OVO CVEĆE JE NAJBOLJE POSADITI U MAJU: Cvetaće raskošno sve do prvih mrazeva! (FOTO)

Lepote Srbije

13:00

Aktuelno 0

Još uvek nije kasno da dvorište pretvorite u vrt raskoših cvetova

cveće
Shutterstock

Najveći broj vrsta cveća sadi se u rano proleće. Međutim, postoje vrste koje nije kasno zasaditi ni tokom maja. Najpoznatije su sigurno gladiole. Dalije se takođe mogu posaditi u maju, a one cvetaju od jula, pa sve do pojave prvih mrazeva.

Sadnja gladiola

Gladiole se sade na dubini od deset santimetara, sa razmakom između lukovica od 10 do santimetara.

"Cvet gladiole otvara se u julu, treba ih redovno zalivati, a tokom cvetanja dva puta mesečno dodavati tečno đubrivo", kažu stručnjaci.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Inače, lukovice gladiola imaju vlaknasti omotač smeđe boje sa ravnim malim dnom. U nekim slučajevima izdanci se već vide iz lukovica.

Ovom cveću najviše odgovara dobro ocedno ili peskovito zemljište. Gladiole vole sunce, a sama sadnja je veoma slična kao i kod drugih lukovica. Ipak, njene lukovice bi trebalo posaditi nešto dublje u odnosu na druge jer imaju listove koji su bujni i rastu u visinu. "Ukoliko ih posadite na 10 do 20 centimetara dubine, time obezbeđujete da se lukovice dobro usade u zemljište jer ukoliko je vreme vetrovito, mogu biti iščupane iz zemlje", objašnjava Nožinić.

OVO CVEĆE JE NAJBOLJE POSADITI U MAJU: Cvetaće raskošno sve do prvih mrazeva! (FOTO) Shutterstock
 

Dalije

Savremenim baštovanima je dalija poznata kao ukrasna baštenska biljka koja raste iz malih, smeđih, dvogodišnjih gomoljika koje se sade u proleće.

Ovo raznobojno štrkljasto cveće uglavnom cveta od sredine leta pa do prvih mrazeva, kada je većina drugog cveća već „odradila“ svoje.

Mada nije najbolje prilagođena ekstremno toplim podnebljima sa visokom vlažnošću vazduha, dalija ipak i u takvim uslovima ulepšava sunčane vrtove, sa sezonom cvetanja koja traje najmanje 120 dana. Dalije napreduju u hladnijim i umereno vlažnim klimatskim pojasevima.

dalije Shutterstock
 

Sadnja dalija

Ne žurite sa sadnjom jer će dalija da boluje u hladnom zemljištu. Sadnja dalija bi trebalo da počne kada temperatura tla bude oko 15,5 stepeni Celzijusa.

Za sadnju odaberite dobro osunčano mesto. Dalije će imati više cvetova ako su izložene direktnoj sunčevoj svetlosti 6 – 8 sati dnevno. Najviše vole jutarnje sunce. Za uzgoj dalija odaberite mesto koje je donekle zaklonjeno od vetra.

Dalije bujaju u zemljištu koje je plodno i dobro drenirano. Zemljište bi trebalo da ima pH vrednost između 6,5 – 7, dakle, da bude blago kiselo. Ako imate zemljište koje nije rastresito, dodajte malo peska, tresetnice ili pregorelog stajskog đubriva da biste rastresli tlo zbog bolje drenaže.

Gomolje (lukovice) dalija pokrivačica postavljajte u leju na razmaku od 22 – 30cm. Sitnije sorte, koje obično rastu do 1m u visinu, rasporedite sa razmakom od 60cm. Sadnja više sorte, sa krupnijim cvetovima, treba da bude sa razmacima od 1m.

Sadnja dalija bi trebalo da se obavi u rupi koja je malo veća od gomolja i u nju bi trebalo da stavite malo komposta ili tresetnice. Korisno je i da u rupu za sadnju ubacite jednu pregršt koštanog brašna. Prilikom sadnje ne koristite nikakvo đubrivo.

Izbegavajte gomolje dalija koji su naborani ili truli. Malo zelenih izdanaka je dobar znak. Nemojte deliti gomolje dalija za sadnju , kao što se to radi sa krompirom.

Posadite ceo gomolj, sa pupoljcima izbojaka, ili okcima, okrenutim gore, na dubini od 15 – 20cm. Krunica bi trebalo da bude tik iznad nivoa tla.

(Prirodnoizdravo)

Rampa za invalida

STIŽE RAMPA ZA OCA HEROJA Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)

Aktuelno

18:00

20 april, 2024

Čačak - Da je ovaj svet i dalje i te kako lepo mesto za život i da još mnogo dobrih ljudi živi u njemu, pokazalo se na primeru porodice Sretenović iz Čačka. Samohrani otac Radovan, heroj i borac kakav se retko sreće sam brine o bolesnom sinu Jovanu, kome su zbog komplikovane infekcije amupitarani delove obe noge a boluje i od autizma. Kada se javnost upoznala sa njihovim problemom, nakon priče koja je obišla čitav region, mnogi su se javili da pomognu, pa će ovaj otac sada lakše brinutu o svom sinu (19).

Tagovi:

Komentari(0)

Loading