u vodu sipajte OVAJ SASTOJAK i sobno cveće će cvetati tokom čitave godine
Najvažnije je ispoštovati jedno bitno pravilo kada cveće zalivate sa ovim specijalnim sastojkom
Komentari(0)