Posadite krompir na ovaj način i imaćete najbolji rod: Poslušajte savet stručnjaka

Lepote Srbije

17:00

Aktuelno 0

Krompir je najjednostavniji proizvod koje možete sami uzgojiti jer ne zahteva puno pažnje.

shutterstock
Shutterstock

Proizvodnja i uzgajanje sopstvenog krompira nikada nije bilo lakša. Možete napraviti sopstvenu baštu u vašem dvorištu koristeći samo nekoliko stvari.

Da biste započeli ovaj projekat potrebno vam je sledeće:

– Ograda od žice koje su visoke 4 metra i široke 8 metara

Možda vas zanima:

– Slama

Možda vas zanima:

– Kompost ili zemlja

Možda vas zanima:

– Krompir

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvo, postavite stubove za ogradu u kvadratnom obliku. Uverite se da su odvojene 18 cm jedna od druge.  Ovo je temelj za vaš krompir. Zatim uzmite žicu i omotajte je oko stubova i dobro pričvrstite.

Dodajte slamu u centar ograde. Kada od slame formirate strukturu u obliku gnezda u sredinu dodajte kompost ili zemlju da biste stvorili okruženje u kome krompir može rasti.

Uzmite dva kilograma  krompira (oko 8 srednjih krompira) i isecite ih. Ako možete, potrudite se da krompir bude proklijao jer to funkcioniše kao seme.

Stavite krompir  u zemlju i uverite se da su zeleni pupoljci okrenuti prema slami. Onda pokrijte krompir sa nekoliko centimetara zemlje i položite još jedan red krompira. Uradite to dok nestane krompira.

Slama pomaže da tlo ostane oko 10 stepeni toplije što pospešuje rast krompira.

U slučaju da nema kiše, zalijte krompir u nekoliko navrata.

Berba je još jednostavnija. Sedmicu nakon što procveta, mladi krompiri spremni su za vađenje.

Ne morate čupati celu biljku nego samo razgrnite slamu, povadite veće gomolje i ponovo nagrnite slamu pa će manji gomolji dalje rasti.

Na ovaj način imaće krompira u izobilju i bićete zadovoljni plodovima.

(Novi.ba)

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading