One su posebne lepotice i jedine u Srbiji daju organsko mleko: Milan sa Zlatibora dve godine čekao sertifikat, nije bilo lako ali je računica više nego jasna i odlična (FOTO)
Poseban po mnogo čemu, Zlatibor se ističe i po tome što se na njegovim proplancima nalazi jedina mlekara koja proizvodi sertifikovan organski sir i kajmak u Srbiji. Ovi mlečni proizvodi prave se isključivo od mleka koji potiču od mlalih farmera i proizvodjača. Pa tako deset kravljih lepotica u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela Mušvete uživaju u posebnoj pažnji, a kako i ne bi kada one proizvode organsko mleko, i to sertifikovano.
- Imamo dosta pašnjaka gde pasu, odlična nadmorska visina, imaju izvorsku vodu da piju i sve je to zagradjeno u električnu čobanicu, sve u svemu imaju sve dobre uslove za sebe - kazao je za RINU, domaćin Milan.
Kako bi dobili sertifikat, farmeri su morali da konvencionalnu proizvodnju zamene organskom. Ali da bi konvencionalnu proizvodnju zamenio organskom, Milanu su bile potrebne dve godine. On kaže da mu to nije bilo teško, jer kada je sve to stavio na papir, shvatio je da je sve to itekako isplativo.
- Cena mleka je 95 po litru, plus premija koju dobijamo od države koja je 40 procenata veća u odnosu na premiju za obično mleko. Subvencije za krave su isto 40 posto veće i iznose 55.000 po jednom grlu, imamo isto subvencije po hektaru, i kada se to sve stavi na papir, može da se radi - dodao je Marjanović.
Možda vas zanima:
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Sirogojno: Zlatiborsko selo starih drvenih kuća pod šindrom i čuvenih džempera
Na padinama Zlatibora, u selu Sirogojno, vreme kao da je stalo. Tu se nalazi jedinstveni muzej na otvorenom „Staro selo“, gde posetioci mogu da zakorače u prošlost i vide kako su Srbi živeli pre više od dva veka.
Možda vas zanima:
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Sirogojno: Zlatiborsko selo starih drvenih kuća pod šindrom i čuvenih džempera
Na padinama Zlatibora, u selu Sirogojno, vreme kao da je stalo. Tu se nalazi jedinstveni muzej na otvorenom „Staro selo“, gde posetioci mogu da zakorače u prošlost i vide kako su Srbi živeli pre više od dva veka.
Možda vas zanima:
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Sirogojno: Zlatiborsko selo starih drvenih kuća pod šindrom i čuvenih džempera
Na padinama Zlatibora, u selu Sirogojno, vreme kao da je stalo. Tu se nalazi jedinstveni muzej na otvorenom „Staro selo“, gde posetioci mogu da zakorače u prošlost i vide kako su Srbi živeli pre više od dva veka.
Za organski način proizvodnje, Milan i njegovi zemljaci Zlatiborci imali su veliku podršku opštine Čajetina. Privedno dršuštvo zlatiborski Eko - agrar, čiji je osnovač lokalna samouprava, bio im je velika podrška, vodič do sertifikata, ali i do plasiranja proizvoda.
Rina
- Ovakve robe na našem tržištu nema, organska klijentela je spesifična klijentela, zna se u kojim gradovima i mestima je ima, i jednostavno sve što proizvedemo ovde bude bude plasirano širom zemlje - kazao je Marko Marić iz Eko-agrara.
U okviru zlatiborskog Eko-agrara, otvorena je i mlekara u kojoj organsko mleko preradjuje u sir i kajmak, i ništa se ne prepušta slučaju, jer je kvalitet ovde prioritet.
Imamo našu internu laboratoriju u kojoj merimo mlečne masti, proteine, relativnu gustinu, antibiotik ispitujemo, kao i kiselost tog mleka. Kada sve to prodjemo od trenutka prijema, pustamo na dalju pasterizaciju - istikla je tehnolog Milica Kuzeljević.
Svaka kriška sira ili kajmaka kontrolisana je i proverena, i jedini konzervans koji se koristi jeste so.
Zima u selima bez signala: Kako izgleda život kad sneg padne, a svet ne zna da postojite
U selima na obroncima Tare, Golije i Peštera, zima ne dolazi sa vremenom na televiziji – ona dolazi sa prvim dimom iz odžaka, tišinom, i činjenicom da niko ne zna da je sneg pao
Ukoliko ste radili ili radite OVAJ POSAO, penzije će vam biti preko 1.000 evra! Masovna bežanija u ovaj sektor
Kada je reč o razlikama između polova, prosečna penzija muškaraca je nešto viša i iznosi 1.062 evra, dok žene u proseku primaju 946 evra.
Na današnjeg SVECA jede se samo OVAJ HLEB: Veruje se da LEČI BOLESNE i donosi zdravlje i sreću - pomolite se sledećim rečima
Danas je Sveti ravnoapostolni Averkije Jerapoljski. Veruje se da na ovaj datum treba jesti ječmeni hleb i izgovoriti jednu molitvu, kao i da ovaj svetac leči bolesne.
DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG ILARIONA: Veruje se da je molitvom rasterao demone
Pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Ilariona Velikog, sveca koji je jedan deo života proveo i na tlu današnje Dalmacije, a koji je ostao upamćen po svojoj borbi sa demonima.
Najbolja hrana koju možete da jedete u jesen: 5 namirnica jačaju imunitet i ne daju bolestima da vas slome
Hladni period godine predstavlja pravi test za imunitet. Ipak, postoji hrana koja pomaže da sačuvamo zdravlje, snagu i dobro raspoloženje.
Komentari(0)