One su posebne lepotice i jedine u Srbiji daju organsko mleko: Milan sa Zlatibora dve godine čekao sertifikat, nije bilo lako ali je računica više nego jasna i odlična (FOTO)
Poseban po mnogo čemu, Zlatibor se ističe i po tome što se na njegovim proplancima nalazi jedina mlekara koja proizvodi sertifikovan organski sir i kajmak u Srbiji. Ovi mlečni proizvodi prave se isključivo od mleka koji potiču od mlalih farmera i proizvodjača. Pa tako deset kravljih lepotica u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela Mušvete uživaju u posebnoj pažnji, a kako i ne bi kada one proizvode organsko mleko, i to sertifikovano.
- Imamo dosta pašnjaka gde pasu, odlična nadmorska visina, imaju izvorsku vodu da piju i sve je to zagradjeno u električnu čobanicu, sve u svemu imaju sve dobre uslove za sebe - kazao je za RINU, domaćin Milan.
Kako bi dobili sertifikat, farmeri su morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom. Ali da bi konvencionalnu proizvodnju zamenio organskom, Milanu su bile potrebne dve godine. On kaže da mu to nije bilo teško, jer kada je sve to stavio na papir, shvatio je da je sve to itekako isplativo.
- Cena mleka je 95 po litru, plus premija koju dobijamo od države koja je 40 procenata veća u odnosu na premiju za obično mleko. Subvencije za krave su isto 40 posto veće i iznose 55.000 po jednom grlu, imamo isto subvencije po hektaru, i kada se to sve stavi na papir, može da se radi - dodao je Marjanović.
Možda vas zanima:
Hotel za one i sa najdubljim džepom niče na zlatnoj planini: Sav u luksuzu i sjaju Zlatibor dobija ugostiteljski objekat za najzahtevnije goste
Luksuzni hotelski brend Crowne Plaza, prepoznatljiv na svetskom tržištu po visokom standardu smeštaja i usluge, gradiće hotel na Zlatiboru. Ugovor o realizaciji projekta danasu su potpisali predstavnici Inter Continental Hotels Group (IHG) i investitor kompanija „LUSS Leisure doo“, čime je ozvaničen dolazak ovog međunarodnog hotelskog lanca na zlatnu planinu.
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Možda vas zanima:
Hotel za one i sa najdubljim džepom niče na zlatnoj planini: Sav u luksuzu i sjaju Zlatibor dobija ugostiteljski objekat za najzahtevnije goste
Luksuzni hotelski brend Crowne Plaza, prepoznatljiv na svetskom tržištu po visokom standardu smeštaja i usluge, gradiće hotel na Zlatiboru. Ugovor o realizaciji projekta danasu su potpisali predstavnici Inter Continental Hotels Group (IHG) i investitor kompanija „LUSS Leisure doo“, čime je ozvaničen dolazak ovog međunarodnog hotelskog lanca na zlatnu planinu.
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Možda vas zanima:
Hotel za one i sa najdubljim džepom niče na zlatnoj planini: Sav u luksuzu i sjaju Zlatibor dobija ugostiteljski objekat za najzahtevnije goste
Luksuzni hotelski brend Crowne Plaza, prepoznatljiv na svetskom tržištu po visokom standardu smeštaja i usluge, gradiće hotel na Zlatiboru. Ugovor o realizaciji projekta danasu su potpisali predstavnici Inter Continental Hotels Group (IHG) i investitor kompanija „LUSS Leisure doo“, čime je ozvaničen dolazak ovog međunarodnog hotelskog lanca na zlatnu planinu.
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Za organski način proizvodnje, Milan i njegovi zemljaci Zlatiborci imali su veliku podršku opštine Čajetina. Privedno dršuštvo zlatiborski Eko - agrar, čiji je osnovač lokalna samouprava, bio im je velika podrška, vodič do sertifikata, ali i do plasiranja proizvoda.
Rina
- Ovakve robe na našem tržištu nema, organska klijentela je spesifična klijentela, zna se u kojim gradovima i mestima je ima, i jednostavno sve što proizvedemo ovde bude bude plasirano širom zemlje - kazao je Marko Marić iz Eko-agrara.
U okviru zlatiborskog Eko-agrara, otvorena je i mlekara u kojoj organsko mleko preradjuje u sir i kajmak, i ništa se ne prepušta slučaju, jer je kvalitet ovde prioritet.
Imamo našu internu laboratoriju u kojoj merimo mlečne masti, proteine, relativnu gustinu, antibiotik ispitujemo, kao i kiselost tog mleka. Kada sve to prodjemo od trenutka prijema, pustamo na dalju pasterizaciju - istikla je tehnolog Milica Kuzeljević.
Svaka kriška sira ili kajmaka kontrolisana je i proverena, i jedini konzervans koji se koristi jeste so.
Čudo u Senti: Porodična kuća skoro potpuno izgorela ali ikona Svete Marije ostala nekatnuta, pronašli je hrabri vatrogasci
U porodičnoj kući u Senti došlo je do velikog požara u kojoj je skoro sve izgorelo, ali su hrabri vatrogasci svedočili pravom čudu jer su pronašli ikonu kojoj vatra nije mogla ništa.
Deca odlučila da ostanu i žive u selu u kom su rođena: Pantovići iz Trešnjevice kod Arilja sami nasuli i spremili za sfaltiranje put do kuća - sad čekaju asfalt
U vremenu kada se često čeka da neko drugi reši probleme, u selu Tršenjevica kod Arilja ljudi su pokazali da zajedništvo, upornost i lična inicijativa i dalje imaju snagu da menjaju svakodnevni život.
OVO IME RODITELJI SVE ĆEŠĆE DAJU SVOJIM ĆERKAMA: Devojčice koje ga nose stvorene su za VELIKA DOSTIGNUĆA
U Rusiji je vrlo popularno
Danas slavimo velikog sveca i jednu stvar svaki vernik obavezno mora da ispoštuje! Čim otvorite oči morate da...
Ovaj svetac je prorekao opustošenje Jerusalima
Da li je riba iz konzerve opasna? Srbi, dobro obratite pažnju, ovo je upozorenje stručnjaka
Tokom posta mnogi jedu konzerviranu ribu.
Komentari(0)