Zlatiborske krave sada daju organsko mleko, stočari prilagodili svoj način rada novim uslovima

20:00

Aktuelno 0

Jedini konzervans koji se koristi je so

krava
rina

Sa planine Zlatibor i iz njihove mlekare "Naša Zlatka" sada stiže i organsko mleko, jer su u prethodnom periodu dobijeni svi neophodni sertifikati za proizvodnju mlečnih poizvoda i mleka na ovaj način. Prooizvodjači koji saradjuju sa ovom mlekarom takođe su prilagodili svoj način rada novim uslovima. Smatraju da se uz subvencije od mlečnog govedarstva može živeti.

- Ono što je najvažnije jeste da se nikako ne meša organsko i obično mleko. Ona se kod nas u mlekari primaju različitim danima. Jedini konzervans koji se koristi je so. Takođe, u mlekari je otvoren i pogon za proizvodnju organske hrane, kažu za RINU u Eko agraru sa Zlatibora.

Za sada je oko desetak proizvodjača uključeno u proizvodnju organskog mleka, a planirano je da se taj broj proširi od proleća.

Marić kaže da postoji još zainteresovanih proizvođača koji bi sa konverzijom trebali da krenu od proleća. Mlekara bi trebalo u narednom periodu takođe da poširi svoje kapacitete.

Od 2011. godine opština Čajetina podržava poljoprivredna gazdinstva na svom području i stimuliše ih raznim afirmativnim podsticajima preko PD „Zlatiborski eko agrar“.

Komentari(0)

Loading